
Politică
Nicolae Negru, la RFI: Participarea la vot, problema alegerilor anticipate din Chișinău
31950060_10216048940514604_2676711846085394432_n.jpg

Asta după ce, primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, cercetat într-un dosar de corupție, și-a anunțat demisia, acum câteva luni, iar primarul de Bălți, Renato Usatîi a declarat că renunță la funcție, acuzând actuala guvernare de presiuni.
”Toată lumea pune accent pe această miză parlamentară. Presupun toți că aceste alegeri vor fi un test, va fi o repetiție în preajma alegerilor parlamentare și în funcție de rezultate unii vor fi încurajați, alții descurajați, în viitoarele alegeri parlamentare”, spune într-un interviu la RFI, comentatorul moldovean, Nicolae Negru.
”Există și o miză în sine. Primăria capitalei este un loc important și politic, și administrativ. De obicei, un primar este foarte vizibil și fiecare încearcă să izbutească, să ajungă în vârful acestei piramide administrative. La fel și Bălțiul, este un oraș de o importanță mai mică, dar oricum este foarte vizibil. Iată aceste două mize - test pentru viitoarele alegeri parlamentare și ocuparea acestei redute foarte importante. Aici, socialiștii sau cei de stânga care au suferit înfrângeri până acum la alegerile locale desigur că vor să-și ia revanșa, iar pe de altă parte, forțelor pro-europene li s-a dezvoltat un fel de ambiție că Chișinăul este al nostru și nu-l dăm nimănui. Și într-un fel, asta influențează această campanie electorală”, consideră analistul de la Chișinău.
”Există pericol ca forțele pro-europene să piardă capitala”
Totodată, Nicolae Negru subliniază că ”problema problemelor în aceste alegeri este participarea la vot”.” În Chișinău, în ultima vreme, prezența la urne era foarte scăzută. Uneori, nu ajungea la o treime pentru a fi validate aceste alegeri. Referendumul lui Dorin Chirtoacă a eșuat din cauza neprezentării cetățenilor la vot. Au fost mai puțin de 18 la sută. Acum avem nevoie de 25 la sută dintre cetățeni să se prezinte la urnele de vot ca să fie validat scrutinul. Există pericolul ca nici acești 25 la sută să nu se prezinte”.
”Forțele pro-europene trebuie să îi convingă pe cetățeni să vină la aceste alegeri. Electoratul de stânga este mai consolidat și poate să vină la alegeri. Există pericol ca forțele pro-europene să piardă capitala. Ele comit această greșeală că pedalează pe această miză geopolitică sau anti-oligarhică, în loc să prezinte un candidat credibil, un manager, un om cu experiență care ar putea scoate Chișinăul din mizeria în care se află”.
Nicolae Negru este de părere că anume candidatul independent, Silvia Radu, despre care se spune că ar fi susținută de Partidul Democrat are mari șanse să ajungă în turul II și iată de ce: ”Mulți locuitori ai capitalei se pare că o simpatizează, ea vine să răspundă acestei necesități pe care o resimt toți chișinăuenii că trebuie dată la o parte politica și geopolitica, ea chiar spune asta, și de început lucrul. Este interesant că o parte din simpatizanții socialiștilor o preferă pe Silvia Radu tocmai pentru că s-au săturat de acest factor geopolitic. Socialistul Ion Cebanu nu este o persoană simpatică pentru toată lumea, este o figură politică, dar lipsită de anumite calități pe care trebuie să le aibă un primar”.
”Silvia Radu și Ion Ceban ar fi primii favoriți. Totuși, partidele pro-europene trebuie să lupte acum pentru locul trei. Dacă s-ar solidariza candidații pro-europeni, să se retragă ceilalți despre care nu prea se știe mai nimic și să rămână un singur candidat, atunci șansele reprezentantului forțelor pro-europene în turul II sunt mult mai mari, ca și cum sunt asigurate. Acum, este sub semnul întrebării intrarea lui Andrei Năstase, a lui Valeriu Munteanu de la Partidul Liberal și a lui Constantin Codreanu de la Partidul Unității Naționale de la Chișinău. Totuși, Constantin Codreanu nu trebuie scos din joc. El reprezintă unioniștii, cei care sunt foarte mulți în Chișinău. Cred că acest candidat nu și-a manifestat încă tot potențialul și lucrurile încă s-ar putea schimba între timp. Nu cred că toți candidații au dat toate atuurile lor pe față”, consideră comentatorul de la Chișinău.
”Nu ar trebui să existe jocul geopolitic în capitală”
În opinia comentatorului, nu ar trebui să existe jocul geopolitic în capitală. ”La noi nimic nu se face fără geopolitică. S-a mai adăugat încă un factor, anti-oligarhic și anumite forțe, în special Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Liberal Democrat (PLDM) încearcă să împingă aceste alegeri pe pista anti-oligarhică. Observăm cum îi tratează ei pe ceilalți candidați. Există Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat cu candidații săi, îl atribuie aici și pe candidatul socialiștilor, Ion Ceban și există Andrei Năstase, candidatul PPDA, PAS, PLDM care este autentic pro-european și anti-oligarhic”.
”Ce vor face cetățenii, este interesant. Mai este un specific. Aceste alegeri vin după o guvernare de 10 ani a lui Dorin Chirtoacă, ultimele două mandate fiind ales din dorința chișinăuenilor de a nu da capitala pe mâna forțelor de stânga. El era votat nu pentru capacitățile administrative, pentru ceea ce făcea el în Chișinău. Dimpotrivă, majoritatea locuitorilor capitalei erau nemulțumiți de felul cum administra Primăria. Și ca să nu dea capitala, a fost votat de două ori”, continuă expertul de la Chișinău.
Sondaj: Ion Ceban și Silvia Radu ar obține cele mai multe voturi
Potrivit unui sondaj, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova și prezentat luni la Chișinău, candidatul PSRM, Ion Ceban ar acumula 27,6%, iar pentru Silvia Radu, candidat independent ar vota 27,1% dintre cetățeni, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Chișinău. Astfel, cei doi ar ajunge în turul doi al alegerilor anticipate pentru funcția de primar de Chișinău.
Sondajul mai relevă că Andrei Năstase, candidatul PPDA ar obține 13,2% din voturi, Constantin Codreanu, candidatul PUN 3,8%, iar candidatul PL, Valeriu Munteanu 2% din sufragii.
La alegerile anticipate din 20 mai, locuitorii capitalei ar urma să-și dea votul pentru unul din cei 12 candidați, înscriși în cursă și anume, Ion Ceban, (PSRM), Valeriu Munteanu (P L), Andrei Năstase (PPDA), Reghina Apostolova (Partidul ȘOR), Alexandr Roșco (Partidul Casa Noastră Moldova), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (PUN), Victor Strătilă (Partidului Verde Ecologist), Maxim Brăila (Partidul Popular din R.Moldova), Alexandra Can (Partidul Național Liberal), Silvia Radu, candidat independent, Alexandru Mîțu (Partidul Ruso-Slavean din Moldova).
Următorul primar se va afla în funcție timp de un an, până la alegerile locale generale din 2019.
”La Bălți lupta se va da între forțele de stânga, între socialiști și cei de la Partidul Nostru”
În opinia lui Nicolae Negru, la Bălți situația este puțin diferită. ”Acest municipiu a fost tot timpul pe mâna forțelor de stânga. Din punct de vedere etnic, Bălțiul este un oraș cu ponderea mai mare a populației rusofone, e mai mult de 50 la sută și desigur că acest factor etnic, factor geopolitic își spune cuvântul. Cred că lupta acolo se va da nu atât între forțele pro-europene, cât între forțele de stânga, Partidul Socialiștilor cu cei din Partidul Nostru. Poate și Partidul Democrat iarăși printr-o stratagemă va încerca să influențeze aceste alegeri. Nu cred că rezultatele scrutinului de la Bălți vor fi diferite de alegerile precedente”, consideră Nicolae Negru.
Amintim că, fostul primar de Bălți, Renato Usatîi a plecat la Moscova încă în 2016. De atunci nu a mai revenit în R.Moldova. Pe numele politicianului moldovean a fost deschis un dosar penal, la Chișinău, fiind acuzat de organizarea tentativei de omor a bancherului rus, Gherman Gorbunțov. Liderul Partidului Nostru se declară nevinovat, calificând acest dosar unul politic, la comanda lui Vlad Plahotniuc.