Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Pe 3 iunie va avea loc cel de-al II tur al alegerilor locale anticipate

Comisia Electorală Centrală a R.Moldova a decis, miercuri, că turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al capitalei va avea loc, duminică, 3 iunie. Niciun candidat nu a obținut 50 la sută din voturi, în primul tur. Lupta pentru șefia capitalei se va da între socialistul Ion Ceban și candidatul pro-european, Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr.

Pe buletinul de vot, Ion Ceban va fi pe prima poziție, fiind urmat de Andrei Năstase. Cei doi au obținut cele mai multe voturi, în primul tur, 40,97 la sută și respectiv, 32,12 la sută.

Potrivit prevederilor Codului Electoral, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales cel care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Mai multe partide politice îl sprijină pe Năstase, în turul II

Candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu care a obținut 3,6 la sută din voturi și unionistul Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale, pentru care au votat  4,55 la sută dintre cetățeni, în primul tur, au îndemnat locuitorii capitalei să-și dea votul pentru Andrei Năstase.

”Oamenii trebuie să-și dea votul pe 3 iunie pentru Andrei Năstase, ca Primăria Chișinău să fie câștigată de forțele pro-europene, iar acest lucru să ducă în mod implicit ca la toamnă, aceleași forțe reunite să câștige alegerile parlamentare, debarcând de la guvernare binomul Plahotniuc-Dodon”, spune Valeriu Munteanu. 

Prioritatea o reprezintă evitarea căderii Primăriei Chișinău în mâinile PSRM-ului. Partidul Unității Naționale îl va sprijini necondiționat pe Andrei Năstase la funcția de primar al capitalei. Vom participa, inclusiv cu echipa la această campanie. Orice ni se va solicita, vom face. Primăria Chișinău nu trebuie să ajungă pe mâinile PSRM-ului”, susțin reprezentanții Partidului Unității Naționale.

Trebuie spus că și Partidul Popular European, condus de Iurie Leancă și-a declarat susținerea pentru Năstase.

La începutul campaniei electorale am anunțat că nu vom desemna un candidat la funcția de primar general al mun. Chișinău pentru a nu fragmenta dreapta pro-europeană.După primul tur de scrutin, rămânând consecvenți poziției noastre, pentru a evita preluarea conducerii capitalei de forțe ostile parcursului european al Republicii Moldova și urmare a deciziei Biroului Permanent al PPEM de astăzi, alături de primarii și consilierii din mun. Chișinău, exprim sprijinul echipei noastre pentru candidatul Andrei Năstase”, a scris Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook. 

Partidul Democrat care oficial nu a avut nici un candidat la alegerile locale noi, dar a promovat-o masiv pe Silvia Radu, candidat independent și care s-a clasat pe locul trei, cu peste 17 la sută din voturi, nu vrea să anunțe public pe cine va susține în turul doi.Anterior, însă, democrații au insistat asupra unui candidat comun, cu viziuni pro-europene, acum însă refuză să afirme dacă îl vor susține sau nu pe Andrei Năstase.