Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Procuratura Generală a respins plângerea PAS legată de anchetarea lui Igor Dodon pentru trădare de patrie

mia_dodon_0.jpg

Maia Sandu și Igor Dodon
Maia Sandu și Igor Dodon
Sursa imaginii: 
trm.md

Procuratura Generală a respins plângerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) prin care solicita anchetarea președintelui țării, Igor Dodon pentru ”trădare de patrie și că acționează în interesul unui stat străin, subminând în mod deschis şi făţiş Independenţa ţării”. Într-un document al Procuraturii, făcut public joi de liderul PAS, se arată că ”nu există nici o bănuială temeinică că a fost comisă vreo infracțiune”.

Procurorii moldoveni susțin că declarațiile publice ale lui Igor Dodon nu pot fi examinate sub aspect penal, atât timp cât nu afectează în nici un fel libertatea de exprimare, ”la fel cum nu pot fi cercetate nici intențiile acestuia de a efectua careva acțiuni în exercitarea mandatului”. „Având în vedere că faptele descrise în adresare nu conțin nici o bănuială rezonabilă că a fost comisă vreo infracțiune, Procuratura Generală nu dispune de baze legale pentru a interveni”, se arată în răspunsul PG, oferit liderului PAS.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu, președintele PAS susține că este foarte grav că procuratura legitimează astfel acțiunile anti-populare și anti-naționale ale lui Dodon. „Procuratura îi sare în apărare cetățeanului Igor Dodon şi nu găseşte nimic incriminatoriu în activitatea acestuia.PG consideră că toate acțiunile de înaltă trădare invocate sunt doar opinii. Trădătorul de țară, Igor Dodon a fost salvat de prietenul său, uzurpatorul Vladimir Plahotniuc”, afirmă Maia Sandu.

Între timp, deputații liberali au înaintat o inițiativă legislativă privind desfășurarea unui referendum pentru demiterea lui Igor Dodon din funcția de președinte.

Considerăm că perpetuarea în funcție a unei persoane care acționează contrar intereselor legitime ale cetățenilor Republicii Moldova poate avea efecte nefaste pentru societate și stat în ansamblu”, susține liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Scopul acestui proiect este suspendarea din funcție precum și desfășurarea referendumului republican privind demiterea dlui Igor Dodon din funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru încălcarea obligației de a acționa în calitate de garant al unității și integrității Republicii Moldova, având în vedere recunoașterea prin acțiunile sale a puterii unor forțe ilegale asupra unei părți a teritoriului suveran a Republicii Moldova. Suspendarea din funcție a președintelui este o acțiune îndreptată spre asigurarea păstrării unității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, fiind imperios necesară, având în vedere nerespectarea Constituției de către Președintele în exercițiu și ignorarea prevederilor constituționale referitoare la principiile generale ale statului Republica Moldova”, spune Mihai Ghimpu.

Șeful statului, Igor Dodon nu a comentat deocamdată intențiile liberalilor.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu califică însă inițiativa liderului PL drept PR politic, menționând că procedura de suspendare a șefului statului și organizarea unui plebiscit este mult mai complicată și nu este vorba doar de o simplă înregistrare a proiectului de lege. "Inițial, trebuie formată o comisie care să examineze încălcările. Ulterior, dosarul este expediat Curții Constituționale care trebuie să se pronunțe. Abia după, plenul Parlamentului poate să ia o decizie”, a conchis speakerul Parlamentului.