Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Magistrații moldoveni examinează sesizarea depusă de Guvern privind suspendarea temporară a președintelui țării

22686441_10214333291024439_1288267204_n.jpg

Chișinău: Curtea Constituțională
Image source: 
moldpres.md

La Chișinău, Curtea Constituțională examinează, la această oră, sesizarea depusă de Guvern privind suspendarea temporară a președintelui țării, pentru a debloca numirea noului ministru al Apărării. Acum câteva zile, magistrații Curții Constituționale au decis că Igor Dodon poate fi suspendat din funcție pentru că a încălcat legislația când a refuzat repetat să numească noul ministru al Apărării, propus de Executiv.

Executivul a solicitat ”constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării”.

Avem o situație când intervine interimatul funcției de Președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.

Eugen Sturza, în vârstă de 32 de ani este vicepreședintele Partidului Popular European, condus de ex-premierul moldovean, Iurie Leancă. În perioada, 2009-2013 a fost consilierul fostului prim-ministru, Vlad Filat, iar ulterior, până în 2015, în Guvernul Leancă, a deţinut funcţia de şef de cabinet al premierului. Candidatura lui Sturza a fost propusă de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Comentatorul politic, Igor Munteanu, susține că suspendarea temporară a președintelui este un mecanism ciudat și că până acum la o astfel de procedură nu s-a mai recurs.”Așa ceva nu s-a aplicat pana în acest moment și nu este prevăzut nici de Constituția R.Moldova. Curtea Constituțională poate aplica aceasta decizie și în continuare, când ceva nu-i convine unui partid aflat la guvernare. Constituția prevede cooperarea puterilor în stat. Nu trebuie ca o anumită putere să-și aplice forța asupra altor segmente de la guvernare”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii ”În Profunzime” la ProTv. 

Amintim că, la 12 septembrie, Prim-ministrul a propus Președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de șeful statului. Ulterior, Premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de Igor Dodon. Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale ”pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru”. 

543