Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: O delegație a coaliției de guvernare, în frunte cu Vlad Plahotniuc, în vizită în SUA

plahotniuc_poza.jpg

Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc

O delegaţie a coaliţiei de guvernare din Republica Moldova, condusă de Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, efectuează, începând de marți, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Vizita vine la doar o zi după ce Plahotniuc a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni, la Strasbourg.

Potrivit unui comunicat de presă al Partidului Democrat, delegația din R.Moldova, în frunte cu Vlad Plahotniuc va avea întrevederi cu reprezentanţi ai instituţiilor americane, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile din SUA. ”Discuţiile vor viza evoluţiile din R.Moldova, strategia coaliţiei de guvernare pentru următoarea perioadă, dar şi aspecte ce ţin de relaţiile dintre SUA şi Republica Moldova, în contextul împlinirii a 25 de ani de relaţii diplomatice bilaterale”, susțin democrații.

Trebuie spus că, luni, liderul PD, Vlad Plahotniuc, aflat la Strasbourg, a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Oficialul european a afirmat că Republica Moldova ”este suverană în ceea ce privește introducerea sistemului electoral mixt” și a explicat care sunt „diferenţele de viziune ale Comisiei pe acest subiect”. Totodată, Gianni Buquicchio a subliniat necesitatea continuării reformelor democratice în R.Moldova.

În cadrul întrevederii, discuţiile s-au axat pe colaborarea R.Moldovei cu Comisia de la Veneţia și modul în care țara noastră ține cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

Liderul PD a avut o întrevedere și cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. În cadrul întâlniri, au fost discutate subiecte legate de cooperarea Consiliului Europei cu Republica Moldova, reformele realizate în 2016 şi 2017 în administrația publică centrală şi domeniul justiţiei, precum şi evoluţiile din dosarul transnistrean.