Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


David Bowie, pe primul loc în topul britanic, după o pauză de 20 de ani

david-bowie.jpg

David Bowie

Muzicianul britanic David Bowie, considerat o legendă a muzicii pop-rock, a recucerit duminică, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, primul loc în topul muzical britanic, cu cel mai recent album al său, intitulat "The Next Day".

David Bowie a surprins industria muzicală, în ianuarie, renunţând la pauza de 10 ani din carieră şi lansând single-ul "Where Are We Now?", ajuns în magazine în ziua în care artistul a împlinit vârsta de 66 de ani. Acest cântec a fost prima piesă nouă lansată de David Bowie după materialul discografic "Reality" din 2003. Single-ul "Where Are We Now?" a fost extras de pe discul "The Next Day", care a devenit albumul cu cele mai mari vânzări din Marea Britanie în 2013, au anunţat reprezentanţii Official Charts Company.

Potrivit zvonurilor care au circulat în industria muzicală, artistul britanic avea anumite probleme de sănătate şi s-a retras în ultimii ani alături de soţia şi fiica lui, la New York. În realitate însă, vedeta britanică revenise în studiouri pentru a înregistra acest nou album, descris de cotidianul britanic The Independent drept "cel mai bun album de come-back (de revenire) din istoria rock'n'roll-ului".

David Bowie, al cărui nume real este David Robert Jones, s-a născut pe 8 ianuarie 1947, în Brixton, un cartier defavorizat din sudul Londrei. Artistul britanic locuieşte de mulţi ani în Statele Unite ale Americii. David Bowie este cântăreţ, compozitor, producător şi inginer de sunet şi a câştigat mai multe premii BRIT, MTV Music Video şi Grammy. Activ pe parcursul a cinci decenii pe scena rock 'n' roll şi cunoscut prin faptul că-şi reinventează destul de des stilul de a cânta, Bowie este considerat un influent inovator, în special datorită pieselor sale din anii '70. Bowie s-a inspirat pentru muzica sa dintr-o vastă paletă de forme de artă, filosofie şi literatură. El este, de asemenea, actor de film şi teatru, regizor şi realizator de videoclipuri muzicale. Într-un sondaj realizat în 2002, de BBC, Bowie s-a clasat pe poziţia a 29-a în clasamentul celor mai mari 100 de artişti britanici din lume. În 2004, revista Rolling Stone l-a clasat pe Bowie pe locul al 39-lea în topul celor mai buni 100 de artişti rock din toate timpurile.