Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Georges Moustaki a murit la 79 de ani

8424295.jpg

Georges Moustaki

Cântăreţul francez de origine greacă Georges Moustaki, autorul unor piese celebre interpretate de Edith Piaf, Yves Montand şi Pia Colombo, precum "Milord" şi "Le Métèque", a murit joi dimineaţă la vârsta de 79 de ani.

Georges Moustaki, al cărui nume real era Giuseppe Mustacci, s-a născut pe 3 mai 1934, la Alexandria, din părinţi greci de origine evreiască care s-au mutat în Egipt. După ce s-a mutat la Paris, în 1951, l-a cunoscut pe Georges Brassens, al cărui prenume l-a adoptat în semn de omagiu.

Moustaki a compus peste 300 de cântece pentru cei mai mari interpreţi francezi, precum Edith Piaf şi Yves Montand, înainte de le cânta el însuşi cu succes. Cele mai cunoscute cântece ale sale rămân "Milord" (1958), compus pentru Edith Piaf şi tradus în lumea întreagă, şi "Le Métèque" (1969), interpretat mai întâi de Pia Colombo, al cărui refren a făcut ocolul planetei. Multe altele au devenit piese clasice, precum cele interpretate în 1966 de Serge Regiani - "Sarah", "Ma liberté", "Ma solitude", "Votre fille a vingt ans", dar şi "La Dame Brune" (Barbara, 1968), "Joseph" şi "La Marche de Sacco et Vanzetti".

Poliglot şi pasionat de pictură, artistul a locuit vreme de peste 40 de ani pe insula Saint-Louis din Paris. În 2011, muzicianul a anunţat că se confruntă cu probleme respiratorii şi că boala sa, "ireversibilă", l-a făcut să devină "definitiv incapabil să mai cânte".