Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit bateristul trupei The Rolling Stones, Charlie Watts

charlie watts.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Unul dintre fondatorii celebrei formații engleze de rock a murit marți, la vârsta de 80 de ani, a anunţat agentul său, citat de postul public britanic.

Ceilalți membri ai The Rolling Stones anunțaseră la începutul acestei luni că Watts nu va participa la turneul american al trupei, programat pentru toamna aceasta, fiindcă se recuperează în urma unei proceduri medicale care nu a fost specificată. În 2004, el a fost tratat pentru cancer la gât şi, în afară faptului că în anii 1980 s-a luptat cu dependenţa de droguri, nu a avut probleme de sănătate majore.

Charlie Watts a fost supus „unei operaţii care a fost un succes, dar medicii au concluzionat că are nevoie de odihnă şi recuperare”, a spus la începutul lunii un purtător de cuvânt al trupei.

Cu imensă tristeţe anunţăm moartea iubitului nostru Charlie Watts”, se arată în comunicatul de marţi. „A murit în linişte, la un spital din Londra, astăzi, înconjurat de familie”.

Aceeaşi declaraţie precizează că este făcut apel la respectarea intimităţii familiei, membrilor trupei şi a prietenilor apropiaţi.

Înfiinţată la Londra în 1962, The Rolling Stones este una dintre cele mai apreciate formaţii rock din lume. Până în prezent, grupul britanic a lansat 30 albume de studio, care au fost vândute în aproximativ 200 de milioane de copii pe plan mondial. Între discurile de referinţă se numără „Their Satanic Majesties Request” (1967), „Beggars Banquet” (1968), „Let It Bleed” (1969), „Sticky Fingers” (1971), „Exile on Main St” (1972), „It's Only Rock 'n Roll” (1974), „Tattoo You” (1981), „Steel Wheels” (1989), „Voodoo Lounge” (1994) şi „Bridges to Babylon” (1997).

Grupul şi-a schimbat componenţa în câteva rânduri, însă relaţiile dintre membrii săi au rămas amicale şi ei au cântat în mai multe rânduri împreună, în proiecte independente.

Ultima formulă este: Mick Jagger (voce, chitară), Keith Richards (chitară, voce), Charlie Watts (tobe) şi Ronnie Wood (chitară).

De asemenea, grupul britanic a fost inclus în „Rock and Roll Hall of Fame” în 1989.

Ultimul album de studio al formaţiei, „Blue & Lonesome”, a fost lansat în 2016. În ultimii ani, au fost relansate versiuni remasterizate şi extinse ale creaţiilor trupei, iar la finalul acestui an e aşteptat şi un nou material discografic.

Charles Robert Watts s-a născut la 2 iunie 1941, la Londra, a crescut înconjurat de muzică şi în tinereţe era pasionat de sound-ul unora ca Jelly Roll Morton şi Charlie Parker. A început să cânte la tobe în timpul liceului, căruia i-au urmat cursuri de design grafic.

A fost atras și de jazz, impunător pe scena emergentă londoneză, după cum îşi aminteşte Keith Richards în autobiografia „Life”, Watts a fost - cu greu - cooptat în The Rolling Stones, în 1963. El apare pe toate albumele trupei lansate începând cu acel an.

Pentru mine, Charlie Watts este ingredientul secret al acestei afaceri”, scria Richards despre aportul prietenului şi colegului său la trupă.

Watts a apărut anul trecut live cu The Rolling Stones în concertul caritabil online „One World: Together at Home”, iar pe scenă, în faţa publicului, a urcat ultima dată la vârsta de 78 de ani, susţinând concerte de câte două ore în turneul „No Filter”.

Totodată, în noiembrie 1994, The Rolling Stones a devenit prima trupă rock and roll care a transmis live pe internet dintr-un concert. A fost vorba despre cinci piese din show-ul susţinut în Dallas, în turneul „Voodoo Lounge”.

The Rolling Stones a cântat prima dată la Moscova în 1998, iar la Bucureşti a concertat în premieră (şi singura dată), pe stadionul Lia Manoliu, pe 17 iulie 2007.

Mai trebuie spus că cel mai mare concert al trupei a avut loc pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, în februarie 2006. Este estimat că au participat la acel eveniment 1,5 milioane de oameni. The Rolling Stones a cântat în Cuba, în martie 2016, cu jumătate de an înainte de moartea lui Fidel Castro. „Havana Moon”, a fost apoi lansat sub forma unui cine-concert.

În ultimele cinci decenii, membrii grupului au fost implicaţi şi în numeroase acţiuni caritabile, iar venituri de pe urma unora dintre single-urile lansate au ajuns la diverse fundaţii de ajutorare.