Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ABBAtarurile urcă pe scenă

abba_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / ABBA

Au cu toții peste 70 de ani și nu au mai fost împreună pe scenă de aproape 40. Muzica lor însă nu a părăsit vreodată posturile de radio, iar o bună parte din fanii de azi nici măcar nu se născuseră în 1982, în momentul în care grupul a decis să ia o pauză. Aceasta s-a încheiat aseară… sau aproape. Constantin Drăgan, corespondentul RFI în Suedia ne povestește acum ce s-a petrecut ieri la Londra, începând cu ora 18:45.

Ei bine da, este vorba de ABBA, legendarul grup suedez, un adevărat mit al muzicii nordice, care a vândut peste 400 de milioane de discuri. În Suedia s-a vorbit și se vorbește mult despre Björn, Agnetha, Benny și Anni-Frid. Nu doar că muzica lor se aude permanent la radio, dar unii dintre ei fac adesea declarații în presă.

Însă acum câteva săptămâni a apărut un site misterios numit ABBA voyage unde vizitatorii erau îndemnați să se înscrie și să aștepte ziua de 2 septembrie. Se vehiculau zvonuri despre ce se va întâmpla atunci, însă nimeni nu putea spune ceva cu certitudine. Se spera la noi cântece, altele decât cele două deja înregistrate în 2018, dar niciodată difuzate și, de ce nu, la o reuniune a grupului. Numărul celor înscriși pe site a crescut de la 0 la câteva sute de mii într-un timp deosebit de scurt.

Iar când momentul a venit nimeni nu a fost cu adevărat dezamăgit. Asta pentru că în conferința de presă difuzată în direct în jurul lumii și prezentată chiar și în cadrul Festivalului de film de la Viena, s-a vorbit nu doar despre două piese, ci despre zece. Un album numit Voyage care va fi lansat în două luni. Dacă titlurile pieselor înregistrate în 2018 erau deja cunoscute, I Still Have Faith in You și Don’t Shut Me Down, aseară s-a aflat și că albumul va conține chiar și o melodie de Crăciun.  În plus, anul viitor va fi prezentat la Londra un concert de ”Abbataruri”, menit să stea acolo câțiva ani...

Este vorba despre un spectacol pentru care chiar acum se construiește o arenă de 3000 de locuri. În care vor apărea cei patru membri ai grupului în formă digitală, exact așa cum arătau ei în 1979. Pentru asta au fost folosite 160 de camere care i-au filmat pe Benny, Björn, Agnetha și Frida în timp ce cântau și dansau, cu electrozi montați de față și pe corp, astfel încât nicio mișcare, nicio grimasă să nu fie ratate.

850 de oameni de la compania Industrial Light & Magic a lui George Lucas au lucrat la asta.  Conform regizorului spctacolului, anul viitor pe scena din arena de la Londra nu vor fi în niciun caz niște holograme, niște ființe create pe computer, ci exact cei patru Abba… chiar dacă ei, fizic nu se vor afla acolo.

 

Și totuși, cum s-a ajuns aici...

... în condițiile în care cei patru Abba au declarat cu încăpățânare, cale de zeci de ani, în zeci de interviuri, că o reuniune nu poate fi de actualitate? Că ei vor să fie niste artiști de sine stătători și nu doar părți din Abba....

Ideea spectacolului de Abbataruri le-a fost dată în 2016 de Simon Fuller, fostul manager Spice girls. Iar dorința de a mai înregistra ceva împreună a pornit de la Benny Andersson. Conform spuselor sale, în momentul următor le-a sunat pe Frida și Agnetha ca să le întrebe, fară prea multa speranță, dacă mai vor să cânte. Iar ambele răspunsuri au fost afirmative. Așa că și-au zis că, dacă tot vor apărea ca persoane de 75 de ani,  ar fi bine să aibă măcar doua piese noi.

Asta s-a și întâmplat, însă se pare că s-au simțit atât de bine la înregistrări, le-a plăcut atât de mult rezultatul, încât au hotărât să nu se oprească acolo și să înregistreze un album întreg.

 

Putem să continuăm să visăm

“Suntem la fel de apropiați cum am fost întotdeauna”, a declarat și Björn în conferință de presă. “Poziția în care ne aflăm e incredibilă, nimeni nu și-ar fi putut imagina așa ceva. Să lansezi un album nou după 40 de ani și încă să simți că ești împreună cu cei mai buni prieteni… Cine a mai trecut prin asta? Nimeni. E foarte plăcut. Am visat la asta atât de mulți ani”, a adăugat el.

Inițial, concertul de Abbataruri se dorea a fi un turneu. Însă, date fiind cerințele tehnice, în final s-a optat pentru o stagiune de câțiva ani pe arena construită la Londra. 

Dar așa ceva costa bani mulți. Din fericire, cei patru membri Abba, în cei 40 de ani de când nu mai cantă împreună, pe lângă veniturile consistente din difuzările pieselor și din filme, au făcut și multe alte afaceri profitabile. Björn Ulveus de pildă are săli de spectacole, hoteluri și restaurante, iar în centrul Stockholmului  se află Muzeul Abba.

Acolo, într-o manieră foarte interactivă, este trasată istoria de 8 ani a grupului care a ocupat locul întăi în diverse topuri internaționale de 70 de ori cu piese single și de 60 ori cu discuri. Albumul Abba Gold, lansat în 1992 a petrecut deja 1000 de săptămâni în clasamentele britanice, aflandu-se azi pe locul 14.

De altfel, întrebat care este cel mai bun lucru cu Abba, Benny Andersson a spus “Faptul că nu avem nicio grija financiară. Putem să continuăm să visam și să facem muzică.” Și tot el a asigurat că nu au de gând să pornească la luptă în ring pentru a lua locul unor staruri ale momentului, precum Drake.

“Am încercat să ascult muzica lor. Să îmi dau seama care sunt ingredientele care fac ca o melodie să meargă bine azi. Nu înțeleg. Iți poți da seama când auzi o voce buna sau o înregistrare de calitate. Însă ingredientele de azi nu le-am putut identifica. Nu au melodii care încep într-un punct, cresc și ajung la refren. E o altă construcție. Aceasta nu mă interesează, pentru că nu o înțeleg”, a încheiat el.