Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


José Carreras în concert, succes fulminant la Oradea

oradea.jpg

Laura Bretan si Jose Carreras în concert la Oradea, 6 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Laura Bretan

Peste 4.000 de spectatori au asistat luni seara la concertul extraordinar susţinut de tenorul spaniol José Carreras şi de invitata lui, soprana Laura Bretan, în Piaţa Unirii din Oradea.

Acompaniaţi de Orchestra simfonică orădeană, sub bagheta dirijorului spaniol David Gimenez, cei doi artişti au fost solicitaţi la final pentru patru bis-uri, ultimul fiind celebra melodie "Amigos para siempre", potrivit Agerpres.

Piaţa centrală a oraşului a găzduit, pe scaune, aproape 2.500 de spectatori, mai exact 2.477 de bilete vândute, alte cel puţin o mie de persoane asistând de jur împrejurul spaţiului rezervat pentru concert sau de la balcoanele clădirilor învecinate.

Repertoriul prezentat de tenorul Jose Carreras a cuprins piesele "L'ultima canzone" de Francesco Paolo Tosti, "Pecche" de Gaetano E. Pennino, "The Impossible Dream", din The Man of La Mancha, de Mitch Leigh, "Serenata Sincera" de Alessandro Derevitsky, "Passione" de Nicola Valente ,"Vurria" de Sergio Rendine şi "Musica proibita" de Stanislao Gastaldon.

Primul duet al serii, susţinut de celebrul José Carreras (74 de ani) şi tânăra Laura Bretan (19 ani), a fost melodia "Moon River" din filmul "Breakfast at Tiffany's", iar al doilea - binecunoscuta arie "Non ti scordar di me" a lui Ernesto de Curtis.

"M-am simţit foarte, foarte bine! Chiar aş vrea să îi mulţumesc pentru că mi-a acordat o asemenea şansă şi onoare. Cum m-am simţit? "Amigos para siempre". Domnul Carreras este foarte "welcoming" şi îi mulţumesc din suflet pentru iubirea pe care mi-a dăruit-o. A fost foarte deschis. Mi-a plăcut foarte tare şi sper că va mai reveni în România. Şi să mai concertăm împreună. Despre orchestră pot să spun că este una dintre cele mai bune cu care am lucrat. Am simţit o conexiune între noi şi asta e foarte important pe scenă", a declarat, pentru AGERPRES, Laura Bretan.

José Carreras, acum în vârstă de 75 de ani, este în continuare unul dintre cei mai proeminenţi tenori ai lumii. Devenit celebru datorită rolurilor sale în spectacole de operă pe cele mai importante scene ale lumii, Carreras a devenit şi mai popular prin concertele şi înregistrările în formula "Cei trei tenori", alături de Luciano Pavarotti şi de Placido Domingo.

Repertoriul său include peste 60 de opere, cu o discografie de peste 150 de înregistrări, a colaborat cu cei mai renumiţi dirijori ai lumii, printre care Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, cu mari regizori, precum Franco Zeffirelli, Jean Pierre Ponnelle sau Giorgio Strehler.

Vestitului tenor i-au fost decernate numeroase discuri de aur şi platină în întreaga lume, fiind răsplătit cu multe premii şi distincţii naţionale şi internaţionale.