Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe Untold. Ce trebuie să știi despre festivalul de la Cluj

untold.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Untold

Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, începe astăzi la Cluj Napoca. Cu David Guetta, Ofenbach și Parov Stelar pe afiș, organizatorii speră să atragă 300.000 de spectatori din 100 de țări. Participanții trebuie să prezinte certificatul digital european COVID-19 sau testarea rapidă antigen. Festivalul se încheie duminică, 12 septembrie.

Untold 2021 se desfășoară sub semnul pandemiei. Acest lucru se vede în organizare și număr de participanți.

Organizatorii au anunţat că în fiecare zi sunt aşteptate câte 70.000-75.000 de persoane din peste 100 de ţări. „Participă persoane din peste 100 de ţări. Anul acesta avem o limită de 75.000 de persoane zilnic impusă de autorităţi. În 2019 am avut circa 100.000 de persoane zilnic. Deci, în anul acesta va fi 70-75% din participarea de la ediţia precedentă”, a declarat managerul UNTOLD, Bogdan Buta.

Pentru buna desfăşurare a festivalului, organizatorii solicită, în premieră în România, certificatul digital european COVID-19 sau testarea rapidă antigen pentru toţi participanţii.

7 scene, trupele momentului, 300.000 de spectatori

Scena principală are peste 800 de mp de ecran led, care are 28 de metri înălţime, peste 90 de metri la bază şi o deschidere de 18 metri. Doar decorul pentru mainstage, care are peste 2.000 mp, a fost adus de 18 camioane în Cluj-Napoca. Pe aceeaşi scenă vor fi încorporate elemente 3D care pun în lumină conceptul creativ UNTOLD 2021, Luna – The Rising şi personajelor sale mitice.

Pe scena principală vor urca David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix, DJ Snake, Fedde le Grand, Ofenbach, Quintino, Parov Stelar, The Script, Tyga şi mulţi alţii. Delia, Smiley, Vama vor cânta de asemenea la Untold.

Producţia este spectaculoasă şi în cazul scenelor secundare. Potrivit organizatorilor, scena Galaxy va avea forma unei elipse cu o lăţime de 27 de metri şi o înălţime de 11 metri. Aici va fi creat un univers care, cu puterea muzicii, îi va purta pe spectatori într-o călătorie unică, plină de energie, ghidul fiind de fiecare dată altul: Charlotte de Witte, Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Amelie Lens, Claptone sau Tale Of Us.

Scena Alchemy va avea 26 de metri lăţime şi 20 de metri înălţime. Lumea mistică a alchimiştilor este reprezentată de Netsky, Chase & Status, Rudimental, Wilkinson, Dub FX & Woodnote dar şi cei mai cunoscuţi artişti români din rap, trap, hip-hop, grime, dubstep sau drum&bass.

Peste 1.000 de jandarmi, poliţişti, pompieri, medici, agenţi de pază vor asigura siguranţa la festival. Zona va fi survolată cu un elicopter. În incinta festivalului sunt amenajate o mini secţie de poliţie şi 4 puncte medicale entru acordarea primului ajutor.

Autorităţile atrag atenția publicului că este interzis să aibă substanţe halucinogene, iritant lacrimogene sau cu efect paralizant, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare,  dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestuia.

Festivalul Untold are loc între 9-12 septembrie, la Cluj-Napoca.

O zi de festival costă aproape 300 de lei, iar prețului unui permis pentru întreaga durată a Untold variază între 800 și 1.000 de lei.