Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DALTON TELEGRAMME: România în ambianţă de western

În avanpremiera primului lor album, „cowboyii de la Liège” sosesc la Bucureşti şi la Iaşi. Laureaţi ai concursului TV5 Monde „Talents Acoustic” şi artişti RFI Talent, Dalton Télégramme participă la festivalul de cântec francofon „Chants, sons sur scène”. Îi puteţi asculta în concert la Control Club din Bucureşti, în data de 4 aprilie şi la Iaşi în data de 6 aprilie.

În linia spiritului folk tipic din Delta Amblève în regiunea Liège, cei patru membri ai grupului Dalton Telegramme combină sonorităţile americane, de care sunt pasionaţi, cu muzica franceză.

Câştigători ai ultimului concurs TV5 Monde „Talents Acoustic”, Dalton Telegramme îşi continuă periplul conceput ca un western în 3 părţi. În toamna lui 2013, lansaseră deja EP-ul La Cavale urmat în mai 2014 de La Planque. Două prime „cartuşe” înainte să ţintească primul LP intitulat Sous la fourrure prevăzut pentru toamna lui 2015.

Trilogia:

Înregistrat între Ardennes, Liège, Bruxelles şi Charleroi, La Cavale a reprezentat ocazia de a colabora cu John Roo (The Experimantal Tropic Blues Band,...), Jean Vanesse (Mélanie Di Biasio, Vincent Venet,...), Maxime Firket (aka Compuphonic) şi Lucas Chauvière (-M-, Java, Saule, Winston Mc Anuff, De La Soul,...). Pentru prezentarea discului, cei de la Dalton Telegramme au comis atacuri muzicale în şase gări feroviare (L'attaque du cheval de fer) şi numeroase săli (La route des zincs).

Ca o paranteză a acestei aventuri, formaţia realizează La Planque în patru zile la Studio 5 din Liège, împreună cu Lucas Chauvière. Înregistrat într-un mod foarte direct, fără nicio adăugire sonoră şi niciun artificiu, acest disc se apropie mai mult de spiritul live al celor de la Dalton. Mai temperamental din punct de vedere al producţiei, dar mai introspectiv din perspectiva tematicii. La Cavale observa lumea din jur, în timp ce La Planque ne oferă o incursiune în ceea ce am putea numi „viaţa privată şi intimă a grupului Dalton”.

În încheierea trilogiei, Sous la fourrure sună bine de tot a country. Cuvântul cheie al acestei înregistrări este autenticitatea. Autenticitatea metodei, în preluare directă, fără artificii. Şi sinceritatea versurilor, albumul exploatând în unele piese conotaţiile folk mai introspective, fără însă să neglijeze accentele folk-western, cinematografice de la începuturi...

Prin această colaborare cu inginerul de sunet Lucas Chauvière şi cu muzicianul francez Seb Martel (M, Camille, JP Nataf etc...) care asumă rolul de director artistic, cei de la Dalton ne pregătesc o creaţie muzicală ce ne va tăia răsuflarea, cu aceleaşi nuanţe folk amintind de Moriarty şi cu ecouri americane demne de o Lisa Leblanc sau de muzica unui film al fraţilor Cohen. Iată ce înseamnă folk în delta Amblève....

 

 

 

Alte informatii sunt disponibile pe siteul Dalton Telegramme : http://www.daltontelegramme.com/