Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Cu Sala Palatului printre stele, pe muzica lui Hans Zimmer

Un show impresionant de muzică de film şi de trailere a avut loc miercuri seară la Sala Palatului din Capitală. "The Masterpiece Experience" a adus la Bucureşti o combinaţie inedită de muzică simfonică şi muzică electronică, alături de un joc de lasere cum rar a văzut impunătoarea clădire din spatele Palatului Regal.

Niciodată nu am putut asocia Sala Palatului cu un joc de lasere. Demodata clădire în care se ţineau odată Congresele PCR nu arată prea diferit acum faţă de anii '80. Aceleaşi holuri reci, aceleaşi scaune înghesuite şi incomode, atât de înghesuite şi incomode încât de-abia poţi să-ţi mişti mâinile ca să aplauzi, darămite să stai picior peste picior (distanţa dintre rânduri e de numai câţiva centimetri!).

Sala Palatului, de la Ceauşescu la Hans Zimmer (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Ei bine, nimic din toate astea nu m-a împiedicat să mă simt extraordinar la concertul de miercuri seară. De fapt, concert e puţin spus, cuvântul nu acoperă toate ingredientele spectacolului grandios coordonat de Ciprian Costin, tânăr dirijor şi pianist stabilit în Statele Unite.

Pe scena prăfuită a Sălii Palatului au urcat componenţii Orchestrei Simfonice Bucureşti, îmbrăcaţi sobru în negru, alături de una dintre cele mai apreciate violonceliste ale momentului, japoneza Eru Matsumoto, care a încântat publicul din întreaga lume prin calităţile sale artistice încă de la vârsta de şase ani şi americanul de origine japoneză Isaku Kageyama, muzician devenit celebru prin fuziunea originală pe care o realizează între muzica tradiţională japoneză, jazz, rock şi muzica de club, care a contribuit la spectacolul de joi seară cu notele exotice ale tobelor taiko.

Un alt invitat special al serii a fost cântăreaţa Uyanga, din Mongolia, una dintre vocile cele mai căutate în industria muzicii de film şi de trailere, de altfel una dintre puţinele artiste la ora actuală care cântă în stil tradiţional mongolez.

Melodiile au fost alese pe sprânceană, cei circa trei mii de spectatori delectându-se cu muzica din filme celebre, ca "Interstellar" şi "Dark Knight" (compozitor Hans Zimmer, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori de la Hollywood), precum şi melodii compuse de Thomas Bergersen (piesa "Illusions" de pe final a provocat ovaţii îndelungate ale publicului).Show-ul n-ar fi fost complet dacă prestaţia aproape fără cusur a instrumentiştilor, corului şi solistei de pe scenă n-ar fi fost acompaniate de un joc hipnotizant de lasere şi lumini.O seară perfectă, în ciuda unei spectatoare aflate la doi metri distanţă, care a avut nişte crize de tuse, în timp ce eu "călătoream" în spaţiu pe muzica din "Interstellar". Ah, era să uit de tânăra din spatele meu, care căuta insistent într-o pungă de plastic nişte chips-uri, pe care le-a ronţăit apoi zgomotos pe la jumătatea show-ului...