Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O compozitoare de operă de 11 ani uimește lumea muzicii clasice

alma_deutscher.jpg

Alma Deutscher
Alma Deutscher a compus o operă la vârsta de șapte ani
Sursa imaginii: 
http://www.thetimes.co.uk/

O fetiță de 11 ani a debutat cu succes în calitate de compozitoare de operă pe scena unui teatru din Viena. Alma Deutscher, care locuiește într-o localitate la sud de Londra, a început să scrie această operă la vârsta de șapte ani și este considerată un copil minune, fiind deja comparată cu Mozart.

Premiera operei Cenușăreasa s-a jucat pe 30 decembrie anul trecut pe scena Casino Baumgarten în fața a 300 de spectatori (capacitatea maximă a sălii) care au ovaționat-o pe micuța artistă la sfârșitul reprezentației timp de circa 10 minute.

În opera compusă de Alma, mama vitregă cea rea este proprietara unei săli de operă, surorile vitrege cele urâte sunt dive de operă fără talent, în timp ce Cenușăreasa este o tânără compozitoare cu multe melodii frumoase în capul ei. 

În loc de pantof, prințul este frământat de melodiile pe care le aude cântate de ea, dar nu-și poate aduce aminte care este continuarea și de aceea o caută pe Cenuțăreasă ca să poate sfârși cântecul. 

"Multe dintre melodiile și temele din această operă mi-au venit atunci când săream coarda", a spus Alma într-un interviu la BBC. "Eu îmi iau coarda la repetiții și sar cu ea în pauze".

Partitura operei este lungă de 237 de pagini și o versiune preliminară mai scurtă a ei a fost prezentată la Tel Aviv în iulie 2015.

Alma, care împlinește 12 ani luna viitoare, este fiica lui Guy Deutscher, un lingvist israelian și flautist amator, și a lui Janie, care a studiat orga la Oxford și a predat literatură engleză medievală. 

Ea este educată acasă, dar ia lecții de pian și vioară la Școala internațională de muzică Yehudi Menuhin situată nu departe de casa ei. 

"Domnișoara Mozart"

Cum explică însă Alma creativitatea ei extraordinară, la o vârstă așa de precoce?

"Nu merg la școală, învăț acasă, sunt educată acasă. Citesc multe cărți, ador cititul... Citesc biografii ale oamenilor de știință și ale compozitorilor", a răspuns Alma.

Următoarele reprezentații ale Cenușăresei vor avea loc la Viena pe 4 și 5 ianuarie, iar următoarele proiecte ale Almei sunt terminarea unui concert pentru pian, precum și scrierea unei cărți care să fie ecranizată și pentru care ea însăși să scrie muzica.

Jucarea operei sale de debut la Viena i-au adus în mod inevitabil comparația cu un alt geniu muzical precoce din urmă cu două secole și jumătate, aducându-i porecla "domnișoara Mozart".

"Îl iubesc pe Mozart foarte mult, e probabil compozitorul meu preferat, dar de fapt nu-mi place când oamenii mă numesc Mica Domnișoară Mozart. Nu-mi place să fiu numită "mică" pentru că sunt foarte mare și, în al doilea rând, dacă eu aș scrie din nou tot ce a scris Mozart, asta ar fi plicticos" a spus Alma. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ