Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Eurovision 2017, între iodlerul românesc şi “gipsy” pop-ul unguresc. Cum sună piesa favorită?

eurovision_2017_iodler_romanesc.jpg

Finala Eurovision 2017, sâmbătă seară la Kiev (Sursa foto: site eurovision)
Finala Eurovision 2017, sâmbătă seară la Kiev (Sursa foto: site eurovision)

Emoţii pentru România, în finala concursului muzical Eurovision 2017. Ilinca şi Alex Florea urcă sâmbătă seară pe scena de la Kiev, fiind cotaţi la casele de pariuri cu a şasea şansă de câştig. Concursul din acest an respectă “reţeta” tradiţională a Eurovisionului.

Când te gândeşti la Eurovision, îţi vin în minte de obicei aranjamentele geopolitice, melodiile uşurele, de regulă pop-dance, cu orchestraţie simplă şi versuri scrise parcă de un elev de liceu.

Există însă şi artişti, nu foarte mulţi, ce-i drept, cu voci sigure, de-a dreptul impresionante uneori, care pot face diferenţa.

Eurovisionul obţine audienţe fabuloase: finala din 2015 de exemplu a fost urmărită de aproape 200 de milioane de telespectatori la nivel internaţional.

Nu întotdeauna piesele date ca favorite sunt şi cele mai valoroase din punct de vedere artistic. Evident, ţine şi de gust. Favorita caselor de pariuri de anul acesta este Italia.

Dacă Italia este marea favorită, Ungariei nu i se dau prea multe şanse, deşi este o prezenţă inedită în concursul Eurovision 2017. Melodia ei din finală, o piesă pop-dance, cu influenţe gipsy, ar putea primi măcar premiul pentru originalitate.

Eurovisionul din acest an are de toate: puţin rock, puţin pop, mult dance, melodii ritmate şi câteva balade. La acest capitol, să amintim concurentul Portugaliei, unul dintre favoriţii caselor de pariuri, cu o melodie care cu greu şi-ar putea face loc la radiourile comerciale, în ciuda vocii artistului.

La Eurovisionul din acest an, putem observa că unele vedete internaţionale s-au “reîncarnat” în solişti necunoscuţi, veniţi de pe întreg continentul. De exemplu, în concurentul Spaniei îl poţi recunoaşte uşor pe Ed Sheeran…

…în timp ce concurentul Suediei aduce pe undeva cu Justin Timberlake.

Mai toţi concurenţii de la Eurovision au învăţat un lucru: că melodiile care prind cel mai bine la public sunt cele în limba engleză. Cu mici excepţii. Detaliu nu întotdeauna valabil. Concurenta Franţei din acest an a făcut însă un compromis: strofe în franceză, refren în engleză.

Cât despre concurenţii României, Ilinca şi Alex Florea vor cânta un iodler pe ritmuri dance. Melodia “Yodel it!” este cotată cu a şasea şansă la casele de pariuri. România va intra pe poziţia a 20-a în finala Eurovision, care începe la ora 22.

Dincolo de melodiile din concurs, de costumaţiile extravagante ale unor concurenţi şi de modul cel puţin discutabil în care se votează europenii între ei, în funcţie de vecinătăţi şi prietenii mai mult sau mai puţin geopolitice, Eurovisionul rămâne unul dintre cele mai urmărite evenimente muzicale de pe continent. Atât şi nimic mai mult, ar putea spune unii.

 
Varianta audio a textului: Eurovision 2017