Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La mulți ani Ovidiu Lipan Țăndărică

tandarica.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Ovidiu Lipan Tandarica

Unul din cei mai importanți muzicieni români, Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'', compozitor, instrumentist şi orchestrator, membru de bază al legendarei trupe rock Phoenix, împlinește astăzi 70 de ani.

S-a născut la 31 ianuarie 1953, la Iaşi. Bunicul său era percuționist, așa încât, inevitabil, de mic copil a fost atras și a învăţat să cânte la tobe, apoi a făcut studii de vioară, clarinet și acordeon.

A debutat la vârsta de doar nouă ani, în grupul Crystal, apoi a urmat colaborarea cu formaţia Dragons. În 1969 a participat cu trupa Roşu şi Negru la Festivalul de muzică pop-rock, unde a câștigat locul întâi.

La 14 ani a fost remarcat ca un instrumentist de excepţie, iar în 1970 a început să colaboreze cu nume de marcă precum Richard Oschanitzky, Marius Ţeicu sau Radu Goldiş.

S-a alăturat trupei Phoenix în 1974, iar primul album cu noua sa trupă s-a numit "Cantafabule" (1975). În 1977 a fugit din ţară, împreună cu ceilalţi membri ai trupei Phoenix, ajungând în Germania, unde a continuat să cânte în diverse formule, iar în 1978 a înfiinţat Madhouse, alături de Josef Kappl şi Erlend Krauser, cu care a editat albumul "From the East". De asemenea, a studiat la Academia de Jazz W. Hartman.

Împreună cu cei de la Phoenix a editat albumul ''Transsylvania'', iar în formula Rated X a lansat albumele "Rock Bolded" şi "Forbidden for the Youth".

După 1990 a revenit în România. În 1992 a fost invitat, alături de alţi membri ai trupei Phoenix, să susţină un recital la Festivalul de la Mamaia. Tot atunci a lansat albumele "Waiting for You" şi "Excalibur".

Rock, jazz, etno, rock simfonic...

Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' a creat noi formaţii şi proiecte muzicale, unele de mare anvergură, abordând genuri muzicale diverse - de la rock la jazz, de la etno la balcano, de la pop la rock simfonic. A colaborat cu Fanfara 10 prăjini, cu 'Renaşterea/Pro Europa, Stelu Enache, Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, Marius Mihalache, Dumitru Fărcaş, trupa Bosquito ş.a.

A susţinut concerte în lumea întreagă, toate bucurându-se de succes, la New York, New Mexico, Panama, Paris, şi a participat la nenumărate festivaluri muzicale.

Din bogata sa discografie amintim: ''Roşu şi Negru'' (single, 1971), Oameni de zăpadă (single, 1974), ''Imnul copiilor'' (single, 1974) - cu formaţia Roşu şi Negru; ''Cantafabule'' (1975), ''Transsylvania'' (1981), ''Timişoara'' (1992), ''Aniversare 35'' (1997), ''Baba Novak'' (2005) - cu Phoenix/ ''Transsylvania Phoenix''; ''Visul Toboşarului'' (1999); ''Renaşterea'' (2001); ''Aniversare'' (2003); ''Bachita'' (2004); ''Getica'' (2004); ''Visul Toboşarului'' (re-edit, 2005); ''La Passion'' (2006); ''Iskender'' (2007) - cu Gheorghe Zamfir şi Stelu Enache; ''From the East'' şi ''Giacca de Blue'' (1979) - cu Madhouse.

O pasăre tare ca piatra...

La 11 februarie 2014 a lansat, la Bucureşti, alături de Mircea Baniciu şi Josef Kappl, un nou proiect pe piaţa muzicală - Pasărea Rock.

"Ne-am adunat într-un super grup care să ne facă plăcere atât nouă, cât şi publicului. Încercăm să facem un lucru frumos. (...) Nu este o lansare a unei trupe sau a unui album, este o lansare a unui grup de prieteni care au în spate o carieră", declara cu acel prilej celebrul toboşar, precizând totodată că genul pe care formaţia îl va aborda "va fi un rock-folk cu rădăcini româneşti".

Pasărea Rock a susţinut un prim concert la 25 martie 2014, la Sala Palatului din Bucureşti, pe scenă evoluând Mircea Baniciu (voce, chitară), Josef Kappl (bass), Ovidiu Lipan "Ţăndărică" (baterie), Vlady Cnejevici (clape), Teo Boar (chitară), Cristi Gram (chitară) ş.a.

În mai 2011 a lansat, în cadrul Salonului internaţional de carte "Bookfest", cartea "Ovidiu Lipan Ţăndărică - artistul". La 30 ianuarie 2014, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Ambasadorii Turismului Românesc, Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' s-a numărat printre personalităţile cărora le-a fost decernat titlul de ''Ambasador al Turismului Românesc''.

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate (2003) acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor, la împlinirea vârstei de 50 de ani. În 2004 i-a fost conferit Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler, iar în 2007, când trupa Phoenix a fost decorată cu ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler, lui Ovidiu Lipan Ţăndărică i-a fost conferit acest ordin în grad de Ofiţer.

La începutul lunii august 2022, trupa Phoenix a sărbătorit 60 de ani de existenţă printr-un concert la Timişoara, eveniment la care a participat şi Ovidiu Lipan "Ţăndărică". În octombrie 2022 a avut loc, la Sala Palatului, premiera de gală a filmului documentar "Phoenix - Povestea", regizat de cineastul Cristian Radu Nema, unul dintre protagoniştii "poveştii" fiind "Ţăndărică".

 

Surse : Agerpres, http://biografii.famouswhy.ro/, http://www.bestmusic.ro/