Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Geraint Thomas își consolidează poziția de lider

geraint_thomas.jpg

Geraint Thomas
Geraint Thomas are acum aproape două minute avans asupra lui Tom Dumoulin în clasamentul general
Image source: 
AP

Cicilistul columbian Nairo Quintana a câștigat etapa a 17-a a Turului Franței, Bagneres de Luchon - Saint Lary Soulan Col de Portet în Munții Piriniei. Britanicul Geraint Thomas și-a consolidat poziția de lider al clasamentului general. 

Etapa a fost scurtă, numai 65 de kilometri, dar a cuprins trei ascensiuni extrem de dificile și s-a încheiat în punctul culminant al Turului, la 2215 m altitudine.

Quintana, care nu mai câștigase o etapă în Turul Franței din 2013, a lansat în sfârșit mult așteptatul său atac decisiv în debutul ascensiunii finale, lungă de 16 kilometri cu un gradient de 8,7%.

Micuțul cățărător columbian, născut la Combita, la 2825 de metri altitudine s-a desprins și nu a mai putut fi ajuns de nimeni în aerul rarefiat al Pirineilor, fiind urmat la 28" de irlandezul Dan Martin.

Locotenentul depășește căpitanul

În spatele său s-a jucat probabil soarta Turului Franței. La doi kilometri de vârf, slovenul Primoz Roglic, al patrulea în clasamentul general, a atacat, tricoul galben Thomas i-a luat imediat trena, ca și olandezul Tom Dumoulin, clasat pe locul al treilea, dar câștigătorul a patru ediții ale Marii Bucle, britanicul Chris Froome, al doilea în clasamentul general, nu a putut răspunde atacului. 

Nairo QuintanaNairo Quintana a câștigat detașat pe "Acoperișul" Turului Franței

 

Thomas, care a început Turul ca locotenent al lui Froome la Team Sky, nu doar a neutralizat atacul celor doi rivali, dar le-a și luat câteva secunde în vârf la Col du Portet. 

Acum Thomas are un avans de 1'59" față de Dumoulin, care l-a depășit pe Froome, aflat acum pe locul 3 la 2'31", Roglic e pe 4 la 2'47", în timp ce Quintana a urcat pe locul 5 la 3'30".

Dacă până acum nu era limpede cine este mai puternic, Thomas (galez în vârstă de 32 de ani) sau Froome (născut în Kenya acum 33 de ani), a doua etapă din Pirinei a dat răspunsul: locotenentul a luat locul căpitanului. 

Joi are loc o etapă de plat, Trie sur Baise - Pau, 171 de kilometri, un intermezzo înaintea celei de-a treia etape Pirineene de vineri și a etapei contra-cronometru individual de sâmbătă, când se va ști probabil numele câștigătorului, înaintea sosirii de duminică pe Champs Elysees la Paris.