Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Candidata pentru postul de preşedintă a Comisiei Europene

von_der_leyen_ard_2-7-19.jpg

Ursula von der Leyen este candidata pentru postul de preşedintă a Comisiei Europene
Sursa imaginii: 
TV/ARD

Creştin-democrata Ursula von der Leyen care, în prezent deţine portofoliul apărării în Germania, ar putea să devină succesoarea lui Jean-Claude Juncker. Pentru unii este candidata ideală pentru acest post, pentru alţii doar un cal troian al cancelarei Angela Merkel, de care o leagă o veche prietenie.

Ursula Gertrud von der Leyen - aceste este numele întreg al creştin-democratei germane care este prima femeie din istoria Germaniei care deţine funcţia de ministru al apărării în guvernul federal. Dacă va fi acceptată, ar fi şi prima femeie în istoria Uniunii Europene care devine preşedinta Comisiei.

Ursula von der Leyen, în vîrstă de 60 de ani, provine dintr-o familie de politicieni. Tatăl ei, Ernst Albrecht, fost prim ministru în landul federal occidental, Saxonia Inferioară, fusese director general în cadrul Comisiei. Asta pe vremea cînd structurile Uniunii Europene se mai aflau într-o fază incipientă. Astfel se explică şi faptul că Ursula s-a născut la Bruxelles. După terminarea liceului, a studiat arheologia, apoi economie, iar între anii 1980 şi 1987 a urmat medicina la Hanovra, în capitala landului Saxonia Inferioară. Apoi a lucrat ca medic. În 1991, a obţinut titlul de doctor. În 2015, i s-a reproşat că anumite pasaje din teza ei de doctorat ar fi plagiate. O comisie universitară a ajuns la concluzia că, într-adevăr, există pasaje plagiate, dar nu atât de multe ca să i se retragă titlul de doctor.

În momentul izbucnirii scandalului legat de plagiatul amintit, von der Leyen era deja de 2 ani ministră în cabinetul Merkel III, şi de 5 ani, vicepreşedinta Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partid condus pînă la începutul anului trecut de către Angela Merkel.

Despre Ursula von der Leyen - care e căsătorită şi are şapte copii - presa scria că este un exemplu pentru o femeie care a reuşit să armonizeze sarcinile profesionale cu cele de familie.

Fiind extrem de ambiţioasă, ea a reuşit să se impună şi în fruntea unui minister care în mod tradiţional era condus de către un bărbat. Şi pe scena internaţională, von der Leyen a dovedit că ştie cum să se afirme. Fiind şi energică, ea a respins anul trecut cu fermitate criticile preşedintelui american Trump care a acuzat Germania c-ar fi controlată de Rusia, sugerînd că din cauza asta Berlinul refuză să folosească două procente din produsul intern brut pentru cheltuieli militare şi de apărare ale NATO.

În ceea ce priveşte combaterea militară a islamismului, ministra s-a pronunţat pentru participarea Germaniei la acţiuni comune şi pentru menţinerea unor militari germani în Afganistan.

În ceea ce priveşte rezolvarea problemei refugiaţilor, von der Leyen a sprijinit cursul Angelei Merkel. Mai mult: Ea a găzduit în casa ei pe un refugiat sirian, ceea ce a facilitat integrarea rapidă a acestuia. Între timp, sirianul a terminat o şcoală de piloţi şi s-a mutat în propriul său apartament.

 
Ascultă AICI corespondența de la Berlin