
Politică
Jurnalul tranziției: În virtutea inerției
bidenvtrumprfi.jpg

Corespondentul RFI in SUA consemneaza momentele dramatice ale tranzitiei:
S-au adunat vineri seară la Casă Albă ultimii martiri ai cauzelor pierdute, Rudy Giuliani cel dezavuat în zeci de instanțe, Sydney Powell, viețuitoare într-un păienjeniș impenetrabil de fantasmagorii electorale, și generalul în dizgrație Michael Flynn, propulsat peste granița incitării la rebeliune de gratitudinea fără margini pentru grațierea prezidențială de care a beneficiat recent.
"Dacă vrea, președintele poate să recurgă, în statele cheie, la resurse militare care să repete alegerile. N-ar fi prima oară. Legea marțială a fost instituită de 64 de ori pînă acum",
imboldea cel condamnat pentru sperjur într-o apariție pe Newsmax, unul dintre coclaurii conspiraționismului de dreapta. Simțindu-se în elementul său, președintele și-a descris ultimele planuri: s-o trimită pe Sydney Powell, cu patalama de Procuror Special, la vînătoare de fraudă electorală; să-l preseze pe directorul Poliției Federale să deschidă anchetă, și dacă refuză, să-l concedieze; să-l convingă pe adjunctul-interimar al ministrului Siguranței Interne să atace în ceasul al 13-lea pe un nou front, punînd sub sechestru mașinile de vot din sextetul de state-pivot pentru o nouă, disperată anchetă.
Cei patru erau întrerupți, din cînd în cînd, de șeful de cabinet Mark Meadows sau de consilierul juridic Pat Cipollone, care injectau febrililor ticluitori cîte o doză de realism constituțional. Lui Michael Flynn i-a răspuns șeful Statului Major al forțelor terestre, generalul James McConville: "armata n-are nici un rol de jucat în determinarea deznodămîntului alegerilor americane".
Dincolo de încăperea cea de taină domnea liniștea sfîrșitului de epoca. Cei care n-au demisionat își caută rost post-prezidențial, pe ascuns pentru a nu stîrni mînia iute a titularului; Mark Meadows întocmește dosar de încorporare a firmei sale de consultanță, iar subalternii mai mărunți pozează cu șefii pentru felicitări de Crăciun și fac ultimele corecturi pe cv-uri. Ginerele și fiica președintelui și-au cumpărat o proprietate de 31 de milioane pe o insula selecta din zona Miami, iar vice-președintele Pence caută locuința în suburbiile Washington-ului.
Doar Trump, singur, țese povești în care e președinte veșnic.
"E nebunie în metoda lui, în sensul că nu poate tolera ideea infringerii, dar și metodă în nebunie, pentru că a strîns, după alegeri, aproape un sfert de miliard, un fond ce-i poate servi la toate după ce părăsește Casă Albă",
explica David Axelrod, fost consilier prezidențial.
Banii suporterilor fanatizati curg precum un fluviu învolburat de tornada artificial stirnita, a "furtului" și "conspirației" la scară industrială. Cum a dezvăluit recent cotidianul New York Times, donațiile întră, în clasicul stil trumpian, într-un labirint de corporații cu răspundere și vizibilitate limitată.
"Unul dintre avantajele acestui tip de societate este că poți voala detaliile cheltuielilor. Conform estimărilor noastre, mai bine de 700 de milioane de dolari au tranzitat doar prin firma de consultanță media AMMC. Lara Trump, nora președintelui , și John Pence, nepotul vice-președintelui, au fost desemnați să gereze ceea ce a devenit cel mai important vehicul de cheltuire a fondurilor de campanie. Este, prin magnitudine, ceva fără precedent",
detalia autorul articolului, Shane Goldmacher.
În afară de AMMC, creat în aprilie 2019 de ginerele Jared Kushner, ființează comitetul de acțiune politică Salvați America și alte incropiri juridice care își împart o vistierie estimată la 1,26 de miliarde doar pentru acest ciclu electoral. De-a lungul anilor de mandat alte milioane, donații și bani publici, au fortificat activele deseori firave ale conglomeratului Trump.
În acest context, fiecare zi, fiecare ora în plus contează.
"Cînd pierde, Donald Trump e ca un copil. E în stare de șoc: ce-o să fie cu mine, se întreabă, dacă plec? Mă așteaptă atîtea procese..."
analiza Michael Cohen, fostul sau "consigliere", pedepsit cu trei ani de închisoare pentru vina de a-l fi slujit prea fidel pe Trump.
Nu-l animă doar profitul sau spaima de pușcărie; la mijloc e și dorința de a-i face viața amară și a-l delegitimiza pe succesorul sau. Miniștrii Justiției, schimbați precum cravatele Italo Ferretti, sunt indeamnati să numească Procuror Independent pentru a-l investiga pe Hunter Biden, fiul președintelui-ales, iar ultra-trumpienii din Parlament sunt aliniați pentru o ultima, fără de speranța contestație la 6 ianuarie.
Săptămîna trecută, aleși Republicani rămași pe baricade au exersat în comitetul senatorial pentru securitate internă, reînviind în audieri fantasmele discreditate într-un ultim spectacol de obediență.
"Tribunalele n-au examinat faptele. Au găsit scuze că să se țină la distanță, pentru că nu le plac alegerile, dar fraudă a fost, alegerile au fost, în multe privințe, furate",
fantaza Rand Paul, senator de Kentucky. Au fost aduși, pentru a întrerupe recitalul de idei preconcepute și a adînci irealitatea ritualului, avocați care prin state s-au ales doar cu verdicte potrivnice dar care au vrut să azvirle încă o halcă bazei surescitate debitînd alegații lipsite de substanță, cu mașini programate de răposatul Hugo Chavez, morți care au votat prin corespondență, valize negre burdușite cu buletine bifate în China sau Mexic, și altele așișderea.
"Tribunelele s-au pronunțat, Colegiul Electoral i-a decernat lui Joe Biden 306 voturi, dar o bună parte dintre americani nu cred că rezultatele alegerilor de la 3 noiembrie sunt legitime. Nu-i ceva tolerabil în sistemul nostru democratic",
nota liderul comitetului, Ron Johnson, Republican de Wisconsin, unul dintre cei care joacă impecabil--și e posibil să joace încă o dată la 6 ianuarie-- rolul de pompier piroman.
"Devine un cerc vicios, în care Republicanii spun că trebuie să vorbească despre fraudă pentru că multă lume crede că alegerile au fost trucate, crede pentru că așa au spus Republicanii. Sunt dispuși să răstoarne rezultatele unei alegeri pe baza teoriei că Democrații nu pot cîștiga decît prin fraudă, chiar dacă n-o pot dovedi. Așa moare democrația",
avertiza senatorul Democrat Chris Murphy.