
Politică
Jurnalul tranziției: Executivul Biden, sens și consens
bidencabinettwitter.jpg

Corespondentul RFI în SUA despre noul Executiv de la Washington:
În America politică, nimic nu mai e ca în trecut.
Înafara de guvernul Biden.
Ce a des-făcut Trump în patru ani se va reface, poate, în patruzeci.
Executivul Biden și-a anunțat intenția de a începe din prima zi. Are a resuscita instituții politizate pînă la sufocare, deturnate de la rostul firesc, răvășite de intrigi și interese, secătuite de talent și expertiză.
Au fost aleși, membrii cabinetului, din toate straturile societății și zonele geografice, reprezentativi ca înfățișare și experiență pentru societatea americană de astăzi. Indiferent unde-i găsești pe scala ideologică, vin să rezolve probleme reale, să repare avarii, să recupereze terenul pierdut.
La prădăciune, reconstrucție, la paseism, viitor, întoarcere la modernitate. După poluatori și spoliatori, tranziție ecologică și energetică.
"Această Administrație poate genera politici și aloca resurse care să creeze noi locuri de muncă și să fie la înălțimea imperativelor climatice ale momentului. În ce privește drumurile, podurile, căile ferate, rețeaua transporturilor în comun, americanii n-ar trebui să fie mulțumiți cu mai puțin decît egalii lor din lumea dezvoltată. Va trebui să fim în frunte, și știu că în această guvernare vom fi",
afirma întruchiparea noului spirit executiv, ministrul-desemnat al Transporturilor, Pete Buttigieg, la 38 de ani cel mai tînăr membru al echipei Biden.
Reînnoirea infrastructurală pe care o va pilota fostul primar al unei localități medii din statul Indiana este doar una dintre misiunile de o monumentală dificultate pe care trebuie să și le asume noul Executiv.
"Suntem confruntați cu o serie de crize strîns legate: o pandemie neiertătoare, o economie în declin, inechitate rasială și legală, un climat ce trebuie vindecat, o democrație ce trebuie reparată, o lume în care America trebuie să-și asume, iarăși, rolul de lider. Rezolvarea acestor probleme e, pentru mine, ceva personal. Sunt urmașă de imigranți și sclavi. Străbunicul meu patern s-a născut sclav în Carolina de Sud, s-a înrolat în armata nordista și a terminat apoi studii superioare. Bunicii mei materni, oameni fără școală, au venit din Jamaica și lucrând din greu decenii de-a rîndul au agonisit banii cu care și-au trimis toți cei cinci copii la școli înalte",
a rememorat Susan Rice, care s-a ilustrat, printre altele, ca ambasador la ONU și Consilier pentru Securitate Națională în epoca Obama și care a acceptat să joace, în nouă Administrație, un rol inedit pentru ea, cel de Consilier pentru Politică Internă. O serie de alți miniștri și lideri de agenții federale aduc aceeași intensă motivație biografică. Michael Regan, căruia i s-a încredințat portofoliul Protecției Mediului, a mers cu bunicul la pescuit și a suferit de astm în copilăria-i nord-caroliniana, învățînd să aprecieze natura și legătura să intimă cu sănătatea ființelor umane. Miguel Cardona, care preia ministerul Educației după patru ani de stagnare și tentative de privatizare, provine dintr-o familie puertoricana săracă, a copilărit în locuințele sociale ale unui cartier dificil din Meriden, statul Connecticut, unde a fost elev în sistemul public, apoi învățător, director de școală și șef-adjunct de inspectorat local, post din care și-a început ascensiunea fulminantă care l-a propulsat, în mai puțin de doi ani, la cîrma unui minister-cheie în proiectul de reforma bidenian.
"De la mama, amerindiană Laguna Pueblo, am deprins dîrzenie. Viața nu mi-a fost ușoară. O vreme am trăit în stradă, am depins de cupoane de alimente; mi-am crescut singură copilul. Bunicii mei, smulși din sînul familiei și trimiși la internate pentru a le stinge tradițiile și identitatea, au păstrat cultură noastră tribală. E un moment de o profundă semnificație, cînd ne gîndim că unul dintre predecesorii mei și-a declarat public intenția de a ne "civiliza sau extermina". Sunt dovada vie a eșecului acelei oribile ideologii",
puncta Deb Haaland, numire istorică la Resurse Naturale, ministerul cu un trecut întunecat care gestionează astăzi, printre altele, relația statului cu cele 567 de "națiuni tribale" recunoscute oficial.
Neera Tanden, noua directoare a Biroului pentru Buget al Casei Albe, este de origine indiană, crescută într-o familie monoparentală beneficiară de ajutor statal din Bedford, statul Massachusetts, iar noua ministră a Energiei, Jennifer Granholm, care a fost guvernatoare a statului Michigan, a fost adusă în Statele Unite, la 4 ani, de părinți cu rădăcini irlandezo-galezo-suedeze din provincia canadiană Newfoundland.
"Fiecare numire a fost precedată de intense dezbateri: dacă sunt destui afro-americani, hispano-americani, destui asiatici, destule fețe noi, destui tineri",
a explicat președintele-ales. La tensiunile identitare și de personal inerente oricărei tranziții americane moderne, s-au adăugat în acest an, cu sporită urgență și pregnanță, cele de natură ideologică. Stînga partidului Democrat a cerut accent mai mare pe reforme social-asistențiale, economice și climatice. Unele dintre aceste revendicări, precum resindicalizarea, mărirea salariului minim, reducerea inechităților de venit, combaterea discriminării rasiale și de gen, de-carbonizarea rețelei electrice pînă-n 2035 și neutralitate carbonica la orizontul 2050, se regăsesc în programul de guvernare și se reflectă în numiri de prestigiu precum cea a fostului senator și ministru de externe John Kerry că ambasador pentru climat cu rang de ministru, a Ginei McCarthy în nou-creata funcție de consilier prezidențial pentru climat, și a unei echipe de consilieri economici care, sub conducerea Ceciliei Rouse--profesoară și decan la universitatea Princeton--promite o orientare progresistă. Alte reforme promovate de stînga partidului Democrat, precum re-normarea și re-fiscalizarea tranzacțiilor financiare, sau asigurarea medicală universală de stat, vor fi ajustate sau abandonate.
Cîtă ambiție, cîtă radicalitate reformatoare în era Biden, sunt întrebări impuse cu maximă, vitală urgență, de contextul istoric și de moștenirea dezastruoasă a guvernării Trump. Prin instinct și înclinație, Joe Biden este un centrist, un om al consensului. Și-a adunat în jur miniștri împărtășind în general, această filozofie, care va fi testată sever în noul climat politic aprig-partizan din Washington.
"Pandemia și efectele sale economice au aruncat familii în criză; prea mulți americani sunt bolnavi, prea mulți și-au pierdut slujbele și odată cu ele asigurarea medicală și speranța. Acum 55 de ani, într-o altă epoca dificilă, un californian ca și mine, ministrul Sănătății John Gardner , spunea, "suntem înfățișați cu șanse extraordinare deghizate în probleme insolubile". E rîndul nostru să găsim, în aluviunile suferinței și crizei, aurul șansei istorice",
considera noul ministru al Sănătății, Xavier Becerra.