Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalul tranziției: Ultimul asalt asupra democrației

congress.jpg

La 6 ianuarie, ultimul asalt asupra democrației americane
La 6 ianuarie, ultimul asalt asupra democrației americane
Sursa imaginii: 
House.gov

O înregistrare audio obținută de cotidianul Washington Post schimbă dramatic dinamica ultimelor săptămîni ale mandatului Trump. Președintele este auzit, în dialogul  telefonic de mai bine de o oră avut sîmbătă cu șeful Administrației statului Georgia, Brad Raffensperger, vehiculînd afirmații fără merit despre fraudă electorală și presînd în esență pentru măsluirea rezultatului, care a fost deja verificat  în trei rînduri și certificat de guvernator. Se așteaptă ca Donald Trump să repete acuzațiile astăzi la Dalton, Georgia, în cadrul unui miting de sprijinire a celor doi candidați Republicani care se vor afla mîine în balotaje decisive pentru balanța puterii în Senatul de la Washington. Miercuri, aliați din Cameră și Senat ai președintelui vor obstrucționa ceremonialul de validare a rezultatelor prezidențialelor, într-o ultima tentativă de anulare a verdictului urnelor.

 
Corespondentul RFI în SUA consemnează evenimentele dramatice ale tranziției:
 

 

Peste două zile democrația americană va fi  înjunghiată iarăși, cu pumnalele prea multora dintre cei care au jurat să-i respecte regulile și ritualurile.

Trebuia să fie, validarea rezultatelor prezidențialelor de la 3 noiembrie, o formalitate,  una dintre ceremoniile  coregrafiate prin lege seculară care cadențează marșul irepresibil al sistemului constituțional american.

Donald Trump a  voit altfel,  și aleși Republicani, noi și vechi deopotrivă, îl vor urma într-un ultim, degradant spectacol de obediență. Vor fi, se spune, cel puțin 140 în Cameră și mai bine de o duzină în Senat, care vor contesta rezultatele din cel puțîn șase state cîștigate, deseori categoric, întotdeauna incontestabil, de Joe Biden. Pentru fiecare dintre statele atinse de obiecție, legea electorală de la 1887, --care guvernează, alături de amendamentul 12 la Constituție, procedura de miercuri--prevede două ore de dezbatere unicamerală urmată de votul în care majoritatea simplă tranșează. Pentru invalidarea unei liste de electori este necesar consimtamintul ambelor foruri parlamentare, o imposibilitate în condițiile în care Camera este dominată de Democrați iar o serie de senatori Republicani, printre care liderul majorității, Mitch McConnell, au recunoscut victoria lui Joe Biden.  Secundul său în ierarhia grupului, John Thune, a prezis că manevra va eșua.

"Procedura a fost urmată punct cu punct, corect; rezultatele au fost certificate în conformitate cu toate regulile de către guvernatorii statali, examinate în repetate rînduri de instanțe juridice. Efortul președintelui în exercițiu de a răsturna verdictul urnelor este fățiș anti-democratic, iar încercările altora de a amplifica și legitimiza  alegații ridicole de fraudă sunt de-a dreptul revoltătoare", considera Chuck Schumer, liderul minorității Democrate din Senat.

Revolta, dezgustul Democraților contează prea puțin pe lîngă adoratia fanaticilor  trumpieni care vor urca  și miercuri, cu arme, stindarde și bagaje,  dealul Capitoliului, ca să-și urle încă o dată nesfirsitul devotament față de liderul lumii alternative.  "Să fie clar despre ce-i vorba: un pîlc de politicieni ambițioși  cred că-și pot atrage baza populistă a președintelui fără a provoca pagube prea mari. Se înșeală. Demnitari responsabili nu pun pistolul la tîmpla sistemului nostru de guvernămînt", reamintea unul dintre cei care s-au distanțat de tertipurile grupului contestatar, Ben Sasse, senator de Nebraska, proaspăt reales, la 48 de ani, pentru un al doilea mandat. Port-stindardul ultimului asalt asupra democrației americane este Josh Hawley, senator de Missouri, cvadragenar și el, cu ambiții prezidențiale și el în 2024, care și-a încheiat ieri prima treime a primului mandat.

"Nici unul nu crede că manevra lor este legitimă. E doar o colectă  de fonduri.  Pericolul pe termen lung și chiar mediu este că atunci cînd insinuezi că alegerile sunt trucate, uneltiri ale Satanei în unele cazuri, pot fi susținători care se manifestă violent, îi  poți trezi  pe unii care tinjesc după război civil",

avertiza  Adam Kinzinger, deputat Republican de Illinois, unul dintre puținii care au înțeles, în partidul prezidențial, să se țină la distanță de uneltiri sedițioase. Majoritatea celor 211 din actuala Legislatură, a 117a, vor amîna inevitabilul cu ore, poate chiar zile,  actori în tragicomedia absurdă montată de un președinte care-și trăiește finalul mandatului într-un delir al perenizării puterii personale.

Protagonistul acestei tragicomedii este vicepreședintele Mike Pence în postura sa constituțională de președinte al Senatului. Rolul său este unul strict ceremonial: să prezideze deschiderea plicurilor sigilate conținînd certificările-- care vin cu alai tradițional în 51 de cutii din lemn de mahon--și lecturarea verdictului Colegiului Electoral.

Simplu, expeditiv. Au făcut-o întotdeauna fără cricnire, cu grație și eleganță uneori, predecesori de-ai săi precum Richard Cheney în 2009 sau Joe Biden în 2017, care au transferat puterea partidului opus; au făcut-o, la distanță de 40 de ani, Richard Nixon și  Al Gore, perdanți ei înșiși  în alegeri contestate juridic și mult mai strînse decît cea din noiembrie trecut.

"Pentru prima oară într-o sută de ani candidatul învins anunță victoria oponentului sau. Nu poate exista dovadă mai elecventă, mai frapantă, a stabilității sistemului nostru constituțional",

spunea Nixon la 6 ianuarie 1961.

Ce va face actualul vice-președinte peste două zile nu este clar.  Louie Gohmert, Republican de Texas s-a adresat, cu intariri partidice din Arizona, judecătorului Jeremy Kernodle--numit în 2018 de Trump--pe motiv că Legea Electorală de la 1887, niciodată pusă în cauză, este brusc neconstituțională pentru că-l reduce pe Mike Pence la condiția nedemnă de deschizător de plicuri. Judecătorul a dispus de așa speță în cîteva ore, replica alesului texan fiind, tipic pentru trumpienii învinși în instanțe,  chemarea la violență stradală. Lin Wood, ireductibil al ultimei gărzi legale prezidențiale, l-a amenințat pe Pence cu plutonul de execuție dacă nu-și face datoria anti-constituțională.

"Nu poate face nimic. E o nebunie această noțiune că Pence poate să ignore rezultatul alegerilor și să se proclame vice sub Trump. Nici Putin n-ar îndrăzni să apară cu așa ceva. E nevoie, pentru așa idee, să te întorci la Stalin",

ironiza Neal Katyal, fost înalt funcționar la ministerul Justiției.  "Dacă Pence ar avea autoritatea să trieze el electorii n-ar mai fi nevoie nici de Parlament nici de Constituție" argumenta expertul în lege electorală Trevor Potter, iar fostul consilier juridic al grupului Democrat din Senat, Norm Eisen, considera că o astfel de teorie e destinată să sfirseasca în "groapa de gunoi" a istoriei jurisprudențiale.

Au trecut peste victoria detașată a lui Joe Biden numărări și renumărări și renumărări de renumărări, au trecut expertize și contraexpertize, au trecut circul Rudy Giuliani și vreo 60 de procese adjudecate în dauna Republicanilor de 90 de magistrați. Geniile tergiversării parlamentare fără sfîrșit vor acum Comisie independența de analiză a fraudelor electorale imaginare, iar cei din anturajul prezidențial care nu se ascund după degete retorice militează pentru legea marțială care să-i dăruiască lui Trump încă un mandat, sau o eternitate de mandate.

Între Trump și democrație alegerea-i ușoară. E omul, demn de orice sacrificiu,  auzit sîmbătă, într-o explozivă înregistrare sonoră obținută de cotidianul Washington Post, presîndu-l pe șeful Administrației statale din Georgia, Brad Raffensperger, să măsluiască rezultatul scrutinului pe care Joe Biden l-a cîștigat la o diferență de 11.779 de voturi.

"Atîta vreau, să găsesc 11.780 de voturi. Cred că trebuie să spui că vei re-examina rezultatul, dar cu oameni care vor, nu care nu vor să găsească răspunsuri".

Și tot așa, vreme de peste o ora, cînd cu implorări, cînd cu amenințări abia voalate, cînd cu alegații care de care mai fanteziste și discreditate, pe care slujitorii săi parlamentari le vor resuscita miercuri.

"Democrația nu dispare întotdeauna într-o străfulgerare, sau cu praf de pușcă. Deseori se stinge de la ceva mărunt, o manevră  precum cea care se pregătește pentru 6 ianuarie, un demers împins dincolo de limita care distruge sistemul",

reamintea istoricul Timothy Snyder.