Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O zi fără precedent în istoria Americii

assaultonthecapitol.jpg

Demonstranți pro-Trump iau cu asalt Capitoliul
Demonstranți pro-Trump iau cu asalt Capitoliul
Sursa imaginii: 
RFI

O zi extraordinară ieri la Washington, care a cunoscut infamia asaltului asupra Capitoliului dar și, cîteva ore mai tîrziu, reafirmarea forței și durabilității sistemului democratic american. La orele locale 20,  două ore după intrarea în vigoare a stării de urgență și puțin timp după evacuarea din incintă a ultimilor manifestanți pro-Trump, Senatul și Camera Reprezentanților au reluat ceremonia de validare a rezultatelor prezidențialelor, ceremonie care urmează să se încheie în următoarele ore,  după ce un număr de parlamentari  Republicani au renunțat să mai conteste certificările dintr-o serie de state cîștigate de Joe Biden. Evenimentele dramatice de ieri vor fi obiect de anchetă; cei care le-au facilitat sau instigat pot fi supuși penalizărilor, iar cei implicați direct în acte de vandalism și violență vor răspunde în fața legii. Aleșii care au fraternizat cu gloata, complici ai lui Trump în subminarea sistemului democratic, vor suferi proceduri disciplinare. Numeroase voci cer demisia președintelui, instigatorul violențelor.

 

Corespondentul RFI în SUA consemnează evenimentele care au șocat lumea:

 

O zi tensionată cum au fost puține, o zi de răzmeriță care ar fi putut duce la destrămarea sistemului de guvernămînt, s-a terminat printr-o reafirmare a valorilor democratice, a esenței idealului american.

"Celor care astăzi au vandalizat Capitoliul le spun: n-ați cîștigat. Acum, cînd ne reîntîlnim în această aula, lumea va vedea încă o dată cît de durabilă și puternică este democrația noastră. Aleșii americanilor s-au re-întrunit  în aceeași zi pentru a respecta și apăra Constituția ",

a rostit, la orele locale 20, după ce ultimii manifestanți pro-Trump au fost evacuați din incinta, vice-președintele Mike Pence, cel care a prezidat ceremonia de validare, ceremonie care, după șocul tulburărilor și violențelor, a luat o cu totul altă turnură, mai conformă cutumelor,  spiritului și literei legii.

"Va fi o pată greu de scos, moștenirea ultima, cumplită, a celui de-al 45-lea președinte, indiscutabil cel mai rău dintre toți.  Evenimentele de ieri nu s-au produs spontan. Președintele care a promovat teorii conspiraționiste, care i-a intaritat pe nemernici, care i-a îndemnat să vină-n capitală, poartă o mare parte din vină. Gloata a fost, în bună măsură, opera lui Trump, incitată de vorbele, de minciunile lui. Violența este vină lui, rușinea lui eternă", 

a opinat Chuck Schumer, cel care devine, după cele două victorii Democrate de marți în balotaje georgiene, liderul majorității din Senat.

Mulțimile care au invadat, fără prea mare opoziție a forțelor de ordine, clădirea Capitoliului, au făcut-o la instigarea lui Donald Trump, discreditat încă o dată, definitiv, în ochii istoriei.

Joe Biden, a cărui alegere urma să fie oficializată ieri, a intervenit la televiziuni la orele 16 (ora Washington-ului):

"Un asalt asupra domniei legii cum rareori s-a mai văzut, un asalt asupra uneia dintre celel mai sacre lucrări ale democrației americane.  Scenele de haos de la Capitoliu nu reprezintă adevărata America. Avem de-a face cu un număr restrîns de extremiști gata să comită nelegiuiri. Nu e protest, e dezordine, e haos.  Îi cer gloatei să se retragă pentru a permite continuarea procesului democratic. A amenința siguranța aleșilor națiunii nu-i protest, e insurecție. Cuvintele unui președinte contează, ele pot inspira la bine sau incita la rele. Donald Trump trebuie să apară imediat la televiziune și să ceară, cum îi dictează jurămîntul pe Constituție, ca acest asediu să ia sfîrșit".

Donald Trump s-a executat, mult prea tîrziu și fără convingere, într-un scurt video filmat în față Casei Albe, în care  repeta acuzațiile nefondate de fraudare a alegerilor dar le cerea fanaticilor să să întoarcă acasă.  "Trebuie să avem pace, lege și ordine. Va iubim, sunteți niște oameni deosebiți", i-a petrecut verbal liderul contingentului insurectionist.

"Încă o dată, după 159 de ani, o gloată mărșăluind sub stindardul sudist a luat cu asalt clădirea Capitoliului. A făcut-o la ordinul expres al lui Donald Trump",  constată pe Twitter jurnalistul Andrew Feinberg.

Ordinul fusese dat patru ore și ceva mai devreme, din spatele sticlei anti-glonț, de un președintele în exercițiul subminarii ordinii democratice.

"N-o să mai îndure, acești oameni. Noi, toți cei adunați aici, nu vrem că victoria să ne fie șterpelită de Democrații radicali și mass-media mininoase. Nu ne vom da bătuți niciodată, nu vom concede nimic, pentru că nu concezi cînd ești victima unui furt.  Vom opri furtisagul.  Am candidat în două alegeri; pe a doua am cîștigat-o mult mai clar decît pe prima".

Prea mulți Republicani l-au însoțit pe Trump pe drumul disperării și abjectiei.

În aula Parlamentului, pervertind ritualul cvadrienal al validării rezultatelor prezidențialelor, peste 126 de comilitoni camerali și mai bine de o duzină de senatori s-au raliat voluntar cauzei pierdute a răsturnării verdictului urnelor.

"Toți cei care  participă la această bufonadă otrăvitoare trebuie împiedicați să mai ocupe vreodată demnități publice",  recomanda Kevin Williamson în periodicul de orientare conservatoare Național Review. În cazul actualului președinte ar fi necesară, în acest sens, o nouă procedura de destituire, pentru care un sistem istovit nu mai are nici timp, nici energie. Complicii săi parlamentari sunt, în majoritatea cazurilor, proaspăt aleși sau realeși, deci o eventuală pedeapsa pentru actul lor seditios-- care a dus la răzmeriță de ieri--  nu este de actualitate.

Trump se duce, plaga deschisă pe obrazul democrației americane rămîne.

În fruntea coloanei contestatare din Parlament au fost, după tipic, Ted Cruz, senatorul de Texas, însoțit, întru terfelirea voinței populare, de deputatul arizonian Paul Gosar, care nu s-a sfiit să se plaseze în postura absurdă de a  alegerile  în care el însuși a candidat cu succes.

"Mă ridic, în numele meu și altor 60 de colegi din Camera,  pentru a obiecta împotriva  certificării  din Arizona".

S-au ridicat, Paul Gosar, și colegii care l-au aplaudat pentru manevra sa anticonstituțională, cu alegațîi vechi, repetat discreditate, și tertipuri noi, precum cererea de creare a unei  Comisii independente de analiză a unei fraude imaginare,  care să amîne inevitabilul, să delegitimizeze victoria categorică, incontestabilă a lui Joe Biden, și să obstrucționeze tranziția într-o țară devastată de pandemie și de patru ani de incompetența și corupție Executivă.  Ar fi urmat, dacă procedura n-ar fi fost suspendată din cauza insurecției pe care Republicanii pro-Trump au instigat-o--unii direct, prin apariții în față gloatei-- alte contestații, la fel de lipsite de temei, vizînd Pennsylvania și posibil alte patru state pe care Joe Biden le-a cîștigat incontestabil.

Sunt în tabăra Republicană și cei, din fericire majoritari, "capitularzi" cum îi eticheta Trump într-un tweet,  care-și anuntasera intenția de a menține ceremonia de validare în albia-i constituțională, personalități precum senatorul de Pennsylvania, Pat Toomey-- care a reamintit celor rătăciți în labirintul obedienței că "o trăsătură definitorie a unei republici democratice este dreptul cetățenilor de a-și alege liderii"--sau Liz Cheney, numărul trei în ierarhia minorității din Camera, care și-a expus poziția și într-un memorandum de 21 de pagini care sublinia că moțiuni precum cele avansate ieri constituie "un precedent extrem de periculos".  Un ultraconservator precum octogenarul James Inhofe,  în Senat din 1994,   le aducea aminte mai tinerilor săi colegi  că refuzul de a valida rezultatul scrutinului prezidențial, de a respectă legea electorală seculară, constituie o încălcare a jurămîntului funcției.

 Conducerea grupului Republican--pînă ieri majoritar-- din Senat  a deconsiliat , prin vocile liderului Mitch McConnell și secundului John Thune, manevra cinică, fără sorți de izbîndă,  a unei minorități acționînd din calcul politic sau impuls anti-democratic.

"Votanții, tribunalele și statele s-au pronunțat. Dacă le anulăm deciziile provocăm daune veșnice, ireparabile, ordinii republicane. Dacă rezultatul scrutinului prezidențial ar fi răsturnat pe baza unor simple alegații ale părții perdante, democrația noastră ar întra într-o spirală a morții. Națiunea n-ar mai accepta niciodată un deznodămînt electoral, și o dată la patru ani am asista la o încăierare pentru putere cu orice preț.  Nu ne putem înstrăina și mai mult în două triburi separate, fiecare cu faptele și realitățile sale și cu nimic în comun înafara de ostilitatea față de semeni și neîncrederea în instituțiile naționale pe care le mai avem în comun",

a pledat într-un discurs emoționant cel care devine, după rezultatul celor două balotaje de marți din Georgia, liderul minorității Reublicane din Senat, Mitch McConnell.