Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalul tranziției: Trump, incitator la insurecție

assaultoncapitol4france24.jpg

Donald Trump, vizat de o nouă procedură de destituire.
Donald Trump, vizat de o nouă procedură de destituire.
Sursa imaginii: 
France 24

Au mai rămas doar 216 ore pînă la finele mandatului Trump, dar 56% dintre americani (conform ultimului sondaj ABC/Ipsos)  cer, sub șocul dramaticelor evenimente de la 6 ianuarie, înlăturarea imediată de la putere a președintelui. Camera Reprezentanților a demarat procedura de destituire prin redactatarea capului de acuzare--"incitare la insurecție"--care va fi supus votului cel mai probabil mîine.  Cînd se va face pasul următor, înaintarea actului de inculpare către Senat pentru proces, este însă incert la această ora, din cauza calendarului parlamentar al următoarelor 9 zile și a necesității de a nu complica primele luni ale mandatului Biden. Donald Trump este expus  penal pentru incitarea la violențele care au provocat pagube materiale și moartea a cinci persoane--printre ele un agent al Poliției Capitoliului, inmormintat cu onoruri ieri--și poate fi, teoretic, demis de vice-președinte și  majoritatea absolută a membrilor Cabinetului, conform articolului 4 al Amendamentului 25 la Constituție.

 
Corespondentul RFI în SUA rememorează evenimente care au șocat lumea:
 

 

Moment de claritate la Washington.

Donald Trump trebuie să plece.

Imediat, pentru că e un pericol public.  Miercuri a asmutit gloata asupra Parlamentului aflat în sesiune plenară de validare a rezultatelor prezidențialelor.

Încă o ignomine într-un trist mandat plin de ignominii.

"Să pornim spre Capitoliu. Voi fi alături de voi. Spre Capitoliu",

a infierbintat președintele șleahta la finele unui discurs destabilizator, deschizînd vanele prin care scursura umană  s-a revărsat asupra Parlamentului.  După care marele erou  al insurecției s-a urcat în limuzina-i blindată și a pornit în sens opus, spre Casa Albă, unde, se spune, a savurat spectacolul la televizor.

S-au dus să facă prăpăd fanaticii astfel asmutiti, să-l spinzure pe vice-președintele  Mike Pence pentru trădare, să le vină de hac președintei Camerei,  Nancy Pelosi,  și altor aleși care n-au făcut voia sedițioasa a președintelui, s-au dus  să distrugă, să profaneze, să aducă națiunii paradisul dictaturii Trump. "Președintele ne-a cerut să ne mobilizăm, să fim aici", justifica unul dintre cei căzuți în abisul abjectiei trumpiene, locotenent-colonelul  în rezervă Larry Randall Brock, fost comandant de escadron. A venit echipat tactic, Brock, cu cască, vestă anti-glonț și cătușe din plastic în caz că-i pică pradă parlamentară. A venit Lonnie Leroy Coffman, septuagenarul din Falkville, Alabama,  asupra-i  două pistoale; în apropiere își parcase camionetă în care s-au găsit 11 bombe incendiare și o carabină M4. Au venit  cel puțin șase aleși statali, au venit adjuncți de șerif precum Roxanne Mathai din comitatul texan Bexar și mulți, mulți alții-- pe care cele 56 de birouri teritoriale ale Poliției Federale continuă să-i identifice și să-i aresteze-- iscati din mocirla conspiraționismului, rasismului și violenței pe care Donald Trump a răscolit-o vreme de patru ani.

"O adunătură de lepre, teroriști, suprematisti albi, anti-semiți. Au putut urca scările Capitoliului, forța uși, sparge geamuri și pătrunde în incintă. Unii ofițeri ai Poliției capitoline  surprinși făcînd "selfies" cu agresorii trebuie anchetați serios, conducerile instituțiilor implicate trebuie să sufere consecințele pentru eventuale neglijențe",

cerea președintele-ales Joe Biden.

Comandantul Poliției Capitoliului, Steve Sund, și liderii contingențelor de protecție ale celor două Camere n-au așteptat. Și-au prezentat deja demisiile.  Barajul exterior a avut fisuri inexplicabile, cu epidoade izolate de facilitare și fraternizare; din fericire aliniamentele interioare au rezistat, evitindu-se un masacru.

"Cum a fost posibile  atîtea falii în sistemul defensiv? Am rămas blocați, fără nici un  ajutor din partea unei Poliții generos dotate și  altor  structuri militarizate din zona. Președintele a întîrziat deliberat trimiterea întăririlor solicitate. Toate acestea cer investigații, dar extrem de urgent, pentru că nu suntem în siguranță în interiorul Capitoliului",

alerta deputata Pramila Jayapal.  Poliția Capitoliului are circa 2.000 de ofițeri--efectiv cvadruplat în ultimii ani-- și un buget anual de 400 de milioane. La 6 ianuarie au  fost  copleșiți de forța plebei și aparent abandonați, în primele ore ale asaltului, de instituții care ar fi trebuit să se implice, deschis sau din umbră.

"De ce nu am fost pregătiți? Îmi amintesc ziua în care au demonstrat pașnic activiștii Black Lives Matter. Gemea de polițiști. Dar pe 6 scările Capitoliului erau pustii. Eșec total la nivelul conducerii",

opina deputatul de Carolina de Sud, Jim Clyburn, al treilea în ierarhia majorității Democrate, care are două birouri, unul de protocol, în Sala Lincoln, vizibil oricui din Rotonda Statuilor, celălalt, de lucru,  la etajul 2.

"Mulți parlamentari nu știu unde-i acest al doilea birou. Nu l-ar fi putut găși.  Gloata l-a găsit!  Subalterni de-ai mei se adăpostisera acolo, în spatele ușii baricadate pe care agresorii încercau s-o spargă.  Întrebarea mea este: cum de-au știut unde-i biroul"?

Răspunsul va di dat, se  speră, de anchetele ce proliferează în aceste ore.

Liderii  celor două Camere și vice-președintele Pence erau și ei la adăpost, în locuri mult mai sigure din enormul complex capitolin.

"M-a  sunat Steny Hoyer, al doilea în conducerea Democrată a Camerei, care mi-a spus că se află într-un buncăr împreună cu Nancy Pelosi și cu liderul minorității din Senat, Chuck Schumer. Mi-au semnalat că Poliția Capitoliului e debordată, că alte forțe federale nu acționează, și m-au implorat să trimit Garda Națională a statului Maryland și poliția statală.  Le-am răspuns că sunt gata, dar că Penagonul ne-a refuzat în repetate rînduri permisiunea de a o face. Aproximativ o ora și jumătate mai tîrziu, primeam telefonic de la ministrul Forțelor Terestre, Ryan McCarthy, autorizația necesară pentru a interveni în Districtul Federal",

preciza guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan.

În același timp, Nancy Pelosi solicita ajutorul guvernatorului celuilalt stat limitrof al capitalei, Virginia.

E desfriu de poliții în Washington, inflație. Aproape fiecare minister își are poliția să, bașca Poliția Federală, și  trupele de șoc ale Siguranței Interne atît de vizibile vara trecută, cînd manifestanții erau de altă culoare și orientare politică. Poliția Metropolitană, aflată în subordinea primarului, Muriel Bowser-- care nu are autoritatea de a mobiliza forțe federale--a luat decizia de a rămîne în linia a două, în așteptare, cu  mandat limitat la exteriorul perimetrului capitolin. Bowser solicitase anterior Pentagonului 340 de rezerviști neinarmati, poziționați pentru menținerea ordinii și control de trafic între străzile 9 și 17 Nord-Vest. Schimbarea misiunii și un supliment de 200 de militari au fost solicitate cînd evenimentele erau în curs. Ministrul apărării, Christopher Miller a știut de la orele 13:05 că mulțimea trumpiană era în mișcare. Subalternul sau,  Ryan McCarthy, vorbea cu Bowser 29 de minute mai tîrziu, iar la 14:30,  conducerea civilă și militară a Pentagonului autoriza desfășurarea, de la orele 15, a întregului efectiv disponibil al Gărzii Naționale a Districtului Federal, peste 1.000  de rezerviști, a căror echipare, înarmare și poziționare a mai cerut ceva timp. Cei 154 de miliari alocați Poliției Capitoliului au intrat în acțiune abia la orele 17:40. Asaltul asupra Capitoliului începuse trei ore și patruzeci de minute mai devreme.

"Informațiile le primim de la instituții de ordine publică federale și locale.  Prezumția  a fost că lucrurile se vor desfășura ca  pe 14 noiembrie sau 12 decembrie, grupurile adunate fiind similare. Nimeni nu și-ar fi putut imagina vreodată că va fi atacată clădirea Parlamentului","

puncta Ryan McCarthy, ministrul Forțelor Terestre.

Săracă imaginația notabilului de la Pentagon. La 18 decembrie Donald Trump le scria suporterilor, pe Twitter-ul care acum l-a mazilit, "ne vedem la Washington pe 6 ianuarie, it will be wild".

 În traducere liberă, "va fi rupere".

A fost.