Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Memorial» improvizat la Paris pentru victimele feminicidelor

feminicide.jpg

Militantele au lipit numele celor 111 victime ale feminicidelor din Franta, în 2020, pe peretii unei stràzi din capitala Frantei.
Militantele au lipit numele celor 111 victime ale feminicidelor din Franta, în 2020, pe peretii unei stràzi din capitala Frantei.
Image source: 
Alain Jocard/AFP

Zeci de militante, «specializate» în lipirea de afişe sau mesaje pe pereţii Parisului, au improvizat duminică un «memorial» pentru victimele feminicidelor – femei ucise în urma unei dispute conjugale. Reamintind astfel că anul trecut, 111 femei au murit astfel în Franţa.

Virginie, Simone, Emmanuelle, şamd… – prenumele celor 111 femei ucise în 2020 în Franţa au fost afişate cu litere negre pe un perete exterior, sub un pasaj acoperit, la adăpostul intemperiilor, în arondismentul 11 al Parisului.

Un afiş instalat tot acolo le reamintea trecătorilor că «în 2020, patriarhatul a ucis din nou: 98 de feminicide conjugale, 11 prostituate şi 2 persoane transgender ucise. Si câte alte victime au fost uitate?» se putea citi pe afiş, text preluat apoi pe reţelele de socializare.

Cifra de 98 de feminicide recenzată de un colectiv asociativ foarte activ în acest domeniu, este mai mică decât cele 146 de victime ofical contabilizate de stat în 2019. «Anul trecut, în 2020 deci, s-au comis însă mult mai multe violenţe contra femeilor» spune una dintre purtătoarele de cuvând al celor care au lipis afişele pe străzile Parisului.

Afirmaţie confirmată de guvernul de la Paris. Potrivit ministrei delegate la Cetăţenie, Marlène Schiappa, în cursul celei de-a doua carantine de anul trecut, din toamnă, numărul de apeluri ale victimelor violenţelor conjugale a crescut cu 60% faţă de normal. Această creştere nu fusese «decât» de 40 de procente la prima carantină din primăvară.

 
«Memorial» improvizat la Paris pentru victimele feminicidelor