Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump inculpat de Camera Reprezentanților

assaultoncapitolrfi.jpg

Donald Trump sub amenințarea destituirii
Donald Trump sub amenințarea destituirii
Image source: 
RFI

Donald Trump a fost inculpat pentru a doua oară de Camera Reprezentanților într-o procedură de destituire, de asta dată pentru "incitare la insurecție". Celor 220 de Democrați ai majorității li s-au alăturat, spre deosebire de 2019, 10 Republicani, printre care numărul trei în ierarhia grupului, Liz Cheney. Împotrivă au votat 197 de Republicani, printre ei  liderul minorității, Kevin McCarthy, care a recunoscut că Donald Trump poartă "o parte din vină" pentru violențele de la 6 ianuarie, dar a considerat că punerea sub acuzare survine prea aproape de finele mandatului prezidențial. Dosarul de inculpare urmează a fi înaintat la 19 ianuarie Senatului,  care ar putea să demareze "procesul" pe 20 la orele 13-- o ora după învestirea în funcție a lui Joe Biden-- sau pe 21, cînd Democrații devin majoritari. 

Corespondentul RFI în SUA are cronica unui eveniment istoric:

 

 

Donald John Trump lovit încă o dată de oprobriul Camerei, pentru "delicte și crime grave".  În formularea Rezoluției 24-- a cărei redactare a început literalmente în timpul asediului Capitoliului, cînd soarta democrației americane era incertă --președintele incă în exercițiu "a periclitat grav siguranța Statelor Unite și instituțiilor sale guvernamentale, a amenințat integritatea sistemului democratic, a obstructionat transferul pașnic al puterii".

Campania trumpiană de contestare și decredibilizare a rezultatului scrutinului de la 3 noiembrie a culminat săptămîna trecută cînd, cu mai puțin de două ore înaintea validării de către Parlament a rezultatului, a incitat o haită de sprijinitori fanatizati să atace Capitoliul, într-o ultima, disperată, sîngeroasă tentativă de a se agăța de putere.

"Trebuie demis. E un pericol clar și iminent pentru națiune. De la alegerile din noiembrie,  pe care le-a pierdut, a mințit repetat în ce privește deznodamintul, a sădit,  în folos personal,  îndoieli asupra democrației și a încercat, în mod neconstituțional,  să forțeze oficialități electorale statale să falsifice realitatea.  A venit apoi acea zi de foc pe care am trăit-o cu toții. Președintele trebuie inculpat, și în opinia mea condamnat de Senat--remediu constituțional care va garanta că republica este apărată de acest om care s-a arătat atît de hotărît să distrugă ce ne definește și ne leagă",

a spus în deschiderea dezbaterii președinta Camerei, Nancy Pelosi, care i-a chemat  pe aleși, în spiritul lui Lincoln în 1862 și  John Kennedy în 1963, să-și facă "datoria patriotică",  să fie la înălțimea momentului de criză prin care trece încă o dată națiunea. "Nu putem scăpa de istorie", le-a reamintit colegilor Nancy Pelosi, care la 6 ianuarie, cînd liniile defensive fuseseră străpunse și gloata vandaliza clădirea Parlamentului, a încercat disperată să aducă întăririle care nu mai veneau pentru că instituțiile statului, secătuite la nivel politico-decizional de expertiză și integritate, încetaseră să mai funcționeze corect.

"Acum patru ani, în ziua învestiturii, 20 ianuarie 2017,  la orele 12:19 minute--19 minute după intrarea în atribuțiuni a lui Donald Trump, cotidianul Washington Post titra, "Campania de destituire a președintelui a început".  Acum, la doar o săptămînă pînă la sfîrșitul mandatului sau, campania continuă.  Peste șapte zile va avea loc transferul pașnic al puterii, cum s-a întîmplat  mereu în istoria  Americii , dar democrații îl pun încă o dată sub acuzare pe Trump",

puncta, acerb că-n prima zi în apărarea liderului său, deputatul de Ohio Jim Jordan, care a coordonat tabăra Republicană în duelul retoric de ieri, și care s-a aflat printre cei 138 de colegi camerali de partid care la 6 ianuarie, după asediu, au persistat în refuzul seditios de a recunoaște victoria lui Joe Biden.

"Ce sens are această grabă de a demite? Ne revenim după un eveniment oribil, care s-a soldat cu pierderi de vieți omenești. Putem progresa, dar nu cînd majoritatea insistă să traumatizeze și mai mult țara cu această procedura de destituire care se va prelungi în mandatul prezidențial următor. Se stîrnește astfel  și mai mult discordia pe care unii dintre noi încercăm s-o reducem,

opina Tom Cole, Republican de Oklahoma. 

Momentul nu-i potrivit, e prea tîrziu, e prea dezbinător au argumentat cei care și-au făcut din invrabjire blazon de noblețe; e nevoie să rezolvăm problemele țării, în armonie, au clamat cei care, cînd Democrații erau la butoane executive, au paralizat forul deliberativ cu nesfirsite anchete și inflexibil partizanat.

Un alt leitmotiv al defensivei Republicane a fost că de fapt Trump e victima nevinovată a unui exces punitiv. Lipsa de discernămînt poate, incitare la rebeliune în nici un caz, susținea în esență un ales texan. "Cuvintele președintelui nu satisfac definiția penală a incitarii,"  a completat reprezentantul Pennsylvaniei,  Guy Reschenthaler, fost judecător și avocat militar.

Republicanii știu că șansele ca Trump să fie condamnat în instanță pentru incitare sunt extrem de reduse în lumina precedentului stabilit de Curtea Supremă în 1969,  cu Brandenburg-contra-Ohio, verdict care a impus o definiție imposibil de strictă a discursului agitatoric în tentativa salutară de a lărgi perimetrul libertății de expresie. "Cine urmează mîine, dacă liberatea de expresie e călcată în picioare"?,  se alarma un alt Republican. E drept că Amendamentul 14 la Constituție, parafat în 1868 și folosit pentru scoaterea din viața publică a liderilor sudiști din Războiul de Secesiune, ar putea fi invocat împotriva parlamentarilor care au "ajutat sau favorizat" răzmerița de la 6 ianuarie, și împotriva lui Trump însuși pentru a-i interzice accesul la funcții sau demnități federale.

Democrații au alte priorități, mult mai urgențe.

"Vreți unitate? Nu-i gest mai unificator decît un vot bipartizan masiv în favooarea inculparii. Fiecare secundă în plus în care acest președinte rămînă în funcție e un pericol pentru țară și lume. N-am idee de ce e în stare: poate grația teroriștii de la 6 ianuarie, poate declanșa un război",

avertiza Jim McGovern.

Inacțiunea trumpiana poate avea consecințe la fel de grave.  Este inacțiunea, deliberată sau din incompetență, care a cauzat  disfuncționalitățile mainfeste la 6 ianuarie. Cei care au încercat să instaureze dictatura Trump n-au renunțat, și există indicii, diseminate instituțiilor de ordine de către Poliția Federală, că plănuiesc proteste și violențe în zilele următoare.  Starea de urgență la Washington, proclamată la 11 ianuarie, rămîne în vigoare pînă pe 24, iar învestitura este decretată "eveniment major de securitate națională", prin care se creează un comandament integrat coordonat de Serviciul Secret și se mobilizează cel puțin 20.000 de rezerviști înr-un dispozitiv  întărit de reacție și menținere a ordinii.

"E un asalt în defasurare. Sunt indivizi foarte angajați și hotariti, care vor să se întoarcă înainte, în timpul, și poate după ceremonia de învestitură. Au fost mînați de fantezia că dacă vin la Washington Trump are un plan, că vor marsalui spre Capitoliu,  apele se vor despărți și guvernul va cădea. Ori de cîte ori dăm un exemplu care-i trezește din acest vis, ei sunt  mai slabi, țara mai  puternică",

reamintea Democratul Tom Malinovski.