Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul tranziției: Trump pleacă, trumpianismul rămîne

nationalguardrfi.jpg

Ultimele ore ale mandatului Trump
Ultimele ore ale mandatului Trump
Image source: 
RFI

O națiune sub amenințarea extremismului de dreapta așteaptă ceremonia de învestitură a noului președinte, Joe Biden. Washington-ul e sub protecția a 25.000 de militari ai Gărzii Naționale, cu perimetre de siguranță extinse în jurul simbolurilor puterii și  accesul vehicular ne-esențial în zona istorică interzis vreme de 48 de ore,  de pe 19 ianuarie la orele locale 6.  Urmare a alertei difuzate de Poliția Federală, măsuri excepționale au fost luate și în toate cele 50 de capitale statale. Sunt posibile acțiuni violente ale suporterilor președintelui Trump, angajați, de la alegeri încoace, într-o campanie de contestare a rezultatelor și obstrucționare a procesului de validare a acestora, campanie care a culminat la 6 ianuarie cu asediul Capitoliului.

 

Corespondentul RFI în SUA are cronica ultimelor ore ale mandatului Trump:

 

Sfîrșit de ev la Washington.

La Casa Albă puținii subalterni rămași în preajma celui ce se voia tiran își fac bagajele;  pe zidurile holului spre Biroul Oval, unde erau fotografii ale cuplului prezidențial au mai rămas doar cuiele.  Surghiunit de pe rețelele de socializare, Trump împarte cîte o distincție, coace  grațieri, se înfurie pe soartă și pe mașinile de vot Dominion care i-au furat victoria imaginară și visează la ultima dimineață a mandatului, cînd va fi  petrecut cu covor roșu și salve de artilerie.

În public nu mai apare.  Garda militară de la intrarea în aripa de vest e singurul semn al prezenței sale.

De la Casa Albă  pînă la Capitoliu  anul pare a fi 1862, cînd Washington-ul era cîmp de bătălie.  Perimetrul extins de siguranță din jurul Parlamentului este marcat cu garduri de 2.40 metri și patrulat de militari ai Gărzii Naționale echipați de război.

Cînd nu-s în gardă, mulți dintre ei se odihnesc în Rotonda Statuilor.

"N-am  crezut c-o să văd militari ai Gărzii Naționale încartiruiți pe culoarele Parlamentului Statelor Unite. Scena îmi amintește de vizita  pe care am făcut-o în zona fortificată a Baghdad-ului: baricade, sîrmă ghimpată și trupe cu automate Kalashnikov protejind instituțiile statului",

rememora deputatul Adam Schiff, încă traumatizat de experiența de la 6 ianuarie.

Baghdad-ul s-a mutat și-n capitalele statale, din California în Georgia și Florida,  și din New Jersey pînă-n Oregon trecînd prin Michigan și Wisconsin.

E moștenirea lăsată de Trump, acest chip schimonosit al Americii.

Peste 300 de investigațîi cu ținte individuale sau instituționale încearcă să înțeleagă ce s-a petrecut înainte și în timpul asaltului asupra Capitoliului. Rolul liderului lumii alternative a fost sancționat de Camera Reprezentanților prin inculparea pentru "incitare la insurecție", iar peste 30 de aleși au inițiat o rezoluție care cere începerea urmăririi penale.

Să veghem că ancheta și eventuala inculpare penală să nu fie uitate în iureșul procedurii parlamentare. Rezoluția mea listează două posibile delicte federale:  instigare la  violență și  conspirație sedițioasa.  Aceste aspecte, dacă sunt examinate serios,  vor duce, în opinia mea, la punerea sub acuzare a lui Donald Trump,"

puncta unul dintre co-semnatari, Democratul de Pennsylvania Brendan Boyle.

 Dacă răzmerița nu figura în planul sau de perenizare a puterii, Trump ar fi oprit-o.

"Mă interesează ce s-a făcut DUPĂ ce gloata a pătruns în Capitoliu. Dacă Al-Qaida ar fi atacat, Dumnezeule, îmi imaginez că președintele ar fi desfășurat Garda Națională imediat.  Ori, Garda  a sosit cu ore întîrziere. Nu știu de ce, cum nu știu nici de ce vicele, nu președintele, a semnat ordinul",

semnala Michael McCaul, unul dintre deputațîi Republicani care presează pentru lărgirea frontului investigativ. Anchete interne de evaluare a reacției sunt în curs la Pentagon și la ministerele Justiției și Siguranței Interne.  Fiecare oră care trece dezvăluie noi abdicări de responsabilitate, noi posibile complicități, în Poliția Capitoliului (cu peste o duzină de ofițeri sub anchetă pentru fraternizare), într-o serie de organizații non-profit,  dar și în rîndul parlamentarilor Republicani-- trei dintre ei puși în cauză de un activist de extremă-dreapta pentru posibilă coluziune cu atacatorii.  În preziua asediului, tururi ale complexului capitolin au fost oferite unor persoane din exterior.

"Vizitatorii nu mai au acces în Capitoliu din martie, nici individual nici în grupuri.  Acești indivizi au putut întra numai însoțiți de un membru sau de subalterni. Știm că gloata a avut informații din interior, și e greu să-mi imaginez că deputați, colegi de-ai mei, i-au ajutat. Dacă se adeverește, nu li se poate permite să rămînă în funcții",

considera Democrata Mikie Sherrill.

Suspiciune, groază de ce a fost, teamă de ce poate fi în zilele următoare. E și aceasta moștenirea lăsată de Donald Trump, care miercuri își ia zborul spre Florida, spre o existență post-prezidențială fără tihna.

"După ce pierde puterea și protecția Biroului Oval, va avea de înfruntat acuzațîi statale și locale serioase, probabilitatea că băncile ii vor cere să ramburseze împrumuturi",

anticipa nepoata sa, Mary Trump.

Deutsche Bank, una dintre foarte puținele care-l mai subsidiază, și-a anunțat intenția de a-l părăși, parte a unui exod accelerat de evenimentele de la 6 ianuarie. Afacerile sale, serios afectate de pandemie și copleșite de datorii estimate la peste un miliard de dolari, se află sub ancheta procuraturilor din multiple state, printre altele pentru evaziune fiscală și fals în acte publice. "Dacă-l urăști pe Donald Trump vei simți o plăcere perversă urmărindu-i căderea",  nota expertul marketing Donny Deutsch, adăugînd,

"Marca Trump e distrusă  definitiv.  Blazonul sau e  gloata  asediind Capitoliul, purtătorii de cuvînt cei cu coarne și fete vopsite. Nici o clădire nu-i va mai purta numele. S-a terminat,  pentru el și familia lui".

Îi rămîn suporterii, zeci de milioane, mulți dintre ei gata să vîndă democrația pe un pumn de iluzii. Alungați de pe Twitter și Facebook, lipsiți de Parler și alți coclauri virtuali,  s-au refugiat  pe Gab, MeWe sau 8kun, unde țes negre fantezii de glorie și răzbunare împotriva celor care, precum Mike Pence, i-au stat lui Trump în cale sau nu i-au fost destul de credincioși . "Vînați-i pînă la ultimul ca pe trădătorii ce sunt, fiecare dintre ei", scria, sub pseudonimul @Colonel007, un fanatic din Dallas.  Amanda Chase, senatoare statală în Virginia, e convinsă că Trump va depune jurămîntul la 20 ianuarie.  65% dintre Republicani cred în continuare că Joe Biden nu-i legitim, iar două treimi sunt de părere că liderul lor s-a achitat onorabil la 6 ianuarie. "Partidul Republican e pînă la capăt cu Trump", intona senin, după tot ce-a fost, Debbie Dooley, activistă conservatoare din Georgia.

Trump pleacă, trumpianismul rămîne.

"Ne aflăm într-un moment foarte periculos.  Ronald Reagan reamintea că libertatea e întotdeauna la o generație distanță de extincție. În anii 1970-80 se dezbătea, mai intens decît acum, dacă un proiect fascist are șanse , dacă e posibil că o mișcare autoritară să ajungă la putere în Statele Unite. Pînă acum, răspunsul era: categoric nu. După Trump, nu mai putem fi siguri",

opina comentatorul Steve Schmidt.