Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


America sub semnul reînnoirii și speranței

inauguration2.jpg

Al 46-lea președinte al SUA își întră în atribuțiuni
Al 46-lea președinte al SUA își întră în atribuțiuni
Image source: 
France 24

Noul Executiv de la Washington, al 46-lea, și-a intrat ieri în atribuțiuni la capătul unei ceremonii sobre, în spiritul momentului. Ziua a fost plină de festivități, cum o impune tradiția, dar și de acțiune prezidențială, cum o dictează urgențele epidemiologice, sociale și economice. Președintele Biden a semnat, în Biroul Oval al Casei Albe, 17 decrete, memorandumuri și proclamații menite a contramanda sau suspenda inițiative ale precedentei Administrații în sferele imigrației și siguranței frontaliere,  climatului și justiției penale. Statele Unite se reîntorc în familia mondială a Acordului de la Paris și revin în Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai cunoscut infecționist american, Dr. Anthony Fauci, participa astăzi la întrunirea anuală a consiliului director al organizației. Aproape 1.000 de noi angajați ai Administrației au depus jurămîntul prin video, iar  purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, a ținut în cursul serii prima conferință de presă, anuntind că informările zilnice,  întrerupte de Executivul precedent, vor fi reluate.

 

Corespondentul RFI în Statele Unite are cronica unui început de epocă politică:

 

Lumină în America după lunga noapte trumpiană.

A venit izbăvirea sub soarele rece al iernii washingtoniene, purtată pe aripi de retorică înălțătoare și multiseculară ceremonie,  a venit înfășurată  în faldurile sonore ale  imnului intonat de Lady Gaga,  a venit pe melodia ce acompaniază și ritmează experiența americană,  a venit în sobrietatea solemnă a juramintelor celor doi lideri, Joe Biden și Kamala Harris, hărăziți să reinnoade, în vremi de rastriste și molimă,  firul rupt al progresului american.

Unei națiuni răvășite de boală și răzmeriță, împinse pînă la marginea prăpastiei constituționale de un demagog cu impulsuri tiranice,  Joe Biden i-a oferit leacul reconcilierii.

"Voi fi presesdintele tururor americanilor.  Cînd am acționat uniți n-am eșuat niciodată. Astăzi va cer s-o luăm de la capăt, cu toții. Politica nu trebuie să fie un foc dezlănțuit ce mistuie totul în cale,  diferențele de opinie nu trebuie să ducă la război total.  Știu că pentru unii să vorbești despre unitate e fantezie naivă, știu că forțele ce ne despart sunt profunde și reale, dar știu și că aceste forțe nu sunt noi. Istoria Americii a fost o luptă constanță între ideal și realitatatea dură, hidoasă, a rasismului, nativismului, naționalismului, fricii și demonizarii care ne- au sfisiat atîta vreme".

În apusa epocă Trump această lupta a atins paroxismul. Acum două săptămîni, pestilenta umană răscolită de fostul președinte s-a revărsat într-o ultima, fetidă involburare distructivă asupra Capitoliului,  ieri îmbodobit încă o dată, triumfător, pentru ritualul transferului pașnic al puterii.

Revitalizarea, reînnoirea democrației americane salvate în extremis de neant impune exercițiul salutar al  elanului verbal conciliant dublat de acțiune urgentă pe multiple fronturi.

"Avem nevoie de toate puterile națiunii pentru a ieși cu bine din această întunecată iarnă,  din această perioada ce se anunță cea mai dura și ucigașă a pandemiei. Trebuie să lăsăm politica la o parte și să înfruntăm urgența sanitară uniți că națiune".

Înfruntarea epidemiologică întră într-o zodie nouă, a competenței și adevărului. Distribuția vaccinului anti-Covid se va face de către o structură operativă nouă avînd că obiectiv ambițios 100.000.000 de doze în 100 de zile, portul de mască, depolitizat,  va fi obligatoriu în instituții federale și în tranzitul inter-statal,  și un nou pachet economic stimulativ va fi livrat în următoarele zile, spre aprobare, Parlamentului.

Sub semnul urgenței se va lucra și în alte sfere, prin decret sau, unde e cazul, consultare cu legislativul. America va reveni în familia mondială a Acordului de la Paris,  va  anula dereglementări  poluante, va abroga interdicția de călătorie din țări majoritar musulmane, va acționa pentru a corecta abuzurile politicii trumpiene de imigrație și a oferi celor aflați în America fără statut legal o cale spre cetățenie.

"America a fost pusă la încercare și a ieșit mai puternică. Vom repara alianțele internaționale, ne vom reangaja în lume pentru a rezolva problemele de astăzi și de mîine, nu pe cele ale trecutului, și vom conduce lumea nu doar prin exemplul puterii, ci și prin puterea exemplului. Vom fi un partener hotărît, fiabil, pentru pace, progres și siguranță în lume.  Vom fi judecați după cum rezolvăm crizele în cascadă ale acestei epoci. Trebuie să scriem narațiunea americană a speranței nu angoasei, unității nu vrajbei, luminii nu întunericului, narațiunea decenței și demnității, dragostei și vindecării, măreției și bunătății, o narațiune ce va povești viitorimii că am răspuns chemării istoriei, că n-am lăsat să moară democrația și speranța, că America a rămas liberă și a redevenit un far pentru omenire".

Va fi greu de scris această narațiune.

Seditiosii de ieri, care nu și-au oprit lucrarea anti-democratică a contestării alegerilor nici după vandalizarea Capitoliului, au fost ieri invitați de onoare la învestirea unui președinte pe care-l consideră în continuare nelegitim.

Democrația își are perversitatile ei, și ceremonii ce pot fi simple armistiții.

Trump a plecat cum a venit, cu un amenințător "viață bună va doresc, ne revedem curînd",   lăsînd în urmă o lungă trenă de fabulatii, corupție și scandal.

"A fost uimitor ce-am realizat, oricum ai privi-o. Am creat o nouă forță, numită Forța Spațială, în sine o ispravă majoră pentru o Administrație obișnuită--și noi n-am fost o Administrație obișnuită. Am muncit din greu, mai greu nu se poate...75 de milioane ne-au votat.  Ce-am făcut a fost pur și simplu incredibil",

a spus numărul 45, deloc ironic, la baza militară Andrews, înainte de a decola pentru ultima oară în avionul prezidențial.

 Peste 80% dintre Republicani îl sprijină în continuare și l-ar fi urmat pînă la capăt în orice nălucire anti-democratică. " Faptul că o astfel de creatură a ajuns președinte și are sprijin și acum impune un sever proces de conștiința. Declarațiile de victorie sunt premature",  avertiza Garry Kasparov, militant anti-Putin și fost campion mondial de șah.

"E o drama al cărei sfîrșit atît de mulți dintre noi sunt fericiți să-l vadă. Speranța e este că vom reveni dacă nu l-a cea fost, măcar la un soi de normalitate americană. Cred că nimeni n-a știut cît de stricat sufletește este Trump și n-am fost pregătiți pentru vanitatea și haosul pe care le-a slobozit asupra noastră. S-a dus, și a venit speranța unui nou început",

nota un monument al jurnalismului american de opinie, David Ignatius.

Speranța are un nume:  Joe Biden.