Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump, încă o dată la judecata Senatului

impeachiifrance24a.jpg

Donald Trump, judecat de Senat pentru incitare la insurecție
Donald Trump, judecat de Senat pentru incitare la insurecție
Sursa imaginii: 
France 24

Începe astăzi, cu o dezbatere de patru ore urmată de vot privind constituționalitatea judecării unui fost președinte, procesul senatorial în care Donald Trump este acuzat de incitare la insurecție. Conform înțelegerii la care au ajuns ieri liderii celor două partide din Senat, mîine va începe a doua fază a procedurii, expunerile de argumente, fiecărei părți fiindu-i alocate maximum 16 ore. Se pot supune apoi votului plenului eventuale solicitări de probe adiționale sau convocări de martori. Procesul urmează să se încheie cu chestionarea vreme de patru ore de către senatori a celor două părți și pledoariile finale, cărora apărarea și acuzarea le pot consacra pînă la patru ore fiecare. 

 

Corespondentul RFI în SUA relatează despre procesul senatorial intentat lui Donald Trump: 

 

Sunt semne că Donald Trump scapă încă o dată de pedeapsă.

Probele culpabilității sale există, copleșitoare, etalate pe cele 80 de pagini ale rechizitoriului cameral. La 6 ianuarie, două ore înaintea începerii validării votului  de către Parlament, fostul președinte a ținut un discurs de 70 de minute în care a incitat gloata adunată în față Casei Albe să mărșăluiască spre Capitoliu pentru a opri transferul puterii.

"Vrem să re-derulăm, să corectăm lucrurile, pentru că altfel vom avea la Casă Albă pe cineva care nu trebuie să fie acolo,  și țara  noastră va fi distrusă. Nu vom permite așa ceva. După discurs, mergem la Capitoliu--și voi fi alături de voi--pentru că nu ne redobimdim țara cu slăbiciune. Trebuie să te arăți tare,  să fii dur".

Au fost, fanaticii trumpieni, provocînd scene de vandalism și violență capitolină nemaivăzute din 1812, cînd atacatorii erau soldații coroanei britanice.

La 6 ianuarie 2021 comilitonii erau supușîi unui cult al negării realității electorale.

A început, această negare,  la puțin timp după închiderea centrelor de vot, în noaptea de 3 spre 4 noiembrie, cîteva minute înainte de orele locale 2:30, cînd Trump înfiera deja, în tonuri care nu s-au estompat nici o clipă,  "frauda jenantă pentru țară" a cărei victimă i-a fost.  Zece zile mai tîrziu, avocații săi știau că "fraudă" există doar în imaginația locatarului de la Casa Albă;  60 de zile și tot atîtea procese și recursuri pierdute mai tîrziu, faptul devenise clar că lumina zilei. Și totuși, MAREA MINCIUNĂ--ultima și cea mai pernicioasă dintr-un munte de peste 30.000--a continuat să fie răspîndită de Trump și o galerie de zelatori ieșiți din toate vagaunile conspiraționiste.

"Haita umană a fost hrănită cu minciuni, stirnită de președinte și alți indivizi influenți. Au încercat să folosească intimidarea și violența pentru a opri o procedură formală a primei ramuri a puterii federale",

a considerat,  cînd procedura de validare a fost reluată după cinci ore de teroare, liderul majorității Republicane din Senat,  Mitch McConnell.

Prin această  "incitare la insurecție"--cum sună capul unic de acuzare--fostul președinte a "subminat temeliile democrației americane", comițînd,  în formularea rechizitoriului "o trădare de proporțîi istorice".

Trump și-a exercitat dreptul la liberă expresie, contra-atacă apărarea într-un document de 14 pagini, care se concentrează însă asupra unui alt argument, cel al neconstituționalității judecării senatoriale a unui fost președinte. "Bill of attainder" va fi leitmotivul defensiv al  exercițiului, "act legislativ îndreptat asupra unui singur individ, fără un proces echitabil".

"Camera a făcut o treaba incredibil de proastă. N-au avut un proces demn de acest nume. În cinci ore gata au terminat,  l-au judecat și l-au inculpat. Dacă era în Uniunea Sovietică, i-am fi spus înscenare. Procedura e importantă. Sper că în Senat vor veni cu un dosar convingător",

opina senatorul Republican Bill Cassidy.

E un melanj defensiv potent acesta, libertate de expresie plus alegatia de incrincenare împotriva unei simple persoane fizice, în special pentru imensa majoritate a senatorilor Republicani, înclinați, cum au dovedit-o în repetate rînduri, să-i ierte orice liderului fără prihană.  "Al 45-lea președinte și-a exprimat, cum are dreptul, opinia că rezultatul alegerilor este suspect" propune expunerea de motive redactată de avocațîi săi principali, David Schoen și Bruce Castor, "și cum nu-s destule probe pentru a stabili acuratețea afirmațiilor sale, Donald Trump neagă falsitatea lor".

Acrobație sofistică demnă de această epoca a impunității prezidențiale.

"E teatru politic, nimic altceva. În acest moment, Donald Trump e un cetățean privat, dar Democrațîi nu se pot stăpîni, ii caută pricina, continuă cu o narațiune fantezistă care să le confere avantaj politic. Nu-i prima oară, și americanii n-o vor suporta.  E o încălcare a dreptului la un proces echitabil, nu-i ce-au vrut întemeietorii națiunii, și constituie un precedent periculos pentru viitori ocupanți de funcții publice,"

rezuma, cu nestins devotament, Mark Meadows, ultimul șef de cabinet al acuzatului.  "Precedent periculos" ar fi să NU fie sancționat Trump, este replica celor 9 deputați Democrați care vor juca, în următoarele zile, rol de procurori.  În viziunea unuia dintre participanții la Constituanta din 1776, Gouverneur Morris, una dintre menirile procedurii de destituire a fost să "prevină o situație în care  un președinte utilizează  metode corupte pentru a se menține la putere".  În acest context, continuă rechizitoriul,  "este de neconceput că arhitecții Constituției au gîndit o procedura neaplicabilă ultimelor zile ale unui mandat prezidențial".

Mai mult decît atît, primul articol al Constituției, paragraful 3 alineatele 6 și 7, conferă Senatului latitudinea și dreptul EXCLUSIV,  de a judeca, iar un verdict din 1993 al Curții Supreme, în cazul Walter Nixon--contra--Statele Unite,  validează constituționalitatea judecării ex-oficialilor. 

 Constituția prevede două penalități separate pentru "crime și delicte grave", demiterea și  interdicția de a mai ocupa demnități publice. Doar una rămîne relevanță.  "Constituția nu conferă acuzatului dreptul de a scăpa  total nepedepsit doar pentru că una dintre sancțiuni nu mai este valabilă",  punctează sec rechizitoriul.

Va scăpa probabil total nepedepsit, Donald Trump, cum a scăpat și la începutul anului trecut, pentru că  prea mulți Republicani conservatori îl urmează fără cricnire, abandonind orice principiu. Cei care nu respectă ortodoxia pro-trumpiana, cei care n-au participat la campania de contestare a rezultatului alegerilor sau au votat în favoarea  inculpării fostului președinte, sunt blamați formal de forurile partidului și li se retrage sprijinul electoral.

"Cultul personalității nu-i conservator, teoriile conspiraționiste nu-s conservatoare, cum nu-i conservator nici să minți că o alegere a fost furată sau să te comporți că și cum politica  ar fi religie. Politica nu-i prosternare în fața unui singur individ",

reamintea unul dintre prea puținii Republicani ghidați de conștiință și patriotism veritabil,  senatorul de Nebraska, Ben Sasse.