Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: Persoanele cu boli cardiovasculare, vulnerabile în fața SARS-CoV-2

heart-4248636_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Unul din cinci români care suferă de o boală cardiovasculară nu a mers deloc la medic în 2020, de teamă să nu se îmbolnăvească de COVID sau din cauză că nu a avut unde să meargă. Este rezultatul unei cercetări inițiate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, un sondaj realizat online, în luna februarie, la care au răspuns 320 pacienți cu boli cardiovasculare.  Pe de altă parte, un alt aspect deosebit de îngrijorător ce reiese din cercetarea online este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficiența cardiacă a scăzut la 45-55 ani. 

22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. 59% dintre aceștia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta și pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis. Este rezultatul unei cercetări inițiate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, realizat online în luna februarie, la care au răspuns 320 pacienți cu boli cardiovasculare.

96,3% dintre pacienții cu boli cardiovasculare respondenți se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) și dificultatea de a ajunge la spital (18,6%). 

Dintre aspectele pe care pacienții le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital - 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% și mai multe medicamente compensate – 12,82%.

Un alt aspect deosebit de îngrijorător reieșit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficiența cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenții chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active.

Dintre respondenți 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilație atrială, 8,6% insuficiență cardiacă, 8,2% angină pectorală și 6,6% infarct miocardic.

 “Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia. Mergeți la medic dacă simți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, amețeală, respirație îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunați-vă medicul de familie!” a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

"Cele mai vulnerabile persoane în fața infecției cu SARS- CoV-2 sunt cele care au boli cardiovasculare. Orice infecție reprezintă un factor de stres pentru organism, stres care, în cele din urmă, ajunge și la inimă. Această infecție produce o reacție inflamatorie exagerată și, de cele mai multe ori, inflamația este unul din mecanismele prin care o boală anterior cardiovasculară, stabilă poate trece la o instabilizare și se poate solda cu un infarct miocardic sau formarea de cheaguri de sânge la nivelul organelor", explică la RFI, Florin Matei, medic primar cardiolog, cu supraspecializare în cardiologie intervențională, invitatul ediției din această seară e emisiunii Sănătatea FM. 

" Din practica clinică, avem pacienți din ce în ce mai tineri care fac infarct. Factorii de risc sunt stilul de viață sedentar, cu mult stres, puțină odihnă, prezența fumatului - la o mare parte a tinerilor - cu puțin sport...Toate aceste lucruri duc la apariția acestor boli la vârste tinere.", explică medicul. 

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM - ediția din 10 martie 2021