Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sanofi anunţă lansarea primelor teste cu cel de-al doilea vaccin anti-Covid

sanofi.jpg

In fata sediului Sanofi din Paris, aprilie 2020.
In fata sediului Sanofi din Paris, aprilie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat că a lansat primele teste cu noul său vaccin anti-Covid. Noul produs funcţionează pe principiul ARN mesager, o tehnologie nouă folosită déjà de vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, folosite în SUA şi UE.

«Sanofi şi Translate Bio», o firmă de biotehnologie americană asociată cu laboratorul francez«încep testele clinice cu un nou candidat-vaccin pe bază de ARN mesager contra epidemiei de Covid». Anunţul a venit sub forma unui comunicat de presă publicat pe site-ul laboratorului Sanofi şi pe reţelele de socializare.

Testele clinice din fazele 1 şi 2 care vor începe sunt primele care se fac pe om în cadrul dezvoltării unui tratament. Ele urmăresc – pe un număr foarte redus de oameni – să verifice dacă nu e ceva dăunător în compoziţia produsului. De asemenea, în aceste faze se notează şi primele elemente privind eficacitatea tratamentului. E nevoie însă de faza a treia şi de un număr mult mai mare de persoane pentru a determina cu adevărat eficacitatea unui medicament sau vaccin.

In cazul de faţă, Sanofi începe primele teste pe 415 oameni. După primele rezultate aşteptate în al treilea trimestru, se va lansa şi faza următoare de teste. Cu alte cuvinte, noul eventual ser anti-Covid nu va fi pe piaţă înainte de debutul anului viitor.

Acest candidat-vaccin cum i se spune în termeni medicali, este al doilea dezvoltat de laboratorul francez. Primul, elaborat în colaborare cu britanici de la GlaxoSmithKline (GSK), funcţionează diferit, pe baza unei proteine recombinate. Dezvoltarea lui a înregistrat unele probleme şi deci o întârziere faţă de calendarul iniţial. Testele sale clinice nu sunt decât în faza a 2-a. Acest produs ar putea veni însă pe piaţă înainte de finele acestui an. Cel puţin aşa speră Sanofi.

In fine, laboratul francez va îmbutelia vaccinuri anti-Covid fabricate de doi concurenţi : Pfizer şi Johnson & Johnson. Acesta din urmă produs a devenit joi al 4-lea vaccin anti-Covid autorizat în Uniunea europeană.

 
Sanofi anunţă lansarea primelor teste cu cel de-al doilea vaccin anti-Covid