Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Resturile unei construcții vechi de 6500 de ani descoperite la Topolița, Neamț

neamt.jpg

Situl arheologic de la Topolița, județul Neamț, august 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Vasile Diaconu

Arheologii Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ şi-au concentrat în ultima perioadă atenţia asupra unei zone din situl arheologic de la Topoliţa, județul Neamț, despre care aveau informaţii că ascunde ruinele unei construcţii din timpul culturii Precucuteni, iar noile săpăturile au confirmat acest lucru: recent au fost scoase la lumină resturile unei construcții, cel mai probabil o locuință, cu o suprafaţă de aproximativ 40 metri pătraţi, datând de aproximativ 6500 de ani, 

"Suntem la a treia campanie arheologică pe situl de la Topoliţa şi am avut bucuria să găsim şi în acest an lucruri interesante. Am descoperit cea mai mare construcţie de până acum şi care este foarte bine conservată.

O analiză atentă a resturilor acestei locuinţe ne-a oferit o serie de indicii extrem de importante în legătură cu modul de edificare. Pe bucăţile de lut ars pot fi observate cu uşurinţă amprentele bârnelor de lemn pe care a fost aplicat învelişul de argilă", a declarat pentru Agerpres responsabilul ştiinţific al săpăturilor de la Topoliţa, Vasile Diaconu.

Conform specialiştilor care fac cercetările, construcţia este deosebită nu doar prin dimensiunile sale, dar şi prin gradul de conservare, care se prezintă ca o masă relativ compactă de lut ars. De asemenea, în apropiere, cercetătorii au recuperat numeroase materiale ceramice, vase care pot fi întregite, unelte de piatră, dar şi reprezentări umane modelate din lut. Acestea din urmă sunt reprezentări ale divinităţilor de acum aproape şapte milenii, un element aparte al civilizaţiei Precucuteni.

Foto: Vasile Diaconu