
Social
Studiu: Infectarea repetată cu Covid crește riscul de a avea probleme grave de sănătate
O zonă de testare Covid, amenajată pe o stradă din cartierul Brooklyn, New York, fotografiată pe 18 aprilie 2022.

Numărul infecțiilor e în plină creștere, pe măsură ce pandemia continuă și virusul dezvoltă noi tulpini, însă efectele pe termen lung ale reinfectării asupra sănătății sunt incerte.
Potrivit cercetătorilor americani, cel mai recent studiu al lor, publicat în revista Nature Medicine, este primul care examinează modul în care reinfectarea crește riscul de probleme de sănătate în cazurile grave, precum și în cazurile de infectare pe lungă durată cu Covid.
Cercetătorii au supus analizei fișele medicale anonime a 5,8 milioane de persoane din baza de date națională de asistență medicală a Departamentului pentru Afacerile Veteranilor din SUA.
Anul acesta, peste 443.000 de persoane au fost depistate pozitiv cu Covid, cel puțin o dată începând de la 1 martie 2020 până în luna aprilie.
Aproximativ 41.000 de persoane din grupul examinat a avut de mai multe ori Covid. Peste 93% au contactat virusul de două ori, în timp ce 6% a trecut de trei ori prin boală, iar aproximativ 1% de patru ori.
Celelalte 5,3 milioane de persoane nu au contractat niciodată virusul Covid.
Atunci când cercetătorii au comparat rezultatele medicale ale diferitelor categorii examinate, au descoperit că „persoanele care s-au infectat de mai multe ori sunt predispuse unui risc ridicat de a dezvolta tot felul de probleme secundare de sănătate”, a declarat pentru agenția de știri AFP autorul principal al studiului, Ziyad Al-Aly, epidemiolog la Universitatea Washington din St. Louis.
Studiul a constatat că persoanele care s-au infectat de mai multe ori cu Covid au de două ori mai multe șanse să aibă o moarte prematură și de trei ori mai multe șanse de a fi spitalizate din cauza bolii, decât acelea care nu s-au reinfectat.
S-a descoperit că apariția afecțiunilor cardiace și pulmonare e de trei ori mai frecventă în cazul persoanelor care au contactat iar virusul.
Potrivit studiului, reinfectarea contribuie, totodată, și la dezvoltarea unor afecțiuni ale creierului, bolilor de rinichi și diabetului.
Iar riscul predispunerii la astfel de afecțiuni ar putea crește cu fiecare reinfectare.
„Rezultatele sunt îngrijorătoare”
Epidemiologul Al-Aly a atras atenția asupra faptului că reinfectarea constantă „ar agrava probabil impactul bolii în rândul populației”.
Înaintea ca oamenii să înceapă să se teamă că va crește numărul de cazuri de infectare cu Covid pe perioada sărbătorilor, acesta i-a rugat să poarte măști de protecție.
Mai mult decât atât, a îndemnat autoritățile să depună mai mult efort pentru limitarea răspândirii virusului Covid.
„Lumea se reinfectează din cauza faptului că strategia noastră actuală de vaccinare nu împiedică transmiterea virusului”, declară Al-Aly. „Până în momentul în care vom avea la dispoziție vaccinuri care să împiedice răspândirea virusului și care să ne protejeze pe termen lung, cred că lumea va continua să se reinfecteze”.
Autorii menționează că, printre limitările cercetării, se numără faptul că majoritatea veteranilor participanți la studiu sunt bărbați albi în vârstă.
În luna iunie, când studiul a fost pre-tipărit, expertul american Eric Topol a descris constatările ca fiind „îngrijorătoare”.
Într-o postare pe platforma Substack, Topol a tras atenția asupra faptului că reinfectările au devenit „mult mai frecvente” după luna aprilie, moment care a marcat sfârșitul efectuării studiului, pe fondul apariției tulpinii mult mai transmibisile de Covid, numită Omicron.
Veștile bune sunt că, la începutul acestei săptămâni, Al-Aly a publicat studiul pretipărit, nerevizuit de ceilalți autori, în care s-a constatat că persoanele cărora le-a fost administrat medicamentul Paxlovid de la Pfizer, în termen de cinci zile de când au fost testați pozitic, au fost mai puțin predispuși la infectarea pe termen lung cu Covid.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.