Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oameni şi case - Sibiu (III)

Gazdele sunt Bogdan Andriescu, bibliotecar la Biblioteca Județeană Astra; Andrian Georgescu, muzeograf la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu; Toma Cosmin Roman, muzeograf la Muzeul Academiei Forţelor Terestre.

Adrian Georgescu: Noi ne-am propus în 2014 să organizăm o expoziție. În demersul nostru am apelat la un parteneriat cu Biblioteca Județeană Astra, pentru că prin colecțiile materiale pe care le dețin putem suplini și completa materialele pe care le avea Muzeul Brukenthal. Expoziția s-a bucurat de un real interes în plan local, motiv pentru care ne-am propus să continuăm acest proiect până în anul 2019, astfel încât am semnat un protocol la care am invitat și s-a alăturat cu foarte multă deschidere Muzeul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

 

Ne-am propus în cadrul proiectului să venim anual cu o expoziție tematică, care să reflecte diverse aspecte legate de momentul respectiv. După expoziția din 2014, ne-am propus să facem în 2015 o expoziție dedicată relațiilor româno-franceze. Se cunoaște rolul foarte important pe care l-a avut misiunea militară franceză, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, în reorganizarea armatei române, după campania dezastruoasă din 1916.

 

În anul 2016, ne-am propus să prezentăm într-o ușoară antiteză ceea ce înseamă propagandă și caricatură militară. În același an, am mai organizat o expoziție, în același format, împreună cu Biblioteca Județeană Astra și Muzeul Academiei Forţelor Terestre, o expoziție dedicată intrării României în război și bătălia Sibiului din vara-toamna anului 1916.

 

Pentru anul în curs, urmează să stabilim detaliile legate de momentul vernisării unei noi expoziții, dedicată campaniilor militare din anul 1917: Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

 

În 2018, vom organiza o mare expoziție dedicată sfârșitului Primului Razboi Mondial, dar și Marii Uniri, de la 1 decembrie.

 

Bogdan Andriescu: Am avut plăcerea ca în 2014 Muzeul Național Brukenthal sa ne propuna un parteneriat. Am încercat prin tematica specifică a unei biblioteci să întregim fondul de patrimoniu deținut de Muzeul Național Brukenthal. În prima expoziție, am avut o serie de periodice, biblioteca noastră deține cea mai importantă colecție de periodice transilvănene din țară. Am adus trei periodice, respectiv Telegraful român, Foaia poporului și un ziar care apare mai târziu, în 1919, un fel de Monitorul Oficial al județului Sibiu. Din presa locală, am putut vedea cum s-au poziționat românii transilvăneni legat de evenimentele din Primul Război Mondial. Până la momentul intrării în război, România era văzută ca un dușman. După ce a intrat în război, lucrurile s-au schimbat. Simțim asta din tonul articolelor. Telegraful român și Foaia poporului au fost digitizate și pot fi consultate online.

 

Toma Cosmin Roman: Muzeul Academiei Forţelor Terestre este un muzeu activ și încearcă să pună în valoare obiectele de patrimoniu, obiecte valoroase, care în marea loc majoritate au aparținut ofițerilor, soldaților sau elevilor Școlii Militare, prima școala militară înființată la București în 1947.

 

Actul de naștere al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a fost dat prin Porunca Domnească nr. 36, din 13 iunie 1847, a domnitorului Gheorghe Bibescu, la București. Ea este cea care va da necesarul de ofițeri ai armatei române și care vor avea proba focului în războiul de independență(1877-1878). Ei vor fi cei care vor conduce armata română din prima linie sau statul major în primul război mondial(1916-1918). Aceștia și-au dat dovada capacității și au scos în evidență ce au învățat în această școală militară. Școala a funcționat până în 1916 la București. În 1916, este retrasă în Moldova până în 1918-1919, iar în 1920 este dublată de o altă școală, înființață la Sibiu.

 

Nu întâmplător este înființată la Sibiu, ca a doua școală de ofițeri. Sibiul are o tradiție. Aici exista o școală militară austro-ungară, școală militară care va intra în război în 1914, la trei zile după declanșarea războiului.

 

În 1932, școlile se contopesc, iar sediul rămâne la Sibiu. În muzeul nostru avem drapele de luptă, armament din diferite epoci și fotografii de epocă. Armata română avea un armament puțin învechit, diversitatea calibrelor a însemnat o mare problemă.

 

Putem spune că anul 1916 a fost un an tragic pentru români. Avem o serie de înfrângeri, de exemplu bătălia de la Turtucaia. A început mutarea trupelor de la Sud la Nord și de la Nord la Sud. Bătălia Sibiului durează trei zile, si este foarte complexă. Între Sibiu și Brașov nu a existat o legătură de comunicare, una fizică. Astfel, la Porumbacu Făgărașului, armata germană a prins, ca într-un clește, forțele de apărare.

 

 

Bogdan Andriescu: La biblioteca Astra, avem o colecție de 45 de foi volante din octombrie si noiembrie 1916. Confruntând aceste foi volante cu cărțile de specialitate, am constatat ca multe corespund realității de pe front. Sunt foarte puține inadvertențe. Una ar fi cea despre ocuparea orașului Predeal. În foile volante apărea că orașul era încă sub asediul armatei austro-ungare, dar el fusese ocupat cu câteva zile înainte.

 

Andrian Georgescu: Am pornit o altă inițiativă cu Direcția de Cultură și cu Astra Film, în cadrul Festivalului Internațional Astra Film, am realizat expoziția 100 de ani de Primul Război Mondial. Acolo ne-am dat seama ce pot face aceste trei instituții. În 2015, această expoziție a fost itinerată în școlile din Sibiu, ajutați de Direcția de Cultură, în special cele din mediul rural. Expoziția a avut o mare audiență, am găsit foarte multă curiozitate la micuții de la țară, legat de acest subiect.

 

2884