Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sărbătoarea gastronomiei franceze - când plăcerea de a mânca devine industrie

Fete de la Gastronomie Romania 2017.jpg

Chef Fabrice Giraud, Michelle Ramis, Adriana Record, Chef Andrei Tamaș
Image source: 
Ana Maria Florea-Harrison

230 de miliarde de euro pe an și 1,3 milioane de locuri de muncă, atât înseamnă în cifre gastronomia în Franța, prima țară din lume care a înregistrat felul în care gătește, în patrimoniul mondial al UNESCO. La Fête de la Gastronomie, sau Sărbătoarea Gastronomiei franceze, are loc de patru ani, în a treia săptămână din luna septembrie, atât în Franța cât și în lume, inclusiv la București.

Au coeur du produit” (în Inima Produsului), aceasta este tema de anul acesta a Sărbătorii Gastronomiei. Sunt scoase în evidență produsele unice ale Franței, prin degustări, meniuri speciale și ateliere de gătit organizate în mai multe locații din București și din țară. Într-o lume prea grăbită să mai fie atentă la ce și cum mănâncă, Franța își amintește an de an că gastronomia este parte a culturii sale care trebuie păstrată și valorificată, după cum spune ambasadoarea Franței la București, Michelle Ramis.

Succesul acestui eveniment nu se dezminte, dovadă este atașamentul față de el al partenerilor noștri, cărora le mulțumesc, dar și al publicului. Mondializarea are tendința de a banaliza obiceiurile noastre alimentare și a ne uniformiza felul de a găti, dar gastronomia este una dintre bogățiile noastre culturale, care ne marchează identitatea, fiind în acelați timp un vector de comuniune. Să nu uităm că gastronomia este și un puternic pilon economic, promovează chefi, activitățile gastronomice și turismul.

Am gustat deja niste preparate românești care mi-au plăcut, dar nu vă pot da numele lor românești. Aveți niște deserturi foarte savuroase în România, am mâncat preparate pe bază de carne, de legume. În orice caz, sunt conștientă că gastronomia este o cale puternică de influență și apropiere, și în cadrul misiunii mele voi pune accentul pe acestă tematică. Gastronomia nu este numai arta de a se hrăni, este un limbaj, este un patrimoniu. Este un instrument care poate face parte din politica de apropiere dintre două țări, iar eu vreau să mă folosesc de acest instrument.”

Startul Fête de la Gastronomie a fost dat de Andrei Tamaș, ”chef”-ul bucătar al Ambasadei Franței și comisarul gastronomic al ambasadei, așa cum l-a numit Michelle Ramis. Andrei Tamaș a respectat tema - în inima produsului, și a pregătit un bufet în oglindă, un preparat francez acompaniat de un preparat românesc asemănător, folosind produse franceze certificate, precum și produse românești precum Telemeaua de Ibănești, Magiunul de prune de Topoloveni sau Salamul de Sibiu.

Invitat special în România pentru Fête de la Gastronomie este Fabrice Giraud, chef cuisinier la restaurantul parizian Maison Blanche, deținătorul unei stele Michelin. Acesta pregătește mai multe bufete din diverse locații din București punând în evidență produsele de terroir-pământ franțuzesc.

Consultați mai jos programul Fete de la Gastronomie 2017.

programfdg_2017.pdf

 

1326