Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzeul Yves Saint-Laurent din Paris îşi deschide porţile (FOTO)

saint-laurent_1.jpg

Prima colectie de modà Yves Saint-Laurent din 1962
Prima colectie de modà Yves Saint-Laurent din 1962
Image source: 
RFI/Valérie Passelègue

Primul muzeu Yves Saint-Laurent îşi deschide porţile la Paris marţi, 3 octombrie. Peste două săptămâni, o instituţie similară se va inaugura la Marrakech. Ambele muzee consacrate marelui creator de modă se datorează omului de afaceri Pierre Bergé, decedat acum o lună şi care a fost iubitul stilistului şi cofondator al mărcii Sain-Laurent

Pierre Bergé, mort pe 8 septembrie la 86 de ani, va fi marele absent la inaugurarea acestor două muzee, ambele create din dorinţa şi din banii lui. « Mi-am petrecut viaţa ca să-l ajut pe Yves Saint-Laurent să-şi construiască opera şi vreau ca aceasta să dureze în timp » spunea fostul iubit al creatorului de modă.

Rochii de searà inspirate din Renastere si Evul Mediu - foto: RFI/Valérie Passelègue

Opera lui Yves Saint-Laurent – 7.000 de creaţii vestimentare, 15.000 de accesorii şi 50.000 de desene, schiţe şi diverse obiecte - este păstrată de Fundaţia Pierre Bergé-Yves Saint-Laurent. O fundaţie care a decis să-şi deschidă porţile şi să pună la dispoziţia muzeului parizian sediul istoric al casei de creaţie Yves Saint-Laurent, aflat la numărul 5 al lui Avenue Marceau în elegantul arondisment al 16-lea din Paris. In acest « hôtel particulier » cum spun francezii, din secolul 19, era instalată casa de creaţie a lui Yves Saint-Laurent până în 2002, anul în care marele creator a decis să nu mai facă « haute couture » după ce a revoluţionat toate codurile modei timp de 4 decenii.

Cele 4 elemente fondatoare ale stilului YSL: smoking, saharianà, "jumpsuit" si trench-coat - foto: RFI/Valérie Passelègue

Muzeul Yves Saint-Laurent din Paris se întinde deci pe circa 450 m2. Creatorii parcursului muzeal au vrut ca vizitatorii să facă un soi de imersiune în intimitatea casei de creaţie şi, de ce nu, chiar în procesul de creaţie al legendarului stilist. In prima sală de la parter, acolo unde au venit decenii la rând diversele cliente ale lui Yves Saint-Laurent, sunt expuse patru modele emblematice pentru femeia modernă, cele cu care Saint-Laurent avea să revoluţioneze moda feminină : smokingul, sahariana, salopeta « jumpsuit » - inspirată de cele purtate de aviatori – şi trench-coat-ul – pardesiul. Haine devenite clasice în garderoba feminină şi care constituie fundamentul vestiarului Saint-Laurent. In aceeaşi sală de la parter sunt expuse şi piesele primei colecţii de modă Saint-Laurent din 1962.

Ochelarii lui YSL sunt puşi pe masă, bolul de mâncare al căţelului Moujik e pe jos

Urmează apoi o serie de săli consacrate surselor de inspiraţie ale lui Yves Saint-Laurent : broderii de bughenvilia, rochii africane, balerine ruseşti, rochii din Antichitate, altele medievale, fără a uita dialogul pe care Saint-Laurent l-a purtat permanent cu lumea artei, inspirându-se din tablouri de Picasso, Matisse, Van Gogh sau Mondrian.

Atelierul lui Yves Saint-Laurent; în spatele birourilor erau asistentele creatorului - foto: RFI/Valérie Passelègue

La etaj a fost reprodus, practic identic, atelierul de creaţie. Acolo unde Yves Saint-Laurent se vedea zilnic cu asistentele sale, cu croitoresele şi manechinele venite să încerce diversele creaţii. Până şi ochelarii sunt puşi pe biroul lui Saint-Laurent, halatul lui alb e agăţat pe speteaza scaunului iar pe jos e pus bolul de mâncare al câinelui Moujik. In bibliotecă se regăsesc toate cărţile de artă care l-au putut inspira pe stilist şi, evident, o serie întreagă de eşantioane de stofe, ţesuturi şi alte mătăsuri. O mărturie pentru generaţiile viitoare de stilişti dar şi un loc al memoriei.

Ochelarii lui Yves Saint-Laurent au fost làsati pe biroul stilistului - foto: RFI/Valérie Passelègue

Reamintim că acest muzeu Yves Saint-Laurent este primul de acest gen din Paris. Asta cu toate că moda este tot mai prezentă în alte muzee nu numai din Franţa şi că Yves Saint-Laurent a fost primul creator căruia i s-a consacrat o retrospectivă pe când era încă în viaţă. Era în 1983 la celebrul Metropolitian Musem din New York.

5, Avenue Marceau, 75016 Paris - locatia Muzeului Yves Saint-Laurent - foto: RFI/Valérie Passelègue

Muzeul Yves Saint-Laurent din Paris îşi deschide porţile (FOTO)
901