Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nobelul pentru fizică 2017, atribuit unor specialişti în unde gravitaţionale

rainer_weiis.jpg

Rainer Weiss, profesor emerit la MIT, specialist în unde gravitationale, este laureatul premiului Nobel pentru fizicà 2017 alàturi de alti doi americani, Barry Barish si Kip Thorne
Rainer Weiss, profesor emerit la MIT, specialist în unde gravitationale, este laureatul premiului Nobel pentru fizicà 2017 alàturi de alti doi americani, Barry Barish si Kip Thorne
Image source: 
lacroix.fr

Trei astrofizicieni americani, Rainer Weiss, Barry Barish şi Kip Thorne sunt laureaţii premiului Nobel pentru fizică 2017. Cei trei sunt specialişti în unde gravitaţionale.

Juriul Nobelului a vrut să premieze « contribuţiile lor decisive la conceperea detectorului LIGO şi observarea undelor gravitaţionale », un pas important în cercetarea care confirmă prezicerea lui Albert Einstein în teoria sa a relativităţii generale. « Descoperirea lor a bulversat lumea » a subliniat secretarul-general al Academiei de ştiinţe. Astrofizicienii premiaţi acum cu Nobelul au ridicat o parte din vălul care acoperă misterele Cosmosului.

Undele gravitaţionale au fost teoretizate acum un secol de Einstein. Ele provin din coliziunea a două găuri negre şi au fost detectate pentru prima dată acum doi ani, pe 14 septembrie 2015. Au trebuit 1,3 miliarde de ani pentru ca ele să ajungă până la detectorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) bazat în SUA.

In fapt, în America există două astfel de detectoare identice : unul în statul Louisiana, al doilea în statul Washington. Graţie acestor două interferometre LIGO, s-au putut înregistra deci primele unde gravitaţionale. In august şi septembrie anul acesta, un instrument similar dar european, pe nume VIRGO, instalat nu departe de Pisa în Italia, a înregistrat şi el unde gravitaţionale. « Faptul că acestea au fost detectate de trei instrumente aflate în trei puncte disctincte permite localizarea mai precisă a sursei lor din spaţiu şi ilustrează potenţialul astronomiei în undele gravitaţionale » se poate citi în comunicatul CNRS – Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa. Tară care a contribuit de o manieră decisivă la creearea proiectului VIRGO începând cu anii ’80.

LIGO şi VIRGO au demarat separat acum mai bine de trei decenii. Treptat însă cele două structuri s-au tot apropiat iar din 2007 încoace, exploatează împreună datele ştiinţifice. Tot de un deceniu încoace, alte ţări precum Olanda, Polonia, Ungaria şi Spania s-au asociat detectorului european VIRGO.

După atribuirea acestui al doilea premiu Nobel al sezonului 2017 – luni medicina, marţi deci fizica – urmează să fie atribuite chimia miercuri, literatura joi, premiul pentru pace vineri iar lunea viitoare, Nobelul pentru economie. Anul acesta, fiecare dintre premii este dotat cu ceva mai puţin de un milion de euro.

Nobelul pentru fizică atribuit unor specialişti în unde gravitaţionale
692