Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orientul Apropiat: tentativă de reconciliere între facţiunile palestiniene

2017-10-02t104652z_1686130547_rc15f775adf0_rtrmadp_3_palestinians-reconciliation_0.jpg

Rami Hamdallah primit triumfal în Gaza
Rami Hamdallah primit triumfal în Gaza
Image source: 
credit foto: rfi.fr

În Orientul Apropiat asistăm la o tentativă de reconciliere între palestinienii din enclava Gaza şi cei din Cisiordania, mai precis între mişcarea Hamas şi mişcarea Fatah. Marţi 3 octombrie primul ministru palestinian Rami Hamdallah şi-a reunit guvernul la Gaza, pentru a semnala că Autoritatea palestiniană preia din nou comanda acestui teritoriu aflat pînă acum în mîinile mişcării Hamas.

Nu este vorba de vreo revoluţie dar totuşi ceva, ceva se mişcă în regiune datorită unei medieri egiptene. Mişcarea Hamas, care a controlat pînă acum Gaza, se vede de fapt atît de izolată încît acceptă, s-ar părea, ca Autoritatea palestiniană legitimă şi recunoscută pe plan internaţional să se reinstaleze la Gaza. Dacă reconcilierea va fi reală înseamnă că se încheie o perioadă de zece ani de puternice diviziuni între palestinieni, care sunt şi zece ani pierduţi pentru procesul de pace.

De fapt, enclava Gaza, unde locuiesc două milioane de palestinieni, a fost supusă unui blocus total atît de Israel cît şi de Egipt. Mişcarea Hamas, afiliată Fraţilor Musulmani, pare să fi făcut însă concesii importante, probabil şi datorită faptului că nu mai este sprijinită de Qatar. Pentru Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană, mişcarea Hamas rămîne o organizaţie teroristă. Un emisar ONU s-a aflat însă alături de mediatorii egipteni care sprijină reconcilierea dintre cele două facţiuni palestiniene.

Multe detalii importante rămîn în suspensie, pentru că mişcarea Hamas dispune de o forţă armată de 25 000 de oameni, şi este greu de crezut că va ceda controlul acesteia în favoarea autorităţii palestiniene. Israelul nu crede în orice caz în reconcilierea dintre cele două facţiuni şi cere Hamas-ului să depună întîi armele, să recunoască statul israelian şi să rupă relaţiile cu Iranul.

Prin această evoluţie spre refacerea unităţii, palestinienii revin de fapt la o situaţie care exista în urmă cu zece ani şi care permitea un început de dialog de pace cu Israelul. Este un caz tipic pentru Orientul Apropiat cînd revenirea la un punct de plecare reprezintă un progres.

 

430