Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Britanicul Kazuo Ishiguro, laureat al premiului Nobel pentru literatură 2017

nobel.jpg

Kazuo Ishiguro, laureatul Nobelului pentru literaturà 2017
Kazuo Ishiguro, laureatul Nobelului pentru literaturà 2017
Image source: 
www.barnesandnoble.com

Academia regală suedeză a anunţat că scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este laureatul Nobelului pentru literatură 2017.

« Kazuo Ishiguro a scos în evidenţă, în romane cu o mare forţă emoţională, prăpastia care există sub iluzia pe care o avem despre relaţia noastră cu lumea » a declarat secretara perpetuă a Academiei suedeze în momentul anunţului făcut, ca de obicei, în sala Bursei din Stockholm.

Laureatul, un om foarte discret, s-a declarat « extrem de flatat » de acest premiu. « Este o onoare magnifică, în primul rând pentru că asta înseamnă că merg pe urmele celor mai mari scriitori din toate timpurile. Este o recunoaştere fantastică » a mai spus Ishiguro la microfonul BBC.

O serie de romane ale lui Kazuo Ishiguro au fost publicate şi în România, în particular la editura Polirom. « Pe când eram orfan », « Să nu mă părăseşti », « Rămăşiţele zilei » sau « Un artist al lumii trecătoare » sunt doar câteva din titlurile traduse în română.

« Rămăşiţele zilei », cel mai cunoscut roman al său, scris în 1989, a fost calificat de Academia suedeză drept « capodoperă ». In 1993 romanul a fost ecranizat cu succes de James Ivory, în rolurile principale jucând Anthony Hopkins şi Emma Thomson.

Tema culpabilităţii parentale, generaţia naţionalismului belicos sau uitarea şi negarea sunt câteva din temele de predilecţie abordate de laureatul Nobelului pentru literatură 2017 în romanele sale. Din spusele specialiştilor, Ishiguro mânuieşte foarte bine şi limba sa de adopţie – engleza britanică – fiind un stilist de excepţie al generaţiei sale. El are şi o mare empatie pentru cultura şi mentalităţile ţării sale adoptive. Operele sale sunt adesea marcate de dubla cultură a autorului, niponă şi britanică.

Kazuo Ishiguro s-a născut în Japonia, în oraşul-martir Nagasaki, în 1954. Incepând cu 1960 se mută cu părinţii în Anglia unde tatăl său, oceanograf, găsise de lucru. Viitorul scriitor urmează acolo studii de literatură şi filosofie la universităţile Kent şi East Anglia. După o serie de ezitări, decide să rămână definitiv în Anglia alături de soţia sa scoţiană.

Cu acest premiu pe 2017, se confirmă zdrobitoarea dominaţie anglofonă în palmaresul Nobelurilor pentru literatură : 29 de laureaţi contra doar 14 francofoni. De asemenea se confirmă masculinitatea acestui premiu. Pe lista celor 114 laureaţi figurează doar 14 femei. Nici tinereţea nu este o caracteristică a nobelizaţilor pentru literatură : media de vârstă a premiaţilor este de 65 de ani.

Kazuo Ishiguro îi succede poetului-muzician american Bob Dylan. Ironia soartei, scriitorul britanic visa în tinereţe să devină cântăreţ de muzică pop precum Dylan sau Leonard Cohen.

Britanicul Kazuo Ishiguro, laureat al premiului Nobel pentru literatură 2017
875