Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nobelul pentru pace atribuit Campaniei internaţionale pentru abolirea armelor nucleare

Nobelul pentru pace 2017 este atribuit Campaniei internaţionale pentru abolirea armelor nucleare (ICAN), a anunţat Comitetul Nobel cu sediul la Oslo, în Norvegia. Intr-o declaraţie făcută imediat după anunţ, organizaţia laureată l-a criticat pe preşedintele american Donald Trump. De partea sa, ONU s-a arătat încântată de această premiere în timp ce NATO a avut o reacţie rezervată.

Mesajul Comitetului Nobel este foarte clar : « Puterile nucleare trebuie să înceapă negocieri serioase pentru a elimina arma atomică » a declarat preşedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen. Ea a adăugat : « Trăim într-o lume în care riscul ca armele nucleare să fie utilizate este mai mare cum nu a fost de multă vreme. Anumite state îşi modernizează arsenalele nucleare iar pericolul  ca alte ţări să-şi procure arme nucleare este real, aşa cum a arătat-o Coreea de Nord ».

Constituită oficial în 2007 la Viena, în marginea unei conferinţe internaţionale a Tratatului de neproliferare nucleară, Campania internaţională pentru abolirea armelor nucleare (ICAN) este formată azi din ONGuri originare din peste o sută de ţări din lumea întreagă. Graţie activismului său, ICAN a atras pe lista susţinătorilor ei şi celebrităţi : arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace, Dalai Lama sau muzicianul de jazz Herbie Hancock sprijină ICAN. O organizaţie cu sediul la Geneva, nu departe de cel al Naţiunilor unite.

De un deceniu încoace, ICAN cere « eliminarea » armelor nucleare. Sub impulsul Campaniei, 122 de state din lume au semnat sub egida ONU în luna iulie un tratat istoric de interzicere a armelor nucleare. Din păcate, semnătura este mai mult simbolică întrucât cele 9 puteri nucleare din lume – SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord - nu fac parte dintre semnatari. Aceste state, care au combătut vehement redactarea respectivului tratat invocând diverse pretexte, deţin în total circa 15.000 de arme atomice. Lor li se adresează azi Comitetul Nobel când cere « negocieri serioase » pentru a elimina armele atomice.

Alte 19 Nobeluri pentru pace au fost atribuite combaterii armelor atomice

Cei 5 « înţelepţi » ai Comitetului primiseră 318 candidaturi. Alegerea lor finală dă dreptate experţilor care preziceau că premiul pe 2017 va fi decernat unui actor al luptei anti-nucleare. Până acum, nu mai puţin de alte 19 Nobeluri pentru pace au fost atribuite combaterii armelor atomice. Agenţia internaţională pentru energie atomică (AIEA), Asociaţia internaţională a medicilor pentru prevenirea războiului nuclear şi fostul disident sovietic Andrei Sakharov sunt doar câţiva dintre adepţi dezarmării nucleare care au fost premiaţi cu Nobelul pentru pace.

Actuala decizie a Comitetului Nobel survine în contextul în care tensiunile în jurul armelor nucleare se amplifică – în particular cu Coreea de Nord şi cu Iranul. Preşedintele american Donald Trump ameninţă cu reimpunerea de sancţiuni Iranului, lucru care ar putea împinge Teheranul să-şi reia programul nuclear. Coreea de nord, pe care comunitatea internaţională încearcă s-o aducă la masa discuţiilor, ar putea fi şi ea speriată de o reacţie negativă a preşedintelui american. « Nu punem piedică nimănui cu acest premiu » a spus preşedinta Comitetului Nobel răspunzând unei întrebări dacă acest premiu este o critică adresată liderului de la Casa albă.

Nobelul pentru pace, dotat cu o recompensă de aproape un milion de euro, va fi remis la Oslo pe 10 decembrie, data aniversară a morţii fondatorului său, Alfred Nobel în 1896.

Casa albă tace, Rusia « respectă » decizia Comitetului Nobel şi NATO e rezervată

« Dezarmarea nucleară nu este un vis ci o necesitate umanitară urgentă » au insistat responsabilii ICAN. Beatrice Fihn, directoarea organizaţiei, l-a atacat direct pe şeful Casei albe. « Alegerea preşedintelui Donald Trump a băgat frica în multă lume ; idea că el poate, singur, să autorizeze folosirea armelor nucleare ştiut fiind că nu prea îşi ascultă experţii, arată cât de periculoase pot fi armele atomice » a mai spus directoarea Campaniei internaţionale pentru abolirea armelor nucleare. In urmă cu două zile, aceeaşi Beatrice Fihn scrisese pe Twitter că « Donald Trump este un idiot », mesaj pe care a spus ulterior că-l regretă.

Pentru moment, Casa albă nu a reacţionat la atribuirea Nobelului pentru pace. Rusia însă a declarat prin vocea Kremlinului  că « respectă » alegerea făcută de comitetul Nobel.

« Nobelul atribuit ICAN este un semn bun pentru ratificarea tratatului de interzicere a armelor nucleare » a estimat de partea sa ONU. « Mai mult ca niciodată avem nevoie de o lume fără arme atomice » a scris pe Twitter Antonio Guterres, secretarul general al organizaţiei.

Supravieţuitori ai bombardamentelor atomice americane de la Hiroshima şi Nagasaki – singurele din istoria umanităţii – au salutat bineînţeles această premiere.

In fine, NATO, organizaţie ce reuneşte trei puteri nucleare ale planetei, a avut o reacţie rezervată. Organizaţia tratatului nord-atlantic regretă « că nu se îndeplinesc condiţiile pentru a ajunge la o dezarmare nucleară ».

Nobelul pentru pace 2017 este atribuit Campaniei internaţionale pentru abolirea armelor nucleare
851