Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc va primi Premiul Charlemagne pe 6 mai

papa_francisc.jpg

Papa Francisc saluta mulțimea la Vatican
Papa Francisc
Image source: 
Reuters

Ceremonia de decernare a premiului Charlemagne 2016 va avea loc pe 6 mai la ora 13:00 (ora României) la Vatican şi va include „laudatio” din partea Președintelui Parlamentului European Martin Schulz, Președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și Președintelui Consiliului European Donald Tusk.

Pe data de 5 mai, cei trei președinți ai instituțiilor europene vor lua parte şi la o dezbatere privind starea UE, care va fi deschisă de o intervenţie a Prim-ministrului Italiei Matteo Renzi. 

Premiul Internațional Charlemagne se acordă pentru munca adusă în serviciul unificării europene. Premiul este numit după Carol cel Mare, regele francilor, conducător considerat de către contemporanii săi drept „Părintele Europei”. Laureatul premiului în anul 2015 a fost președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Anunțul acordării premiului a fost făcut de către comitetul executiv al Premiului Charlemagne, pe 23 decembrie, la Aachen, Germania. Referindu-se la discursul Papei din Parlamentul European în 2014, comitetul a salutat mesajul bazat pe „pace, înțelegere”, precum şi „compasiune, toleranță, solidaritate și integritatea creației pe tot parcursul pontificatului său”. „În aceste vremuri în care mulţi cetățeni europeni caută îndrumare, Sanctitatea Sa Papa Francisc transmite un mesaj de dragoste și încurajare", a mai adăugat comitetul într-un comunicat.