Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polemică în Franţa după apelul semnat de Catherine Deneuve în favoarea dreptului bărbaţilor de a «agăţa» femeile

deneuve.jpg

Celebra actrità Catherine Deneuve semneazà alàturi de alte 100 de femei o tribunà în Le Monde
Celebra actrità Catherine Deneuve semneazà alàturi de alte 100 de femei o tribunà în Le Monde
Sursa imaginii: 
REUTERS/Robert Pratta

Val de indignare şi mare polemică în Franţa după apelul publicat marţi în ziarul Le Monde de o sută de femei, printre care actriţe de renume precum Catherine Deneuve. În textul lor, semnatarele apărau «libertatea bărbaţilor de a importuna femeile» şi denunţau puritanismul apărut odată cu afacerea Weinstein. O luare de poziţie criticată deîndată, atât în sfera publică cât şi pe reţelele de socializare.

Textul din Le Monde, semnat de o sută de femei, printre altele de actriţele Catherine Deneuve şi Brigitte Lahaie, scriitoarele Catherine Millet şi Catherine Robbe-Grillet, şi o serie de alte jurnaliste, editoare şi femei din lumea spectacolului, începe astfel :

«Violul este o crimă. Dar agăţatul cu insistenţă sau cu neîndemânare nu este un delict şi nici galanteria nu este o agresiune machistă». Semnatarele apără «libertatea bărbaţilor de le inoportuna pe femei», lucru care în opinia lor este «indispensabil pentru libertatea sexuală». Pe scurt, respectivele femei se desolidarizează complet de toate mişcările apărute după scandalul Weinstein.

Dealtfel ele constată că «mişcarea #metoo a lansat în presă şi pe reţelele de socializare o campanie de delaţiune şi de puneri sub acuzare publice ale unor indivizi care, fără să li se lase posibilitatea nici să se apere, nici să răspundă, au fost puşi pe acelaşi plan cu agresorii sexuali. O justiţie expeditivă ce a făcut déjà victime» mai scriu respectivele.

«Această febră de a trimite «porcii» la abator, departe de a ajuta femeile să devină mai autonome, serveşte în fapt interesele adversarilor libertăţii sexuale, ale extremiştilor religioşi şi ale celor mai groaznici reacţionari».

Elisabeth Lévy, polemistă şi redactor-şef al revistei Causeur spune că «suntem într-o perioadă de isterie colectivă care încearcă să ne convingă că toţi bărbaţii sunt nişte porci. Am făcut un secol de feminism, un secol de luptă pentru egalitate pentru ca să ajung să mă sparg ca o bucăţică de porţelan de cum un tip îmi spune «Am să te fac să-ţi placă». Dar nu vreau să trăiesc într-o astfel de lume» zice Lévy.

În opinia semnatarelor textului din Le Monde, care contravine complet celor spuse, scrise şi făcute în urma scandalului Weinstein, s-a revenit la un «puritanism şi un feminism care iau forma unei uri faţă de bărbaţi şi sexualitate».

«În calitatea noastră de femei, nu ne recunoaştem deloc în acest feminism. Noi credem că libertatea de a spune nu unei propuneri sexuale nu există fără libertatea de a inoportuna. Și considerăm că trebuie să ştim să răspundem acestei libertăţi de a inoportuna altfel decât pozând pe post de pradă» conchid cele o sută de semnatare din Le Monde.

Val de indignare şi contra-reacții

Asociaţia Osez le féminisme s-a declarat «revoltată» de acest text, ce este contrar actualei luări de conştiinţă. Raphaëlle Rémy-Leuleu este purtătoarea de cuvânt a asociaţiei. «Aş prefera ca femeile să-şi pună întrebări, să interpeleze şi să se unească contra tuturor formelor de sexism decât să se întrebe despre anumite forme de feminism. Femeile trebuie mai departe să ia cuvântul. A te declara victimă înseamnă a te ţine în picioare şi a avea curajul extraordinar de a spune acest lucru într-o lume în care cuvântul femeilor, şi cu atât mai mult cel al victimelor, este încă foarte prost perceput» conchide Raphaëlle Rémy-Leuleu.

Ségolène Royal, fost ministru socialist al Mediului, deplânge faptul că «marea noastră Catherine Deneuve s-a alăturat acestui text consternant». În fine, o altă responsabilă socialistă, Laurence Rossignol, a calificat apelul din Le Monde drept o «palmă dată femeilor care-i denunţă pe predatorii sexuali».

O serie de militante asociative feministe au răspuns printr-un alt text, publicat pe situl francetvinfo în care afirmă că «zilnic sute de mii de femei sunt victime ale hărţuirii sexuale, zeci de mii de altele ale unor agresiuni sexuale şi alte sute de violuri». În opinia lor, majoritatea semnatarelor din Le Monde sunt «recidiviste în materie de apărare a pedofililor sau de apologie a violului. Ele nu fac acum decât să se folosească de vizibilitatea lor mediatică pentru a banaliza violenţele sexuale».

 
Polemică în Franţa după tribuna semnată de Catherine Deneuve în favoarea dreptului bărbaţilor de a «agăţa» femeile