Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2012, un an bun pentru familia regală britanică

2012-un-bun-familia-regala-britanica.jpg

Regina Elisabeta a II-a (Foto: Reuters)

Anul 2012 se încheie pentru familia regală britanică așa cum a început: cu vești bune. Kate, Ducesa de Cambridge, soția Prințului William, este însărcinată cu primul lor copil, care va deveni moștenitor (sau moștenitoare) a tronului.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Regina Elisabeta a II-a și-a sărbătorit Jubileul de Diamant–60 de ani de domnie și 65 de ani de căsătorie cu Prințul Filip. Dacă acum 20 de ani, când a aniversat 40 de ani pe tron, Regina Elisabeta vorbea despre un “annus horribilis”–anul destrămării căsniciilor a trei dintre cei patru copii ai ei și al incendiului castelului regal de la Windsor, anul acesta ea ar fi putut vorbi de un “annus mirabilis”.

Regina este mai populară ca oricând, iar participarea masivă a populației la parada în onoarea ei din luna iunie, pe o vreme ploioasă și rece a constituit un bun exemplu, pe lângă sondajele de opinie.

Jocurile Olimpice de la Londra, deschise oficial de Regină și prezența ei în video-ul proiectat la ceremonia de deschidere, în care suverana a apărut alături de actorul Daniel Craig, care joacă rolul lui James Bond, au fost un alt moment de vârf. Familia regală a avut chiar o reprezentantă, Zara, nepoata Reginei, care a obținut medalia de argint la proba de călărie pe echipe.

În 2012 s-au împlinit și 65 de ani de când Prințesa, pe atunci, Elisabeta, s-a căsătorit cu Prințul Filip, nuntă la care a fost prezent și vărul ei, Regele Mihai, cu numai o lună înainte de lovitura de stat comunistă, care l-a obligat să abdice și să se exileze.

Prințul Filip, acum în vârstă de 91 de ani, a fost internat în spital de două ori anul acesta, pentru o infecție urinară, dar continuă să apară în public alături de regină și a fost descris drept “stânca pe care se sprijină” suverana.

 

Moștenitorul/moștenitoarea

 

În sfârșit, în luna decembrie s-a aflat că Ducesa de Cambridge, soția Prințului William, fiul moștenitorului tronului Prințul Charles, este însărcinată. Acest copil va deveni după naștere al treilea pe linia de succesiune la tron, după Prințul Charles și Prințul William, indiferent de sex.

Anul acesta, a fost inițiată schimbarea procedurii de succesiune la tron, prin abolirea primogeniturii masculine. În cazul concret, ar însemna că dacă primul copil născut al Prințului William și al soției sale este o fiică, aceasta va avea prioritate la tron în fața unui frate mai mic, contrariul situației de până acum.

După aprobarea guvernelor celor 16 state din Commonwealth, unde regina este șef al statului, Parlamentul britanic va dezbate și adopta proiectul de lege constituțională de modificare a regulilor de succesiune la tron.

Cu această ocazie va fi anulată și interdicția accederii la tron a celor care se căsătoresc cu  persoane de religie catolică. Legea are toate șansele să fie adoptată și apoi promulgată de regină în chiar anul nașterii strănepotului sau strănepoatei sale, care va accede cândva, poate, la tron. Dar dat fiind că Regina Elisabeta, deși are 86 de ani, mai poate trăi destui ani de acum încolo, dacă e să ne luăm după longevitatea mamei sale, decedate la 101 ani, sau de faptul că Prinții Charles și William ar putea ajunge și el la vârste similare tatălui și bunicului lor, Prințul Filip, de 91 de ani, sunt șanse ca fiica sau fiul încă nenăscut al lui William și Kate să aibă mult de așteptat până să devină regină sau rege, asta în ipoteza că la acea dată va mai exista monarhie în Marea Britanie.

 
Londra, Petru Clej, despre anul 2012 pentru monarhia britanică