
Politică
Misiune dificilă a Congresului SUA
misiune-dificila-congresului-sua.jpg

După un sfârşit de an agitat, care a culminat cu găsirea in extremis a unui compromis de scurtă durată privind "Fiscal Cliff" ("Prăpastia fiscală"), Barack Obama poate fi mulţumit de imaginea noului Congres american. Tabăra sa politică, adică democraţii, beneficiază de doi aleşi suplimentari în Senat şi de opt mai mulţi în Camera Reprezentanţilor. Un câştig minim, care nu-i permite liderului de la Casa Albă să guverneze singur, supermajoritatea în Senat fiind de 60 de aleşi, democraţii fiind doar 55 la număr.
În aceste condiţii, analiştii prezic noi fricţiuni între cele două tabere pe o serie de teme sensibile. Cap de listă, controlul armelor de foc. Preşedintele Obama s-a angajat să combată violenţele legate de armele de foc, după recentul măcel de la şcoala din Newtown. Dacă o majoritate de americani este favorabilă înăspririi legislaţiei, 51% dintre ei se opun interzicerii armelor de asalt, în general semi-automate. Profund divizat în acest dosar, noul Congres aşteaptă concluziile unei misiuni de reflecţie, conduse de vicepreşedintele american, Joe Biden.
Reforma imigraţiei ar putea deveni altă prioritate legislativă. Trebuie ştiut că alegătorii de origine hispanică au contribuit masiv la realegerea lui Barack Obama în noiembrie. Ocazie cu care şi republicanii au realizat importanţa acestui vot. Alegătorii de origine hispanică vor fi deci curtaţi şi de ei, lucru care ar putea facilita reforma imigraţiei.
Politica agricolă
Reforma politicii agricole este un alt cal de bătaie. Congresul şi-a fixat termenul de 30 septembrie, pentru a elabora un plan cincinal de 500 de miliarde de dolari pentru agricultori. Proiectul precedent eşuase în 2012, din cauza unor diviziuni politice legate de campania electorală, o premieră în SUA, unde niciodată Congresul nu a fost nevoit să-şi amâne de la o sesiune la alta elaborarea unui program pentru agricultură.
Tot de jocul politic pre-electoral s-a poticnit anul trecut proiectul de lege privind combaterea violenţelor contra femeilor.
Nu în ultimul rând, Casa Albă şi Congresul "vechi" au ajuns la un acord in extremis pentru a evita "Fiscal Cliff", "zidul bugetar". Obama şi parlamentarii au însă răgaz doar până pe 1 martie ca să degajeze 85 de miliarde de dolari de economii. Dacă nu se înţeleg, o serie de credite va fi automat îngheţată, în particular în materie militară şi socială.
Pentru a evita falimentul statului federal american, preşedintele şi aleşii de la Washington trebuie de asemenea să se înţeleagă asupra ridicării plafonului datoriei americane, actualmente fixat la 16.400 de miliarde de dolari.
Excedat de manevrele de obstrucţie ale republicanilor, şeful majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, şi-a propus să schimbe regulile de funcţionare ale Camerei superioare a Congresului american, pentru a-i accelera lucrările. În caz că manevra îi reuşeşte, orizontul politic al lui Barack Obama s-ar mai putea lumina în următorii doi ani de zile.