Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Discuţii în forţă pe tema bugetului pe 2013

discutii-forta-tema-bugetului-2013.jpg

Guvernul Ponta II discută despre bugetul pe 2013 (Foto: www.gov.ro).

Zi extrem de încărcată pentru Guvernul Ponta: Executivul trebuie să înceapă în forţă discuţiile pe tema bugetului pe 2013, care ar fi trebuit deja aprobat de ceva vreme. Presiunea e cu atât mai mare cu cât pe 15 ianuarie este anunţată vizita FMI şi a celorlalţi finanţatori externi, care nu vor să vadă altceva decât acest buget pe 2013.

Bugetul pe 2013 este bazat pe o creştere economică de două procente, un Produs Intern Brut în valoare de 648 de miliarde de lei sau 141 miliarde de euro şi pe un deficit bugetar de 1,7% din PIB, faţă de 2,2% în 2012. Acum, din acest buget, Ponta are de finanţat multe promisiuni electorale: bugetul trebuie să acopere creşterea de 15 procente a salariilor bugetarilor pentru primele şase luni, încă 7% pe ultimele şase luni din an, un miliard de euro de rambursat la FMI de la buget, plus 4% în plus la pensii.

Veniturile totale ar putea fi bugetate la aproape 210 miliarde de lei, adică 32,4% din PIB, ceea ce ar însemna un plus în valoare nominală de 6%. Cheltuielile în schimb nu vor creşte în valoare nominală decât cu 4%, până la 221 miliarde de lei.

Unii analişti consideră că deja previziunile pe baza cărora s-a construit acest buget sunt prea optimiste. Alţii spun că deficitul poate fi menţinut, dacă se vor sacrifica investiţiile.

 

Ce ar mai urma să se discute şi să se negocieze cu delegaţia FMI?

 

Premierul Victor Ponta va încerca marea cu degetul şi ar vrea să solicite FMI să accepte şi o majorare a salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, creştere care să fie aplicată imediat după aprobarea proiectului de buget. De altfel, programul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 creşterea salariului minim la o mie de lei. Măsura nu este tocmai bine văzută de unii analişti, care spun că majorarea ar reprezenta doar o creştere a presiunilor pe angajatori şi astfel o invitaţie la noi disponibilizări. Adversarii creşterii salariului minim pe economie mai spun că România cade iar în capcana creşterii veniturilor salariale fără o creştere direct proporţională a productivităţii.

Pe de altă parte, bugetul de stat ar putea conta astfel pe o creştere ipotetică a veniturilor şi economia ar putea conta pe o creştere, la fel de ipotetică, a consumului. Rămâne de văzut cum va "digera" FMI această idee.

Subiectul a fost discutat, se pare şi joi, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au avut prima întâlnire de la desemnarea Guvernului Ponta II şi prima după sărbători, iar discuţiile au vizat tocmai chestiuni legate de bugetul pe anul 2013 şi de apropiata vizită a delegaţiei FMI. Nu ştim detalii despre această discuţie. Cert este că premierul Ponta a încercat să se consulte cam cu toată lumea pe marginea acestui proiect de buget: discuţii au avut loc deja cu UDMR şi celalalte minorităţi din Parlament şi Victor Ponta are de gând să abordeze subiectul şi cu PDL. "USL are suficiente voturi în Parlament, dar aş vrea, dacă se poate, să încercăm, în acest context nou politic, fără campanie electorală, fără (…) pasiunile care sunt în campaniile electorale, să discut cu toţi cei care reprezintă, sigur, puterea, pe de o parte, Opoziţia, de cealaltă parte, lucrurile esenţiale ţinând de bugetul pe anul 2013 şi pe anii următori", a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul s-a declarat revoltat joi seară, la B1 TV, de o eroare a Institutului Naţional de Statistică. Victor Ponta a anunţat vineri că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii INS, pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011: în primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei cât a fost în realitate. Din cauza acestei erori, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei. Acest lucru va afecta şi bugetul pe 2013: potrivit lui Victor Ponta, greşeala înseamnă 20 de miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum şi înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei.