Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lupta pentru Siria, departe de final

bashar-al-assad.jpg

Bashar al-Assad

Conflictul din Siria are șanse minime de a se rezolva în viitorul apropiat: președintele contestat de populație, Bashar al-Assad, a afirmat sâmbătă, în primul său discurs televizat din ultimele trei luni, că luptele sângeroase din țara sa sunt alimentate şi organizate de forţe străine, cu ajutorul "teroriştilor" care colaborează cu reţeaua Al-Qaida. Bashar al-Assad a negat că este contestat de majoritatea populației și a declarat că Damascul va continua să combată "terorismul" şi, în acelaşi timp, să caute o soluţie politică pentru reconciliere.

"Asistăm la un conflict între naţiunea siriană şi inamicii săi, între poporul sirian şi criminali", a declarat liderul sirian, denunţând presupuse "tentative de divizare a Siriei".

"Ne-am întâlnit astăzi, iar suferinţa este copleşitoare pe teritoriul sirian. Nu există niciun motiv de bucurie în contextul în care nu avem securitate şi stabilitate pe străzile oraşelor noastre. Este naţiunea noastră, a tuturor, trebuie să o apărăm", a spus al-Assad.

"Este un conflict al celor care vor să se răzbune pe poporul sirian prin divizarea ţării. Aceştia sunt duşmanii poporului şi duşmanii lui Alah. Iar duşmanii lui Allah vor merge în iad", a continuat al-Assad.

"Suntem într-o situaţie de război real şi trebuie să ne concentrăm pe câştigarea războiului", a spus al-Assad.

Preşedintele sirian propune organizarea unei conferinţe de reconciliere cu "cei care nu au trădat Siria", conform CNN, citat de Mediafax. Conferinţa ar urma să fie succedată de formarea unui nou guvern şi de emiterea unui decret de amnistiere generală a rebelilor, catalogaţi drept "terorişti".

"Prima etapă a unei soluţii politice va necesita oprirea finanţării şi înarmării opoziţiei din străinătate, încetarea operaţiunilor teroriste şi restabilirea controlului asupra frontierelor. Nu vom purta dialog cu o marionetă a Occidentului", a spus liderul sirian.

Bashar al-Assad s-a adresat naţiunii în faţa unei mulţimi adunate la Casa de Cultură şi Artă din centrul Damascului.

Răspunsul Opoziției

După declarația lui al-Assad, coaliţia opoziţiei siriene a respins duminică "soluţia politică" propusă de Bashar al-Assad, refuzând orice iniţiativă care ar permite rămânerea la putere a actualului regim, informează AFP.

"Am spus încă de la formarea coaliţiei că dorim o soluţie politică, dar obiectivul sirienilor, care deja au pierdut 60.000 de martiri, este schimbarea regimului, căci nu s-au făcut sacrificiile pentru menţinerea acestui regim tiranic", a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei, Walid al-Bunni.

Siria se confruntă, de aproape doi ani, cu un conflict civil soldat, conform estimărilor Naţiunilor Unite, cu aproximativ 60.000 de morţi.