Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cei mai mulţi spanioli vor abdicarea regelui

regele_juan_carlos_sursa_reuters.jpg

Regele Juan Carlos al Spaniei

Aproape doi spanioli din trei vor ca regele Juan Carlos să abdice şi doar 50% dintre iberici mai susţin monarhia. Sunt rezultatele unui sondaj publicat, duminică, de către ziarul de centru-dreapta El Mundo, cu ocazia împlinirii a 76 de ani de către suveranul spaniol, relatează AFP.

Susţinerea spaniolilor faţă de monarhie a scăzut în ultimul an cu cinci puncte procentuale, la 49,9%, potrivit acestui sondaj, citat de Mediafax. De asemenea, 62% dintre cei chestionaţi doresc ca regele să abdice, cu 17 puncte procentuale mai mulţi decât în urmă cu 12 luni.

Popularitatea regelui Juan Carlos a continuat să scadă în ultimii trei ani, în mare parte din cauza unei anchete pentru corupţie care îl vizează pe ginerele Cristinei, fiica sa cea mică. Acest scandal judiciar ar putea reizbucni zilele următoare. Judecătorul care anchetează cazul urmează să decidă dacă o anchetează sau nu şi pe Infanta Cristina pentru fraudă fiscală, alături de soţul său, deja anchetat.

O altă eroare în materie de imagine datează din primăvara lui 2012, când regele le-a cerut scuze spaniolilor, în mod public, după ce a fost spializat în urma unei căzături în cursul unei partide de vânătoare de elefanţi în Botswana, o călătorie costisitoare, care a şocat ţara afectată de criză.

Juan Carlos se bucura, anterior, de o largă popularitate în rândul spaniolilor, fiind recunoscut ca suveranul care a acţionat în favoarea tranziţiei democratice după dictatura franchistă.