Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Britanie: Importul de lucrători ieftini, criticat de opoziție

miliband-ed-2-20100926163221.jpg

Liderul Partidului Laburist, Ed Miliband.

Opoziția din Marea Britanie a criticat practica unor mari companii de a aduce lucrători temporari din alte state ale Uniunii Europene, care sunt plătiți cu salarii mai reduse față de angajații permanenți. Liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, a promis că dacă partidul său va câștiga alegerile parlamentare din 2015, va insista pentru modificarea legislației europene care permite acest lucru.

Într-un articol publicat de Independent  on Sunday, Ed Miliband susține că această practică trage salariile în jos și afectează rezidenții din Marea Britanie, generând insecuritate și îngrijorare cu privire la migrația din UE.

Potrivit acestei directive adoptate de UE în 2011, angajații unor companii care folosesc forță de muncă temporară pot plăti impozitele și taxele la ratele din statele de origine.

Cum de cele mai multe ori lucrătorii provin din noile state membre UE, unde fiscalitatea e mai redusă decât în statele bogate unde aceștia lucrează, marile companii care îi angajează pot plăti cu până la 160 de euro pe săptămână mai puțin decât dacă ar angaja un localnic, în special în industria alimentară, a ambalajelor și în așa numitele call-centre.

Directiva mai este denumită și “derogarea suedeză”, dat fiind faptul că a fost negociată la inițiativa guvernului Suediei, țară care folosește intens personalul recrutat din alte state UE prin agenție.

La ora actuală se estimează că peste 300000 de lucrători din Marea Britanie sunt plătiți în acest fel.

Liderul Partidului Laburist a promis că, dacă va prelua puterea în 2015, va colabora cu marile companii în vederea schimbării acestei directive europene și oricum a interpretării ei în Marea Britanie pentru a nu mai permite plata unor salarii așa de scăzute.

“Munci de salahor”

Declarațiile liderului Laburist survin la numai cinci zile după deschiderea totală a pieței muncii pentru români și bulgari, care a fost un subiect de predilecție în aceste zile pentru presa și politicienii din Marea Britanie, adeseori folosindu-se  spectrul “invaziei” în legătură cu acest eveniment.

Partidul Laburist a fost criticat de actualul premier și lider al Partidului Conservator, David Cameron, pentru că în 2004 a deschis din primul moment piața muncii pentru cetățenii statelor care au aderat atunci la UE și ca urmare în Marea Britanie au venit în următorii cinci ani peste un milion de persoane din cele opt state foste comuniste. 

De atunci, poziția Partidului Laburist față de migrația din UE a suferit o schimbare destul de drastică.

Ed Miliband e cu ochii pe sondajele de opinie, care creditează Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) cu un scor foarte ridicat în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai a a acestui an și care a făcut din români și bulgari calul de bătaie al campaniei sale.

Liderul UKIP, Nigel Farage, a criticat și el tragerea în jos a salariilor din Marea Britanie de “supra-oferta de mână de lucru din statele UE”.

Farage a spus că partidul său ar impune migranților să dovedească faptul că pot câștiga un venit de peste 27500 de lire anual – mai mult decât media pe economie – pentru a fi contribuitori neți în economia britanică.

De asemenea, el a negat că partidul său face din români și bulgari țapi ispășitori, dar a adăugat că deschiderea totală a frontierelor a schimbat radical piața muncii din Regatul Unit.

Andreas Cser, directorul TJOBS, agenție care acoperă un procent estimat la 90% din piața britanică a lucrătorilor migranți din România, spune că e normal ca dacă aceste persoane nu sunt rezidente în Regatul Unit să-și poată plăti taxele în țara de origine și criticăm autoritățile britanice.

“În Marea Britanie sunt oameni care trăiesc din beneficii sociale și care nu vor să lucreze”, spune Andreas Cser.

“Eu nu-i acuz pe britanici că nu vor să facă munci de salahor, dar ar trebui să întrebați guvernul de ce”, mai spune directorul român citat de cotidianul Daily Telegraph.