Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Ivan: Invazia românească în Marea Britanie şi Germania este o temă falsă

catalin_ivan_invazia_romaneasca_marea_britanie_germania_este_tema_falsa.jpg

Piaţa muncii din UE s-a liberalizat la 1 ianuarie 2014.

Românii sunt ţinta unei campanii bazate pe "minciuni şi exagerări", în ţările europene care se tem de o invazie a migranţilor, după deschiderea completă a pieţei muncii de la 1 ianuarie 2014. O spune la RFI europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan.

Întrebat cât de mare e riscul ca reacţiile ostile din ţările europene, odată cu deschiderea pieţei muncii, să crească, europarlamentarul Cătălin Ivan a răspuns: "Riscul este destul de mare, pentru că avem un an electoral în toată Europa, avem alegeri pentru Parlamentul European, miza este imensă, pentru că vom avea o nouă Comisie Europeană, cu o altă configuraţie. Bineînţeles că în perioada aceasta toate partidele politice caută să atragă voturi, iar în unele state membre ale Uniunii din păcate, tema imigranţilor care vin să le ia locurile de muncă, să-i invadeze, să le strice modul de viaţă, să le ia ajutoarele sociale este o temă care prinde la o parte din electorat şi foarte mulţi vor încerca să atragă şi voturile respective".

Cătălin Ivan crede însă că "este o temă falsă şi toate studiile au arătat că în Marea Britanie nu numai că nu vor să meargă românii şi că nu va fi nici un fel de invazie, ba mai mult decât atât, cei care au mers în Marea Britanie au fost buni profesionişti, muncitori care şi-au făcut treaba foarte bine şi toate companiile britanice au spus că aportul a fost unul consistent".

În opinia parlamentarului european, "a fost şi este o campanie bazată numai pe minciuni, pe exagerări, într-un scop pur electoral. Vor mai fi astfel de voci, dar realitatea îi va contrazice şi cred că tema va dispărea cât de repede".

Eurodeputatul Elmar Brok a declarat recent că imigranţii care vin în Germania doar pentru a beneficia de ajutoare ar trebui expulzaţi şi că amprentarea ar fi soluţia pentru evitarea intrărilor multiple. Partidele germane s-au delimitat de această poziţie.

Cătălin Ivan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre piaţa muncii din UE