Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Japonia îşi consolidează armata

japonia-isi-consolideaza-armata.jpg

Premierul japonez, Shinzo Abe (Foto: Reuters/Toru Hanai)

Japonia şi-a mărit bugetul Apărării, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Acest lucru are loc în plină dispută teritorială cu China. Pentru bugetul Apărării, Guvernul premierului conservator Shinzo Abe, aflat la putere de nici o lună, a prevăzut o creştere de aproximativ 873 de milioane de euro pentru anul fiscal 2013.

Această suplimentare va aduce bugetul Apărării la 41 de miliarde de euro,  în contextul în care Japonia se confruntă cu o datorie colosală, echivalentă cu aproximativ 240% din PIB.

Această creştere, relativ modestă este simbolică pentru intenţia noilor lideri japonezi de a afirma poziţia regională a Japoniei, într-o perioadă de tensiuni cu China, dar şi cu Coreea de Sud. Relaţiile sino-japoneze s-au deteriorat din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est. Beijingul pretinde suveranitatea asupra insulelor Diaoyu, în timp ce Tokyo, care le administrează sub numele de Senkaku, nu intenţionează să facă vreo concesie. În afară de poziţia sa strategică, subsolul marin al acestui arhipelag ar fi bogat în hidrocarburi.

Tokyo are un conflict teritorial şi cu Seulul, în legătură cu un grup de insule situate între cele două ţări.

Un studiu publicat în octombrie de Center for Strategic and International Studies, un think tank american, arată că în China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan, cheltuielile pentru Apărare practic s-au dublat în zece ani, în timp ce în China au crescut de patru ori.