Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


USA - un republican “atipic” numit la Pentagon

hagel.jpg

AFP Photo/Paul J. Richards

Numirea, în Statele Unite, a republicanului Chuck Hagel în funcţia de responsabil cu Apărarea pare să provoace o anumită nelinişte în Israel. Preşedintele Parlamentului israelian consideră chiar că această numire ar putea implica o modificare “pe ansamblul echilibrului strategic mondial”.

Personalitatea lui Chuck Hagel este scrutată însă cu atenţie, în acest moment, şi în numerose alte ţări, pentru că atît prietenii cît şi duşmanii Americii vor să înţeleagă care sunt adevăratele intenţii ale lui Barack Obama şi ce se ascunde în spatele recentelor numiri.

Despre Chuck Hagel se spune că este un republican atipic care a cunoscut direct, în Vietnam, experienţa dură războiului. Ca şi noul responsabil cu externele, John Kerry, de altfel. Putem spune deci că în prezent echipa cu care Barack Obama se lansează pe terenul politicii externe este formată din doi oameni reticienţi la ideea unor noi intervenţii militare americane în lume. Aceşti doi oameni, scrie Le Monde, nu fac parte în nici un caz, în materie de gîndire strategică, din familia celor care l-au sfătuit cu peste zece ani în urmă pe preşedintele George Walker Bush să intre în Afganistan şi în Irak.

Cu siguranţă că în adîncul lor toţi aceşti trei bărbaţi pe cale de a concentra în mîinile enorme responsabilităţi, este vorba de Barack Obama, Chuck Hagel şi John Kerry sunt mai puţin voluntarişti şi mai prudenţi. Să fie însă omul care ar trebui să se ocupe acum de apărare şi un veritabil “izolaţionist”, cum cred unii? Un senator republican, Lindsay Graham, a declarat că niciodată în istoria Statelor Unite nu a fost numit la apărare um om mai ostil Israelului decît acum, odată cu alegerea lui Chuck Hagel. Ceea ce interesatul a ţinut să dezmintă imediat, afirmînd că sprijinul său faţă de statul Israel este total.

Unii îşi amintesc însă de anumite declaraţii făcute în trecut de Chuck Hagel, declaraţii destul de critice la adresa Israelului şi prea puţin ferme la adresa Iranului. Intr-un interviu acordat în 2008, Chuck Hagel ar fi spus, citat reluat de ziarul Le Monde: “Realitatea politică, dacă vorbim de Congresul american, este că lobbyu-ul evreiesc intimidează multă lume”. Mai tîrziu Chuck Hagel a regretat expresia “lobby-ul evreiesc”, de fapt ar fi vrut să spună “lobby-ul pro-israelian”. Oricum, maniera sa de a vorbi i-a atras la un moment dat şi acuzaţii de antisemitism. Dintre declaraţiile sale ziarul Le Monde mai citează una, făcută în faţa unor studenţi, pe tema Irakului. Dacă americanii au intrat în Irak, ar fi spus el, evident că au făcut-o pentru petrol şi nu pentru smochine.

Bineînţeles, toate aceste fraze şi critici nu sunt suficiente pentru a capta adevărata personalitate a celui destinat să conducă Pentagonul. Intr-un moment cînd Barack Obama îşi propune să taie din bugetul Pentagonului şi să lase după 2014 în Afganistan mai puţini soldaţi americani decît vor generalii săi, noul responsabil cu apărarea pare să fie un bun aliat al preşedintelui american. Cum în aceste zile preşedintele afgan Hamid Karzai efectuează o vizită în Statele Unite, va fi vorba din nou, inevitabil, de retragerea americană din Afganistan.

Ea se va afectua după planul prevăzut, cu această necunoscută însă: ce efective ar trebui menţinute pe sol afgan după 2014? Generalii americani în frunte cu John Allen consideră că un contingent de cel puţin 20 000 de militari este absolut necesar, Casa Albă se gîndeşte la o cifră cuprinsă între 3000 şi 9000.

Comentatorii avizaţi mai constată ceva, odată cu această tentativă de propulsare într-o post cheie a unui republican moderat: că lui Chuck Hagel, la vîrsta de 66 de ani, îi surîd şansele pentru o eventuală candidatură la Casa Albă în 2016. Să mai notăm, aşa cum face şi Agenţia France Presse, că Barack Obama şi Chuck Hagel mai au ceva în comun: ambii au întreţinut relaţii foarte proaste cu premierul israelian Benjamin Netaniahu. In acest foileton politic care a început în Statele Unite este aşteptată acum reacţia Senatului, unde aliaţii lui Obama nu dispun de majoritate, şi care va avea ultimul cuvînt, pentru că numirea lui Chuck Hagel trebui confirmată de Senat.